Lépcső vagy szekrény?

Ez itt a kérdés, főleg, ha jobban szemügyre vesszük a Bréma melletti, Wilstedtben készült, ifjúsági szobabelsőről készült fotót. Amikor lépcsőre van szükség „előbújik”, kinyúlik a térben, ha pedig már nem akarja a szoba tulajdonosa használni, akkor egyszerűen eltűnik a szekrényben.

Több tárolóhely, nagyobb rend, egy ágy, egy íróasztal és egy ötlet, hogy minden elférjen a mindössze 15 négyzetméteres helyen: Volker Schulz belsőépítész ötlete alapján alakult át a tiniszoba. A ruháknak, könyveknek, fényképezőgép-kollekciónak és még sok minden másnak ad elegendő helyet az egyik falat elfoglaló, padlótól a mennyezetig érő szekrény, amelyet egy famanufaktúra szakemberei építettek. Az ide készült íróasztalt 90 fokos szögben helyezték el, mögötte szekrényrekeszekkel, amelyekben íróeszközök és egyéb holmik tárolhatók. A falburkolat pedig elrejti a számítógép, a zenei rendszer és a világítás kábeleit. A helytakarékosság érdekében az ágy a tetőtérbe került, közvetlenül az íróasztal fölé.

A szoba lakója egy tömör, olajozott tölgyfából készült kihúzható létra segítségével használhatja az íróasztaltól az ágyig vezető utat. A tizenkét lépcsőfok 58 cm-es szélességével, 18 cm-es mélységével könnyen fel-le mászható. Amikor már nincs rá szükség, a mászást segítő eszköz egyszerűen eltűnik a szekrényben. Ezt az oldalsó panelek alá rögzített gumi görgők teszik lehetővé. Fent a klasszikus konstrukció egy  tolóajtóvasalat (alumíniumsín), ami eltűnik az ágykeret tölgyfa léceinek illesztésében. Ez lehetővé teszi a létra könnyű mozgatását az ágy teljes hosszában. A szekrényben négy tömör tölgyből készült lépcsőzetes panel rejti el a szerkezetet és egyesíti a zárt felülettel. Ahhoz, hogy újra használja a lépcsőt, csak ki kell nyitnia az egyik szomszédos szekrényajtót. Akárcsak a létra, a szoba padlója is tölgyfából készült. A szekrényhez MDF paneleket és PerfectSense prémium matt lakk paneleket, míg az íróasztalhoz tömör tölgyfát használtak. A szoba ablakfülkéit is tölgy borítja.

Az ágyrács 5 cm széles, tömör tölgyfa lécekből készült, amelyek egymástól 5 cm-re vannak elhelyezve. Ezek viszont egy stabil gerendára támaszkodnak az ágyszerkezet fej- és lábvégén. Ez elég erős ahhoz, hogy az eltolható lépcsőt bármilyen helyzetben stabilizálja.

Forrás: dds


Tetszett a cikk?