Inkább együtt, mint egyedül – okos étkezőasztal

A WeHub egy intelligens étkezőasztal, amely fokozza a közösségi interakciót. A Häfele a Siegeni és Düsseldorfi Egyetemmel együttműködve, egy tudományos tanulmány részeként fejlesztette ki a projekt egyéb résztvevőivel közösen az okos bútordarabot.

Az ötletet az okostelefon állandó használata adta. A mobil, amely mindig és mindenhol jelen van, sajnos az étkezőasztalnál is. Ezen a helyen a digitális technológia még inkább elválaszt, mint összeköt. A Häfele a weHub segítségével újra gondolta az étkezőasztalt, mint „gyülekezőhelyet”, ezzel is helyet adva a digitális kornak, de szem előtt tartva a közösséget is. Nem csak enni lehet ennél az asztalnál, hanem beszélgetni, házi feladatot írni vagy akár játszani a multimédia segítségével. A projektben résztvevők célja az volt, hogy az egész rendszert minél otthonosabbá tegyék, és ezzel nagy mértékben növeljék az okos bútorok elfogadottságát. Mert a bútoroknak számos érzelmi és esztétikai követelménynek kell megfelelniük. De, hogy néz ki egy hangulatos high-tech étkezőasztal? Alapvetően egy klasszikus asztalról van szó, rajta egy tetszetős LED-projektorral és több apró fatárggyal. Ezek a tárgyak alakjukban és tapintásaikban hasonlóak az általunk ismert dolgokhoz, mint például a kávéskanna, vagy a só- és borsszóró. Ily módon a weHub hidat képez a virtualitás és a valóság között.

A fő eszköz az intelligens asztali projektor, amely egy LED-es kivetítőn keresztül képes tartalmat megjeleníteni és a beépített kamera segítségével tárgyakat is felismer. Ezt haptikus interakciós objektumok, úgynevezett avatárok működtetik. Az egyedi tervezésű, kézzel készített fa tárgyak a háztartás, a család vagy a közös lakás egyes tagjait reprezentálják, és eltérő funkciót töltenek be. A háztartás tagjai egy okostelefonos applikáción keresztül töltik meg tartalommal az avatárokat, amelyeket aztán az asztali projektor kivetít a közös étkezőasztalra.

Rohanó hétköznapjainkban, okostelefonnal a kézben a fotók készítése és azonnali megosztása már-már nyilvánvaló. A »Később« funkcióval a weHub későbbre halaszthatja a fényképek és videók megosztását, amikor a család összegyűlik az asztalnál. A nap folyamán az avatároknak küldött tartalmat együtt tekinthetik meg. A távollévő családtagok közötti térbeli távolságokat digitálisan is áthidalják, és a média támogatásával közös pillanatokat teremthetnek akár vacsora közben. Ezen a funkción kívül lehetőség van például arra, hogy a „kávéscsésze” tárgyat a korábban társított más zenei és világítási atmoszféra iránti kívánság teljesítésére használják.

A weHUB 2023-ban elnyerte a „Fokus Open” díjat a „Külön említés” kategóriában, valamint az „UX Design” díjat is a „Koncepciók” kategóriában.

Forrás: dds


Tetszett a cikk?