A konyhai Bermuda-háromszög
Életmódbeli hatások
Úgy tűnik, a konyha fontossága leginkább a méretétől és a család életmódjától függ. A régebbi házakban sokkal kisebbek voltak, elszigetelve az épület többi helyiségétől. Ezt a zárt teret kizárólag főzésre használták, sokkal inkább volt egyfajta „munkahely”, mint közösségi tér. A család és a barátok az étkezőben vagy a nappaliban gyülekeztek, és ott fogyasztották el az ebédet is. Sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítottak ezeknek a helyiségeknek, mint manapság.

Míg korábban kizárólag a főzés helyszíne volt, ma már egy élettér
A konyha elsősorban főzés céljából lett kitalálva, ehhez nem is fér kétség. Azonban az elmúlt 20 évben egyre inkább fontos élettérré váltak, ahol több időt töltünk, és a főzésen kívül más tevékenységeket is folytatunk. A modern lakásokban a konyhát már egybe nyitják a nappalival, ezzel is jelezve fontosságát. Az ebből következő méretnövekedés lehetővé tette nagyobb étkezőasztalok és konyhaszigetek elhelyezését is. Napjainkban sokkal több figyelmet fordítunk a designra és a funkcionalitásra. A kisebb konyhával rendelkező lakástulajdonosok is kezdik felismerni ennek a térnek a fontosságát, és kisebb-nagyobb átalakításokkal próbálják követni a trendet, és megnagyobbítani a helyiséget. A jól méretezett és berendezett konyha fontos szempont lehet akkor is, ha el szeretnénk adni a házunkat. A potenciális vásárlók döntésében nagy mértékben befolyásoló tényezők ezen fontos élettér kialakításának tulajdonságai.

A konyhai Bermuda-háromszög
Sok esetben a faiparosok kapják a nehéz feladatot, hogy megtervezzék és berendezzék megrendelőik konyháját. Beláthatjuk, hogy a tervezés és az ötletek megvalósítása során mennyire fontos szempont, hogy a megrendelő teljes mértékben otthon tudja érezni magát az új bútorok és berendezések között, számára könnyen elérhetőek legyenek a szükséges eszközök. A tervezéshez és a kivitelezéshez nyújt praktikus segítséget a konyhai munkaháromszög elve. Az 1950-es években az amerikai Cornell Egyetem kutatói dolgozták ki a konyhai háromszög fogalmát. Ez gyakorlatilag egy térszerkezet, melyet a mosogató, a hűtőszekrény, a tűzhely, és az ezekhez kapcsolódó munkaterületek alakítanak ki. A kutatók szem előtt tartva a biztonsági és kényelmi tényezőket kiszámították, hogy a háromszög oldalainak együttes hossza nem lehet több 6 méternél. Ahány alaprajz, annyiféle háromszög létezik, tehát nem lehet egyik formára sem ráhúzni, hogy az a legjobb. Nyilván a kutatásokból következően létezik egy leginkább optimális változat, de ez szinte csak úgy valósítható meg, ha a konyhabútor köré építjük a falakat, ami ugye, kivitelezhetetlen. Ahogyan a helyiség mérete, úgy a konyhát használó személy szokásai is nagyban meghatározzák a kialakítást és a háromszög dimenzióit. A háromszög alakzat a konyha ésszerű használatából adódik, hiszen először kivesszük a hűtőből az alapanyagokat, utána megmossuk és előkészítjük, feldolgozzuk, majd megsütjük vagy főzzük. Mozgásunkkal gyakorlatilag egy háromszöget rajzolunk a padlóra.
Mivel a vízvezetékek átkötése a legköltségesebb munkálatok egyike – és sok esetben nem is lehetséges –, vegyük adottnak a mosogató helyét, és konyhánkat ebből a pontból kiindulva tervezzük meg. A mosogatótálcát célszerű a hűtőszekrény és a főzőlap között elhelyezni. Amennyiben egy mosogatógép beszerelése is tervben van, érdemes azt a mosogatótálca közelébe beépíteni, így nem kell sokat sétálnunk, ha először elöblítjük az evőeszközöket, majd utána kerülnek a mosogatógépbe. Úgy pozicionáljuk, hogy az ajtaját akkor is ki lehessen nyitni, ha a mosogató előtt áll valaki. Ha jobbkezesek vagyunk, értelemszerűen a mosogatótól jobbra helyezzük el.

A hűtő a nagy méretéből adódóan általában a konyha szélére kerül. Nem lenne ésszerű, ha a hűtőszekrényt beraknánk a konyhabútor közepére, ugyanis elég nehézkes lenne mindig kerülgetni, pl. egy forró tepsivel a kezünkben. Azt is vegyük figyelembe, hogy a hűtőt a család összes tagja rendszeresen használja, így a konyhai munka során akadályozó „tényező” lehet, miközben valamelyik családtagunk épp a konyha közepén elhelyezkedő fridzsidert nyitogatja. Érdemes a hűtő mellé is egy kisebb munkafelületet tervezni, melyre könnyedén kipakolhatunk a hűtőből. A legfontosabb munkafelület a főzőlap és a mosogató környékére, pontosabban közéjük esik. Itt dolgozunk a legtöbbet, itt készítjük elő az ételeket. A sütő és a főzőlap elhelyezésére is számos variáció létezhet, leginkább a páraelszívónak kialakított szellőzőnyílás pozíciója határozza meg. Nem szükségszerű, hogy a főzőlap a sütő fölöt t helyezkedjen el. Mivel a sütőt általában kevesebbet használjuk, így a háromszög harmadik pontját ne a sütő, hanem inkább a főzőlap képezze. Amennyiben ez a fal mellé kerül, ügyeljünk arra, hogy legalább 40 cm maradjon el a faltól, hogy főzés közben a serpenyő nyele és a könyökünk is kényelmesen elférjen. A főzőlap és a mosogató megfelelő távolságra kerüljön egymástól, hogy a forró edények és a frissen mosott zöldségek gyors áthelyezése akadálymentes legyen. Ha a hely engedi, a sütő beépíthető akár szemmagasságba is, egy magas szekrénybe. Sokkal kényelmesebb és könnyebb kezelni mint a pult alá épített változatot, ráadásul a gyerekek sem férnek hozzá olyan könnyen, elkerülve ezzel a baleseteket. Hátránya a magasra beépített sütőnek a munkapult alatti megoldással szemben, hogy 60 cm-t elvesz a munkaterületből.

A terveket mindenképpen a megrendelő személyére szabottan kell elkészíteni. Természetesen adódhatnak olyan helyzetek, amikor ezeket a „szabályokat” nem tudjuk alkalmazni, pl. adottak a víz- és gázbekötési pontok stb. Ilyenkor sajnos ezekhez az adottságokhoz kell alkalmazkodni, ugyanis az átalakítás sok esetben kivitelezhetetlen vagy nagyon drága megoldás.
Tokolics Attila
Tetszett a cikk?
Cikkajánló
Burkolat, gerendák, ajtók — készítse el saját maga!
Ha kis műhelyben dolgozik, különösen fontos, hogy olyan gépe legyen, amely nem foglal sok helyet, mégis professzionális eredményt nyújt.
Lucaszék és társa
Kerling Alajos hobbi asztalos mutatja be az általa ismert és készített Luca széket.
A Wood-Mizer forgalomba hozta a WM5500 fűrészgépet
Új generációs ipari fűrészgép nagyobb teljesítménnyel és intelligensebb technológiával.


