Konyhabútor - történet 1.
A konyhabútorok múltját kutatva nem találhatnánk jobb kiindulási pontot, mint J. A. Comenius híres tankönyvét. Háromszáz-ötven éve jelent meg a nagy cseh tudós Orbis sensualium pictus című, Sárospatakon írt világhírű [poliglott] műve, a XVII. század ismeretanyagának tanuló-gyermekek részére szánt, páratlanul szép és érdekes összefoglalása…
Egész életén keresztül arra törekedett, hogy megalkossa minden tudomány enciklopédikus összefoglalását. A szemléltető tankönyvbe gyűjtött – az iskoláskorúak számára az egész világot bemutató – szigorúan rendszerezett, rövid leírásokat százötven jól szerkesztett fametszet illusztrálja. A szerző szándéka szerint a képekkel érthetővé tett szöveg a tanulókban majd bizonyára fölébreszti a könyvek forgatására, a tanulásra való kedvet. Számunkra nemcsak azért fontos ez a páratlan mű, mert Magyarországon született, hanem, mert értékes (fás) szakmatörténeti részletet is találunk benne.
Ötven éve pedig rátaláltak a kutatók Comenius egy korábban ismeretlen kéziratára is, melyben leírta, hogy az édesapja neve Szöges Márton volt. Jé!? Lapozzunk bele a könyvbe! A konyha megtalálható ugyan a házat bemutató képen, de a minket érdeklő részleteket egy másik ábra – A szakácsság – mutatja. Nézzük az 1. képet.

1. kép – A szakácsság – a konyha bemutatása, 17. sz. közepe
„Konyha-sáfár (konyha szakács mester)1 előhozza az eledeles kamrábul (élés-eledeltartó-házbul)2 az eledeleket3 (ennyi valókat, élést). Azokat elveszi a szakács4 , és főz külömbféle étkeket. A madarakat5 megmelleszti (kopasztja) előbb és béleket kiveti. Az halakat6 héjoktól megvakarja (tisztétja), és fölhasétja (derékon szegdeli). Némely koncokat (darab húsokat) szalánnával által szegez (fűz, megspékel) a spékölő-(fűző) tűvel (nyársolóval)7 . A nyulaknak8 bőröket levonsza. Azután főz fazékakban9 és vasfazékakban10 a tűzhelen11 és tajtékjokat lehányja az abárló-(szűrő) kalánnyal12. A megfőttet meg fűszerszámozza fűszerszámmal, mellyet öszvetör a mozsártörővel14 a mozsárban13, avagy vakarja (reszeli, váslalja) a vakaró szerszámmal (reszelővel)15. Némellyeket süt a nyársokon16 és magoktul forgó nyársokon17 vagy rostélyon18, avagy ránt serpenyőben19 az háromlábú vas fölött20. Konyhaedények ezeken kívül: a szénvonyó (azsag-pemet)21, a tüzellő (melegétő)22, a mosdósajtár (teknyő, vállu)23, (amellyben megöbléttetnek a mély24 és széles tálak)25, szén-(tűz)-fogó26, a szakács-(aprétó-) kés27, a szűrőedény (szita)28, a kosár29 és söprű30. "
Az asztalt a leírás meg sem említi! Ugyanígy nem a tálakat tartó deszkákat/léceket, táltartó polcokat, talán a metszeten leegyszerűsített tálasokat sem. Hol vannak hát a konyhabútorok? Azok sokára fognak még majd megszületni.
A KONYHA KIALAKULÁSA
Érdemes a történelemben ennél távolabbra nézni és a konyha kialakulását is megvizsgálni, hiszen az több tényezőtől függ. Tudjuk, hogy a honfoglalás előtti nomadizálás lakhelye a sátor/jurta volt. Annak közepén égett a tűz, s füstje a tűz fölötti kerek lyukon szállt föl és el. A hajlék egyterű volt. Hasonló földházban éltek, a téli szálláson – állandó lakhelyen – a földművelés megkövetelte életmódhoz igazodva, a félig-meddig már letelepült öregek, asszonyok, gyerekek. A veremház 3–4x4 m oldalhosszúságú, négyszög alakú gödör volt. Az ásással kikerülő föld célszerűen elrendezve, falként emelkedett a talajszint fölé, a tetőt pedig alkalmas helyeken beásott oszlopok tartották. A házaknak a napos oldalon lépcsős lejáratuk volt és árkot is ástak a köré, az eső és más vizek elvezetésére.
A tűzhely lehetett továbbra is középen, de hamarosan – s célszerűen – valamelyik sarokba került, és a gödör oldalába vájt és/vagy épített kemencévé fejlődött. Az volt az ételkészítés helye, s ezt tekinthetjük a konyha kezdetének. A honfoglalók az új hazába költözve, bizonyos építészeti ismereteket így már magukkal hoztak (2. kép).

2. kép – Árpád-kori egyhelyiséges lakóépítmények alaprajzai
A régészet tanúsága szerint a falusi népesség fölmenő falaival a föld fölé emelkedő lakóépületei csak az Árpád-kor végétől jelennek meg. Még ezek is egyterű/egysejtű épületek voltak, ahol a mai értelemben használt ház és a szoba szavunk ugyanazt jelentette volna. A lakóház fejlődése szorosan összefüggött a tűz és a tűzhely helyével, használatával, és a füst elvezetésével. A létszámban és gazdaságilag is gyarapodó népnek s a családoknak több helyiségre volt szükségük, s ezt kívánta az ésszerűség is. Ennek nyomai a falusi tömegek építkezésében, a 15-16. században, az ország központi területén, az Alföldön tűntek fel.
Kialakult a bejáratot védő előtető, a házon kívüli pitvar, ami a házba való belépés és egyben a főzés helye is lett. Ebből alakult ki a későbbi konyha is. Az épület ilyen lényeges változását, vagyis fejlődését az írott forrásokban megjelenő új szavak is jelzik: pitvar (1300), kamra (1372), szoba (1395), konyha (1395), istálló (1291), pince (1336) stb. Az új helyiségek sorban követték a – ma már szobának nevezett – elsőt, s a ház egyenes vonalban folytatódott a telken egy, az utat, utcát keresztező hossztengelyen (3. kép).

3. kép – Késő középkori – 15. sz. – alföldi lakóház rekonstrukciója
A képen kályhás (kályhacsempés), kívülről fűtős kemencéjű szoba után következik a pitvar a szabadkéményes tűzhellyel. Ezután jön a kamra és az istálló. Az épület szélességét (4–6 m) más korlátok mellett a mennyezet- vagy kötőgerendák hossza határozta meg, ezért a pitvarral egy térben lévő főzőhely nem nagy. Ez az ún. közép-magyar háztípus – a magyar nyelvterület legjellemzőbb házformája – későbbi fejlődése során sem biztosított nagyobb helyet a konyha számára. A török világ és a Béccsel való négyszáz éves tusakodás mindenre kihatóan törték meg, vetették vissza a fejlődést. A ház-pitvar-konyha-tűzhely fejlődését, összefüggéseit, kialakulásuk időrendjét stb. a nyelvtörténet adatai alapján kutatta ki, tisztázta Cs. Sebestyén Károly (1937) és írta le máig elfogadott tanulmányában.
MILYEN BÚTOROKRA VOLT SZÜKSÉG EBBEN A KONYHÁBAN, S MI FÉRT EL BENNE?
Legfeljebb egy-két bútor, és néhány, ma kisbútornak vagy kiegészítőnek mondott dolog. A mai értelemben vett konyhabútorokról csak sokkal később beszélhetünk, amikor a konyha területe megnőtt, kellő méretű ablakkal megvilágított, önálló helyiséggé vált. Nagy és jótékony hatással volt erre a változásra a városi házak más keretek között kialakult elrendezése és alaprajza! A konyha elsősorban munkahely. Lelke a tűzhely, ami magában is összetett létesítmény: szabad tűz, kemence, katlan, ami bő száz éve még takaréktűzhellyel is kiegészült. A tűzhely füstjének elvezetése bonyolult, (tűz)veszélyes és fontos feladat, a háznép életminőségét meghatározó részletkérdés – de még ez sem bútor… A sütés-főzés alapanyagainak és eszközeinek a konyha szomszédságában, a kamrában a helyük.
Annál közelebb, kézközelben kell, hogy legyenek a mindennapi edények, eszközök, konyhaszerszámok, a só, fűszerek, és folyamatosan szükséges a víz. A konyhai előkészítő munka sokáig a tűzhely padkáján történt húsvágó, zöldséges- és/vagy gyúródeszkán, fa-, cserép- és vasedényekben. Ezeket elég részletesen fölsorolja az 1. kép és magyarázó szövege. A szövegben ugyan nem szerepel, de a képen ott van a kényelmes, nagy és erős, terpeszes, befúrt lábú konyhaasztal, a konyhai munkát sokkal kényelmesebbé tévő bútor. Hasonlít a disznótorokban ma is általános és jól használható bontóasztalokra, de ez a régi konyhába nem férne be… A hagyományos falusi ház konyhájának bútortalan vagy kevés bútorú állapotát fényképek tucatjai igazolják (4–5. kép).

4. kép – Szabadkéményes konyha, Pusztafalu (Abauj-Torna), 1939.

5. kép – Belülfűtős kemence és takaréktűzhely, Domaháza (Borsod vm.), 1960.
A konyhai „bútor” ezen a szűk helyen elsősorban rakodásra való polcféleség: stelázsi, vizespad, láda, lóca. Ami akasztható, az lóg a falakon. A hagyomány szinte máig ér! (4–9. kép).

6. kép – Fali sótartó, Buják (Nógrád vm.), 1891.

7. kép – Fali kanáltartó, Eger környéke, 19. sz.

8. kép – Tálas-fogas, kendőszeg 19–20. sz., Alföld

9. kép – Vízpad, kártyapad horoggal, a merítő-csupor számára, Kászonimpér, (Csík vm.) 19–20. sz.
A ház és a konyha alaprajza csak 100–130 éve kezdett a konyha javára is változni. Szobához hasonló nagyság, ablak(ok), rendes világítás, majd hamarosan villany, és a múlt század második felében általában megérkezett a vezetékes víz és a csatorna is. A hírlapok, árjegyzékek máris kínálták az ideális megoldásokat, persze a hozzá illő portékával együtt (10. kép).

10. kép – Az ideális konyha takaréktűzhellyel, de még villany és vezetékes víz nélkül, 1900 k.
Megjelentek az első konyhaszekrények, magukon viselve a kor divatos stílusjegyeit. Ez utóbbiak természetesen a polgári közönség számára (11–13. kép). A tervezők, akik akkor – 70–100 éve – már Magyarországon is mind többen dolgoztak, egyre-másra tervezték, rajzolták, adták ki s ajánlották terveiket. Ötlet ötletet követett, jelezvén, hogy az új lehetőségek korában mindent sikerülni fog megoldani!
Új típusú, mindent befogadó, megoldó bútor lett a konyhaszekrény, ami egyrészt pótolta a polgári lakások szerepét vesztő ebédlőjéből kikerülő tálalót, másrészt kombinálta azt a konyhai feladatokkal. Ide kerültek az asztali eszközök: a tányérok, tálak, poharak, kancsók, az evőeszköz, a terítők, a szalvéta, de itt kaptak helyet a fűszerek, a kenyér, a főzőedények: lábas, fazék, és mindenféle fontos apróság: gyufa, dugóhúzó, konzervnyitó, befőttesgumi stb. is. A teljes magasságú ajtók mögött még a seprűnek és a szemétlapátnak is próbáltak helyet szorítani.

11. kép – Kászli – célszerűen szerkesztett konyhaszekrény 1900 k.

12. kép – Ó-német ízlésű konyhai kredenc puhafából, rendszerint festve

13. kép – Teljes konyhaberendezést kínáló katalógusoldal (M.o. a két v.h. között)
A konyhaasztal ügyesen fogadta be a gyúrótáblát vagy a mosogatódézsát, az ülőke – hokedli – fiókja vagy felhajtható lapja alatt jó helyet kaptak a cipőpucoló eszközök, a másik ülőke fiókjában pedig a padlófényesítés, a vikszelés dolgai… (14. kép). Mindezek, a többi komforttal együtt, hatalmasan segítették a korábbiakhoz képest a háziasszonyok munkáját! A valóság azonban – mint mindig – lassan követte a lehetőségeket. Záró képünk ezt a kontrasztot mutatja (15. kép). A II. világháború után azután már egy egészen más világ következett…
Folytatjuk ...

14. kép – Teljes konyhabútorterv, Bátaszék, 1943.

15. kép – Városi (kis)polgári család konyhája
Források:
Comenius, J. A.: A látható világ / Magyar Helikon, 1959;
Gyáni G.: Hétköznapi élet Horthy Miklós korában / Corvina, 2006;
Haff, R.: Gründerzeit-Möbel, 1995;
Magyar Néprajz IV. / Akadémia, 1997;
Magyar Nyelv 1937. évf.;
Magyar Néprajzi Lexikon 1-5. / Akadémia, 1977-82;
Sabján T.: A takaréktűzhely / Terc K. 2002;
Tetszett a cikk?
Cikkajánló
Burkolat, gerendák, ajtók — készítse el saját maga!
Ha kis műhelyben dolgozik, különösen fontos, hogy olyan gépe legyen, amely nem foglal sok helyet, mégis professzionális eredményt nyújt.
Lucaszék és társa
Kerling Alajos hobbi asztalos mutatja be az általa ismert és készített Luca széket.
A Wood-Mizer forgalomba hozta a WM5500 fűrészgépet
Új generációs ipari fűrészgép nagyobb teljesítménnyel és intelligensebb technológiával.



