Feltöltődés

A bútor nem csupán berendezési tárgy, hanem funkcionális eszköz is: szolgálja az ember kényelmét, segíti a tevékenységei közepette, rendelkezésre álló teret ad. Ahhoz, hogy ezt a célját maradéktalanul betöltse, igazítani kell a mindenkori igényekhez – úgy, hogy eközben a bútor és az ember kapcsolatának minősége nem csökkenhet.

Egyre inkább nő annak szükségessége, hogy az akkumulátorral működő telefonok, táblagépek, laptopok számára töltőhelyek is legyenek a közelben. Számos elektronikai cég felismerte már ezt, így olyan termékekkel jelentek meg a piacon, amelyek a kezeink ügyébe csempészik a bútorokba építhető szabványos USB-portokat, hálózati dugaljakat. Ezeket tekintjük most át röviden.

BEÉPÍTHETŐ CSATLAKOZÓK

Irodai, szállodai, otthoni íróasztalok, előszobai lerakóasztalkák, várakozásra alkalmas pultok tetői. Mind olyan felület, amelynél használ- (hat)unk okosnak számító mobileszközt, laptopot, így ezeket előbbutóbb töltenünk is kell majd. A beépíthető csatlakozók célja, hogy ezt felesleges hosszabbítók nélkül oldhassuk meg. Léteznek elrejthető változatok is, amelyeket az asztaltető síkjába kell süllyeszteni, ahol is csak a zárt fedél látszik. Általában ezeket megnyomva nyílik ki (vagy emelkedik fel) a szerkezet, és válnak hozzáférhetővé a csatlakozók. Szerencsés előre felmérni a használati igényt, hogy ezek ismeretében tudjuk kiválasztani a megfelelő méretű és összeállítású süllyesztett csatlakozót. A kínálatban lévő fix elrendezésű változatok (pl. 1 db 230 V-os dugalj + 1 db USB-port) mellett ugyanis lehetőség van különböző modulméretben és aljzatkínálattal rendelkező megoldásokat is rendelni. A modulokba többek között kérhetők hagyományos elektromos csatlakozók (230 V), valamint HDMI (audió- és videótartalom-átvitel), VGA (monitorcsatlakozás), RJ45 (UTP-csatlakozás internethez, hálózathoz) és 3,5“-os, ún. Jack (fülhallgató) csatlakozók, természetesen az USB- portokat is beleértve. Például egy konferenciaasztalhoz az előbb felsoroltak nagy részének beépítése nemcsak kívánatos, hanem szükséges is. Abban az esetben, ha az adott asztal, munkapult felülete nedvességgel fokozottan érintkezhet, a beépítendő szerelvénynek IP 54 vagy ennél nagyobb számértékű kóddal ellátott, por+víz elleni védelemmel kell rendelkeznie (a második szám vonatkozik a vízre).


A szerelvényeknek a felhasználók szükségleteihez kell igazodniuk – A. & H. Meyer

QI TÖLTŐK

A qi névre hallgató szabványos vezeték nélküli töltők lényege, hogy az okostelefonok, mobileszközök töltését töltőkábelek nélkül is lehetővé tegyék. (Ehhez persze olyan készülék is kell, ami ilyen töltésre alkalmas!) Szóval, a qi töltők ezt úgy oldják meg, hogy a felületükön mágneses erőteret hoznak létre, amelybe az adott eszközt belehelyezve villamos feszültség jön létre, melyben a megindult áram elkezdi tölteni az akkukat. Mindezt azért részleteztük, hogy érzékeltessük: az általunk gyártott bútorok felületén milyen egyéb fizikai jelenségek jelennek meg. Érdemes tehát jó minőségű vezeték nélküli töltőket választani, melyek a fenti folyamatot szabályozottan hajtják végre.

Egy megbízható qi töltő a következő képességekkel rendelkezik:

  • ismeri a gyorstöltési képességet és feleannyi idő alatt is végez a töltéssel;
  • észleli az okostelefont, és csakis akkor kezdi meg a töltést;
  • képesek kezelni a mágneses hullámok zavaró visszaverődéseit


Az asztal alatti töltővel az asztal felszínén lehet tölteni – ENERQi

A legújabb fejlesztések már ott tartanak, hogy az asztallap teljes vastagságán keresztüli töltésre is képes legyen a töltő készülék. Ilyet manapság csak néhány gyártó kínál. Nyilvánvaló előnyük, hogy a bútor felületét sehol sem kell megbontani, elég az asztal aljára rögzíteni a töltőt (jellemzően egy öntapadó felületen keresztül), és azon a helyen maga az asztallap felszíne lesz a töltésre alkalmas felület.


Töltési lehetőség a fedél alatt és a fedélen is – EVOline

LÁSSUNK TISZTÁN!

A régiek úgy tartották, hogy az étkezőasztal étkezésre való. S mivel a mindennapi betevőt tisztelték (pl. ha leesett a földre, felvéve megcsókolták), az étkezőasztalt is úgy tartották tiszteletben, hogy az ételen kívül nem tároltak rajta semmi egyebet – legfeljebb terítővel, vázával díszítették. Bútorgyártókként a mi kezünkben is ott van a felelősség; rajtunk is áll, hogy az általunk készített bútorok elsősorban az embert szolgálják ki, és csak utána az aktuális szokásokat. Például fekvőhelyre, pihenésre alkalmas bútorba ne építsünk be mobileszköz töltésére alkalmas USB-portokat, elektromos aljzatokat. A villamos feszültség közelében a mágneses tér is jelen van, ami hosszú órákon keresztül már zavaró lehet az ember nyugalmára, alvására.

S reménykedjünk abban is, hogy az étkezőasztalt a jövőben is az étel oltárának fogják tekinteni.

Képek
www.snohetta.com
www.guijarrohermanos.es
www.evolinestore.com
www.enerqi.co


Kapcsolódó dokumentum:


feltoltodes


Tetszett a cikk?