Egyediség és kreativitás

A tradicionális milánói Salone del Mobile kiállításhoz kapcsolódó Satellite Salone-on időről időre fiatal magyar tervezők alkotásai is megjelennek. Az előző számban Horváth Zsuzsannát és Kerékgyártó Andrást mutattuk be, illetve a Satellite Salone-on megjelent munkájukat. Ebben a részben Elek Mátét és Kiss Dávidot ismerhetik meg. A kiállításon szerzett tapasztalatokat, véleményeket foglaltuk össze, melyek mankóul szolgálhatnak a mostani pályakezdőknek, a jövő tervezői generációnak, a Satelliten kiállítani szándékozóknak.

ELEK MÁTÉ: FOTEL ÉS LÁMPÁK

Elek Máté a Geppetto Belsőépítész Iroda alapító tulajdonosa és ügyvezetője. A cég 2007 óta kizárólag belsőépítészeti tervezéssel foglalkozik, viszont előtte több, mint 10 évig tervezett bútorokat és dizájntárgyakat. Cégvezető tervezőként Elek Mátét akkor érte a szerencse, amikor 2003-ban a londoni 100% Design kiállításon felfigyelt tárgyaikra a Salone Satellite egyik kurátora és meghívta a céget a milánói Satelliten való bemutatkozásra.

Tudomásunk szerint ők voltak az első magyar kiállítók, akik részt vehettek a világhírű kiállításon. Máté maga írja: „Összesen négyszer válogattak be minket a kiállítók közé. A milánói Salone Satelliten 2004-ben voltunk először és megtanultuk, hogy itt elsősorban különleges termékekkel érdemes megjelenni, mert a nagy cégek ügynökei rögtön kiszúrják, hogy mi lehet a legközelebbi nagy dobás”. Az sem mindegy, hogyan mutatja be valaki a termékét: „Mindehhez szükséges egy beszédes stand, kötelező a marketinganyag és az angolnyelv-tudás. A látogatók kivesézik az összes kiállított dolgot, nem lehet őket elkápráztatni, ha nincsen ott valódi érték. Érdemes körbejárni mind a Satellite területét, ahol hasonló feltörekvő fiatal tervezők mutatják be legújabb termékeiket, mind pedig a nagy Salone kiállítást, ahol a már jól menő cégek mutatják be kiforrott technológiára épülő bútoraikat, kiegészítőiket. Ez a nemzetközi mérce inspirál és nem is hagyja, hogy kicsiben gondolkodjon az ember.”

A kiállító iskolák, egyének, csoportosulások olyan inspirációt jelentettek a cég számára, amivel pillanatok alatt a hazai élvonal előtt érezhették magukat gondolkodásban, ötletekben, megvalósításban, megoldásokban egyaránt. „Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy „lépjen ki” a nemzetközi fórumra, ezáltal sokkal őszintébb visszajelzést, értékelést fog kapni, mint itthon” – vallja Máté.

A 2006-os milánói Satellite kiállításon bemutatott ASK hintafotelt a Leolux cég fejlesztette tovább, a 2005-ös kiállításon bemutatott B-Mek lámpát pedig a spanyol Eva Luz cég vásárolta meg és helyezte gyártásba.


ASK hintafotel, a 2016-os Satellite Salone kiállításon (tervező: Elek Máté, fotó: Geppetto)


Lámpák a 2016-os Satellite Salone kiállításon (fotó: Geppetto)

KISS DÁVID: ÚJRAHASZNOSÍTOTT FA ÉS OLVASZTOTT FÉM ÖTVÖZÉSÉVEL KÉSZÜLT BÚTOROK

Kiss Dávid formatervező és műszaki menedzser, a Thebakker Manufactory cég megálmodója. A Budapesti Műszaki Egyetem ipari termék és formatervező szakán diplomázott. Kedveli a különböző anyagok párosítását, új technológiák feltárását és az ezekkel való kísérletezést. A tervező magáról vallja: „Alkotó embernek aposztrofálom magam, legalábbis a flow-élményt a tervezés-megvalósítás tengelyen érem el a leghatékonyabban.”

Egyszemélyes dizájnműhelyében különleges termékek látnak napvilágot. Az itt készült egyedi bútorok és tárgyak egy része újrahasznosított faanyagok és olvasztott fém ötvözésével születik. Az olvadt fém és faanyaggal való foglalatosság lenyűgözte, diplomamunkája is ebben a témában készült (pihenőszék). Az empirikus kísérletezéssel született új technológiájának lényege az, hogy a fakötések helyett a csomópontokat, kapcsolódási részeket forró öntött fémmel alakítja ki.


Kiss Dávid pihenőszéke (fotók: Thebakker Manufactory)

„Saját magam kísérleteztem ki azt a fémötvözetet, amit akkora olvadásponton tudok használni, ami még nem égeti el a fát, csak szépen körülöleli. A csillogó fém a természetes anyaggal esztétikailag tökéletes látvány.” A tárgyak megtervezésénél szem előtt tartja a minőséget, bútorai egyediek, hosszú élettartamúak. Mindig is a kísérleti dizájn vonzotta, ebben szeretne hosszú távon elmélyedni. Szeretne több időt és figyelmet szentelni a tanításnak és a dizájnkutatásnak. Dávid egyik legnagyobb sikerének a milánói Salone Satelliten való megjelenést tartja. A 2014-es milánói kiállítást önerőből valósította meg és nagy jelentőséget tulajdonít az azt követő nemzetközi visszajelzéseknek. „A kiállításon az úgynevezett ‘Embrace’ bútorokat állítottam ki, amelyek használt fából és újrahasznosított fémek kombinációjából születtek. A kollekció darabjai: bárszék, bárasztal, pad, pihenőszék. 2013-ban elküldtem az anyagomat a szervezőknek, akik beválogatták bútoraimat és meghívást kaptam a kiállításra. Aztán gyorsan kimentem Németországba fél évet dolgozni, hogy finanszírozni tudjam az utat. A kiállításból anyagilag keveset, emberileg sokat profitáltam. Láttam az új trendeket, és azt is sokkal jobban megértettem, hogy mit szeretnék a tárgytervezéssel kezdeni és mit nem.”

Arra a kérdésre, hogy miért tartja fontosnak egy ilyen nemzetközi kiállításon való megjelenést, így válaszolt: „Szakmailag, emberileg egy ilyen kiállítás mindig kihívás. Nem utolsósorban pedig remek inspirációs közeg, ahol a nem várt dolgok megszületnek: kapcsolatok, ötletek, bármi.”

Dávid számára a legjelentősebb esemény és legnagyobb élmény a kiállításon: „Szakmailag végigmenni a társkiállítókon és beszélgetni velük. Nem szakmai eseményre nem is emlékszem, ott minden a dizájnról szól. A legfontosabb élmény vagy konklúzió, hogy men - nyire máshogy kezelik a külföldi országok a dizájnt és azon belül is a fiatal generáció fontosságát. Majdnem minden nyugat-európai ország 1–1 dizájnegyeteme képviselteti magát egy saját standdal, ahol a tehetséges diákjait vagy egy közösségi koncepciót, tárgyat mutatnak be. Szerintem ez fontos és szükségszerű.”

A tervező üzenete a mostani generációnak, a Satellite Salone-on megjelenni szándékozó fiatal magyar tervezőknek: „Hajrá! Legyetek optimisták és kreatívak! Szerezzetek egy jó szponzort, vagy többen dobjátok össze a költségeket.”

A milánói Salone Satelliten megjelent és általunk bemutatott magyar tervezők közül kivétel nélkül mindenki hasznosnak tartotta a kiállításon való részvételt. A platformon való megjelenés számukra egy bemutatkozási lehetőséget jelentett, az alkotómunkák nemzetközi szinten való összemérettetését. Véleményük összecsengett abban is, hogy a kiállításon való megjelenés alapos felkészülést igényelt és mindenképpen egy jó ugródeszkát jelentett a nemzetközi ismeretség megszerzéséhez. A kiállítók minden fiatal tervezőt arra biztatnak, hogy vegyenek részt a felejthetetlen élményben, tapasztalják meg a sikert. Reméljük, hogy a közeljövőben jóval több magyar tervező megjelenéséről számolhatunk majd be.


Kapcsolódó dokumentum:


egyediseg-es-kreativitas


Tetszett a cikk?