3DF a nyomtatható farostlemez

2019-ben a németországi Sonae Arauco vállalat nyerte el az Interzum Intelligens anyag és design díját „Prémium anyag minőség” kategóriában a 3DF névre keresztelt háromdimenziós farostlemezükkel.

A farostlemez hő és nyomóerő hatására plusz egy sablon segítségével bármilyen formára alakítható.A technika alapja, hogy a panelek formaldehidmentes, hőre lágyuló ragasztóval készülnek. A hő és nyomás együttes hatására az anyag sűrűsége és a vastagsága meghatározhatóvá válik. A lemezanyag kezdeti vastagsága 2440 x 2100 mm panelméretben 5,7 és 8,5 mm, valamint 17 és 30 mm között mozognak. A megformált panelek felülete festhető. Porfestéssel, illetve a hajlítás sugarától és a szerkezet mélységétől függően 3D fóliával vagy vékony CPL-vel borítható a préselési folyamat során.

A folyamat elvégezhető ipari rendszereken, de furnér- és membránpréseken is.

A csavarfejek fogantyúi vagy süllyesztői például beépíthetők a munkadarabba. Ezzel további munkaidőt takarítunk meg, ez különösen a sorozatgyártásban térül meg. A 3DF kreatív szabadságot kínál az egyes projektekhez, kombinálva a fenntartható és ellenőrzött fa alapú panelek előnyeivel.

A technika további előnyei, hogy a hagyományos farostlemez megmunkálást és CNC megmunkálást forradalmasítja. A gyártás gyorsabbá, hatékonyabbá válik, szabadabb és kreatív a felhasználása és a környezettudatosság jegyében készült. Sokkal ergonomikusabb eszközöket lehet vele gyártani.

Felhasználási területei közé tartozik: bútorgyártás, bútor frontok és faldekorációk, építő- és autóipar.

A gyár már több éve teszteli a terméket és a honlapjukon paneles formában megvásárlásra is kínálja azt.

 

Forrás:
Dds-online.de
Sonaearauco.com


Tetszett a cikk?