„Egy hang”

A Magyar Bútor- és Faipari Szövetség (Bútorszövetség) közgyűlést tartott december 12-én a Budapesti Ipari és Kereskedelmi Kamara (BKIK) székházában, amelyre az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség (OAFSZ) tagjait is meghívták. Az esemény egyben utolsó felvonásnak is tekinthető: a két szervezet ugyanis 2020. január 1-jétől közös szervezetként működik tovább – az elmúlt több mint másfél év közeledési szándékait követően. A közgyűlésen az is kiderült, hogy kik lesznek az új tisztségviselők, illetve milyen célokra összpontosítanak majd.

A Magyar Bútor- és Faipari Szövetség (Bútorszövetség) közgyűlést tartott december 12-én a Budapesti Ipari és Kereskedelmi Kamara (BKIK) székházában, amelyre az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség (OAFSZ) tagjait is meghívták. Az esemény egyben utolsó felvonásnak is tekinthető: a két szervezet ugyanis 2020. január 1-jétől közös szervezetként működik tovább – az elmúlt több mint másfél év közeledési szándékait követően. A közgyűlésen az is kiderült, hogy kik lesznek az új tisztségviselők, illetve milyen célokra összpontosítanak majd.

Elsőként Árkossy Tamás, az OAFSZ elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd arról beszélt, hogy a két szövetség egyesülése mögött meghúzódó szándék egészen egyszerű okokra vezethető vissza: az azonos szakmaiság mentén sokkal nagyobb lobbierő érvényesíthető, mint külön-külön. Továbbá a hatékonyság is növelhető azzal, ha az OAFSZ integrálja magát a Bútorszövetség soraiba és januártól egy jogi szervezetként működnek tovább. Árkossy Tamás egyúttal megragadta az alkalmat, és 80. születésnapja alkalmából felköszöntötte Molnár Péter korábbi OAFSZ-elnököt is.

Wilheim Gábor, a Bútorszövetség elnöke köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy ez a mostani közgyűlés a két szövetség közel kétéves közeledésének egy olyan végső fázisa, amelynek végén mindenki egyetlen közös szövetség tagjaként állhat fel az asztaltól. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a Bútorszövetség tagjai szavazataikkal kiegészítsék a jelenlegi tevékenységi kört, valamint megváltoztassák a Bútorszövetség működési szabályzatát annak érdekében, hogy az már képes legyen befogadni az OAFSZ-t. Az elnök azt is megállapította, hogy miután a szövetség 61 tagjából 38 jelen van, így a közgyűlés szavazatképesnek tekinthető.


Varkoly Zoltán elnökségi tag irányítja a bútoripari tagozatot

2019-ES EREDMÉNYEK

Wilheim Gábor a napirendi pontok mentén haladva elsőként a Bútorszövetség 2019-es tevékenységét ismertette, amelyeknek fókuszában mindvégig az együttműködés volt és van jelen. Szó esett például az Iparági flow című rendezvényről, ahol egy, a két szövetség által korábban készített tanulmány (Stratégia a kreatív faipar jelenéről és jövőjéről) alapján hoztak létre munkacsoportokat és vitatták meg közösen a magyar faipar kitörési lehetőségeit – a szakma európai viszonyai között. (Részletesen erről Születőben egy kreatív faipari stratégia címmel lásd a Magyar Asztalos 2019. novemberi számát, illetve a faipar.hu portált.)

TERVEK

A 2020–2023 közötti tervekről szólva az elnök elmondta, hogy a közös szövetség

  • a kreatív magyar faipart szeretné képviselni;
  • stabil és állandó szakmai irodát, mint érdekképviseletet kíván működtetni;
  • a kormányzati és uniós lobbiban szeretne részt venni az ágazati stratégia megalkotásában való részvétellel;
  • a tudásmegosztásra és a közösségépítésre is koncentrál;
  • szeretné népszerűsíteni a design thinking szemléletét (Magyarul kreatív gondolkodás vagy problémamegoldásra irányuló új megközelítés, ami azt jelenti, hogy meglévő ismereteink mellett hajlandóak vagyunk innovatívan, újszerűen hozzáállni feladatainkhoz, s nem csupán sablonosan cselekedni a korábbi gyakorlatok, már meglévő technológiák alapján – a szerk.);
  • tananyagfejlesztésben, pályaorientációban kíván részt venni.


Árkossy Tamás elnökségi tag mostantól a kreatív faipar elnevezésű munkacsoport vezetője lesz

Ezen tervek végrehajtásához a szövetség az elnökségi struktúrát is meg kívánja változtatni. Az eddigi felépítésben szereplő elnök és ellenőrzési bizottság mellett az elnökség ezentúl kettéválik, melynek oka, hogy mostantól tagozatvezetők és munkacsoport-vezetők is lesznek a szövetségben. Tagozatokra azért lesz szükség, mert nagyon heterogén az új szövetség összetétele – az egyfős asztalosműhelytől az 500 fős nagyvállalatig mindenki egyszerre van jelen. A munkacsoportok és azok vezetői operatív feladatokat látnak el: megszervezik a tagozatok tevékenységeit, megvalósítják a kitűzött célokat, koordinálják a munkát.

TAGOZATOK

Bútoripari tagozat. A bútorgyártással foglalkozó nagyobb cégek tartoznak ide. Tagozatvezető: Varkoly Zoltán.
Kereskedelmi tagozat. Ide tartozik az összes beszállító, kereskedő. Tagozatvezető: Parposz Tamás.
Faipari tagozat. Minden olyan cég ide tartozik, akik a fát a bútorgyártáson kívüli szakterületeken dolgozzák fel – parkettagyártástól a faházépítésig. Tagozatvezető: Kálmán Attila.
Kézműipari tagozat. Azon kis- és mikrovállalkozások tartoznak ide, ahol kézműves jelleggel gyártanak fa- és bútoripari terméket. Tagozatvezető: Hőgyes Attila.


Cselényi Krisztina főtitkár és Wilheim Gábor elnök

MUNKACSOPORTOK

A hat munkacsoport azokat a kitörési pontokat képviseli, amiket megfogalmazott a szövetség. Pályaorientáció, generációváltás. Sarokpontok: Hogyan tudjuk elérni, hogy többen válasszák a faipari szakmákat? Hogyan tehetjük könnyebbé a generációk közötti párbeszédet? Munkacsoport-vezető: Babanecz Csaba.
Hazai együttműködések. Hogyan tudunk hatékonyan együttműködni a minisztériumokkal, mint jogalkotókkal és más szakmai szervezetekkel? Munkacsoport-vezető: Rétfalvi Gábor.
Nemzetközi együttműködések. Miképp tudjuk érvényesíteni érdekeinket Európában és a világban? Milyen lehetőségeink vannak kijutni a külhoni piacokra? Munkacsoport-vezető: Cselényi József.
Oktatás, képzés. Hogyan épüljön fel a jövő generációjának faipari képzése? Hogyan biztosítsuk a szakma fennmaradását, megújulását, minőségét? Munkacsoport-vezető: Csercsics Antal.
Ipari innováció. Be tudjuk-e vonni a modern technikát és szemléletmódot az ágazat mindennapjaiba? Hogyan tudjuk elérni, hogy ez a szemléletváltás a kollégáink gondolkodásmódját is meghatározza? Munkacsoport-vezető: Salacz Dénes.
Kreatív faipar. Tudunk-e élni az ipar és a design kapcsolatából adódó lehetőségekkel? Munkacsoport-vezető: Árkossy Tamás.

Az egyesült szövetség elnöke Wilheim Gábor lesz. A szövetség működtetését a titkárság végzi, melynek főtitkára Cselényi Krisztina, asszisztense Cebe Hanna marad.


Bánátfy Andrea BKSzC-főigazgató és Wilheim Gábor

Végül a Bútorszövetség két együttműködési megállapodás megszületését is bejelentette. Az első megállapodás kapcsán Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség (HFDA, azaz Hungarian Fashion and Design Agency) vezérigazgatója kapott szót, aki elmondta, hogy az ügynökség feladata a hatékony szakmai támogatások nyújtása, valamint a partneri kapcsolatok ápolása a divat és a design ágazat minden szereplője számára – hazai és nemzetközi viszonylatban is. A Bútorszövetséggel való közös stratégiai megállapodás segíteni fogja a szövetség tagjait, hogy jobban megismerhessék az ügynökség programjait, valamint a tagok kérdésekkel is fordulhatnak a szervezethez annak érdekében, hogy fa- és bútoripari tevékenységüket jobban beemelhessék a nemzetközi divat és design vérkeringésébe.

A másik együttműködést a BKSzC-vel kötötte meg a Bútorszövetség. Bánátfy Andrea BKSzC-főigazgató elöljáróban elmondta, hogy az együttműködés elsősorban a – jelenleg éppen megújulás alatt lévő – szakoktatás területére terjed ki, de az ide vonatkozó pályázatok létrehozásában és megvalósításában is számíthat támogatásra a szövetség. A főigazgató kihangsúlyozta, hogy az oktatás terén kiemelkedő szerepet betöltő SkillsHungary tevékenységét még szélesebb körben szeretnék megismertetni azokkal, akik részt kívánnak venni a szakképzésben és a felnőttképzésben.


Kapcsolódó dokumentum:


egy-hang


Tetszett a cikk?