Ismerje meg az EFIC-et!

Az EFIC – az Európai Bútoripari Szövetség – az európai bútoripari tagok „hangja”. Az EFIC jelenleg az európai bútoripari vállalatok összes forgalmának 70 százalékát képviseli, 14 országos egyesületből és egy vállalati tagból áll. Lássuk, milyen célkitűzésekkel dolgoznak!

HARMONIZÁCIÓ ÉS SZINTKIEGYENLÍTÉS AZ EU NEMZETKÖZI PIACÁN

Az EFIC hisz abban, hogy az európai kkv-szektor számára létezik kiaknázatlan lehetőség, és hogy világos és egyszerű jogi követelmények szükségesek. A bútorszektorban működő cégek egy sor akadállyal szembesülnek a nemzetközi piacon, melyek akadályozzák őket abban, hogy erejüket az exportra összpontosítsák. A különböző nemzeti szabályok, szabványügyi előírások, tanúsítványok és címkézési követelmények gátolják az EU gyártóit és aránytalan költségeket teremtenek a vállalatok számára.

Az EFIC ezért európai szintű harmonizációra szólít fel, mely segíti az áruk szabad mozgását a nemzetközi piacon és a bútorgyártók számára kiegyenlített mozgásteret nyújt. Néhány példát felsorolva, az EFIC szeretné a formaldehid-kibocsátási szint harmonizálását és az égésgátló anyagok jogi szabályozását. Az EFIC többek közt felhívást indít a gyúlékonysági szabványokra vonatkozó előírások harmonizálására, hogy egy tagállamtól se követeljék meg az égésgátlók használatát. Végül fontos, hogy a harmonizált EU-szabályokat valamennyi tagállamban azonos módon alkalmazzák, elkerülve így a vállalatok időt és erőforrást igénylő adminisztratív terheit.

HARMONIZÁLT SZABVÁNYOK ÉS MEGFELELŐSÉGÉRTÉKELÉS EU-S ÉS NEMZETKÖZI SZINTEKEN

Az ágazatot érintő szabványok kidolgozásakor kulcsszereplőnek a bútoripart kell tekinteni. Az EFIC rávilágít arra, hogy szükség van európai és nemzetközi szinten is a szabványosítási előírások harmonizálására annak érdekében, hogy megóvják az európai bútorgyártókat attól, hogy költséges típus-jóváhagyási eljárásokon menjenek keresztül harmadik országba történő exportáláskor. Ez lehetővé tenné az EU-s bútorgyártók számára, hogy az EU- n kívüli nemzetközi piacon versenyképesebbek legyenek.

SZABAD ÉS TISZTESSÉGES NEMZETKÖZI KERESKEDELEM

A kereskedelmi akadályok felszámolása nemcsak az EU belső piacán, hanem harmadik országok felé is fontos. Kiemelkedő jelentőséggel bír továbbá az újabb kereskedelmi korlátok elkerülése annak érdekében, hogy a kkv-k is ösztönözve legyenek a nemzetközi piacra való bekerülésre. A harmadik országok importőrjeinek szigorúan meg kell felelni az európai előírásoknak és szabályoknak. Ha termékeiket az EU belső piacára viszik, azok eredetét és minőségét kötelezően igazolniuk kell.

KÖRKÖRÖS GAZDASÁG ÉS NEM MÉRGEZŐ KÖRNYEZETI STRATÉGIA

Az EFIC a „körkörös gazdaság” napirendjében való haladásra szólítja fel az EU-t: hozzon létre okos és egyszerű, de hatékony szabályokat a cirkuláris gazdaság megvalósítása érdekében. Először is, a vegyszerek legalizálása mind az újrafelhasználást, mind pedig az újrahasznosítást kérdésessé teszi, különösen, mert a termékek hosszú élettartama a bútoripar fő tulajdonsága. Az EFIC hiszi, hogy az olyan káros vegyszerek, mint az égésgátlók, akadályt jelentenek a cirkuláris gazdaság perspektívája számára és az ide vonatkozó anyagokat minimális szintre kell csökkenteni. Az EFIC szerint a bútorok nem tartalmazhatnak semmilyen káros vegyi anyagot, és az EU piacán a veszélyes anyagokat egyértelmű és harmonizált határértékekkel minden terméktípuson be kell vizsgálni.

Másodsorban a bútorgyártók erős támogatói a világos öko-dizájn előírások melletti cirkuláris terméktervezésnek. Ezért az EFIC felhívást intéz arra, hogy hozzanak létre eszközöket a termékek környezeti és éghajlati teljesítményének összehasonlítására, valamint a körkörös és fenntartható termékek előmozdítására, ösztönzésére és támogatására. Harmadszor, a bútorgyártók is erősen ösztönzik a bútoripari termékek újrahasznosítását és felújítását a Kiterjesztett Gyártói Felelősség (EPR) sémáival együtt a hatékony hulladékgazdálkodás érdekében. Ezért az EFIC felszólít az EPR-sémák EU-szintű harmonizálására.

SZAKKÉPZETT MUNKAERŐ

A szakképzett munkaerő hiánya kihívást jelent a bútorszektor számára, de az oktatási programok és a digitalizáció fontos tényezők az ügy megoldásában. A szociális partnerekkel történő együttműködés is kulcsfontosságú az EU munkaerőpiacának dinamikusabbá tételében és a műszaki oktatási intézmények, designintézetek, egyetemek, iskolák és vállalatok közötti kötelékek megerősítésében.

A BÚTORIPAR FEJLŐDÉSÉNEK NÖVELÉSE

A bútortermelést az innováció, a kutatás-fejlesztés, a dizájn és a digitalizálás hajtja. Ezért az EFIC üdvözli az ezekre a területekre vonatkozó konkrét javaslatokat éppúgy, mint a pénzügyi támogatásokat, különös tekintettel a kkv-kra, az innovatív dizájnra és a termékfejlesztésre vonatkozóan.


Kapcsolódó dokumentum:


ismerje-meg-az-efic-et


Tetszett a cikk?