"Megszületett" 2020 Európai év fája

Az Európai Év Fája verseny immár tizedik éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek, a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a fáknak Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére és jelentőségére.


A nyertes fa– Az elveszett falu mementója

Az idei versenyben, akárcsak tavaly, két fára szavazhatott mindenki. Nem volt könnyű választani – a hazai jelölt 15 versenytársa között megtalálhattuk például a boszorkánytölgyet, amely Hollandia jelöltje volt, vagy a 200 éves bodzafát is Lengyelországból.

Magyarországot idén egy több mint 90 éves kocsányos tölgy, a kaposvári Szabadságfa képviselte, amely 2019. októberében 4431 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa. A nyertes fa a kaposvári Berzsenyi Dániel Tagiskola udvarán áll, 1929. április 18-án, ültették a két évvel korábban átadott épület elé. A csemete a kőszegi polgármester jóvoltából a trianoni határról, az Írott-kőről került Kaposvárra, s az ültetéskor a fa gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették. Az elmúlt 90 évben több ezer berzsenyis diák életét kísérte végig a „nagy tölgyfa”, hisz az iskolai ünnepségek, évnyitók, évzárók helyszíne az udvar, ahol a fa áll. Időről időre az iskola legkitűnőbb tanulói az elismerő oklevelekre erősítve a tölgyfa egy-egy préselt levelét is megkapták emlékül.


Tetszett a cikk?