A FAMASZ nyit az építészek felé

Különleges tárgy, egy pilon került – felajánlásként – átadásra a győri Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékének műteremházában. A fából készült építményt Kala Tibor, a FAMASZ (Faablakgyártók Magyarországi Szövetsége) elnöke adta át dr. Horváth Balázs dékánnak február 12-én.


Dr. Horváth Balázs dékán és Kala Tibor elnök

A FAMASZ szakmai szövetség egyetemi építészképzéshez való közeledése egy tudatos döntés következménye, ám az összefüggések megértéséhez vissza kell nyúlnunk a 2019-es év közepére. Kala Tibor elnök ugyanis ekkor kezdeményezte azt, hogy a faablakgyártókat, valamint az ide kapcsolható alapanyag- és alkatrész-beszállítókat tömörítő szövetség örömmel venné az épülettervezőkkel való közös gondolkodást. Cél, hogy az építészek és a szakoktatásukban részt vevők közvetlenül kapjanak információkat az érdekképviselettől, ezzel is segítve azt, hogy a faablak méltó helyre kerüljön – nemcsak az építészképzésben, hanem a tervezői szándékokban és a tervezőasztalokon is. Az elképzelést tettek követték, aminek eredményeképpen készült el az a bizonyos pilon, ami valójában a FAMASZ-t jelképezi.

– Maga a pilonfal kialakítása azt a sokszínűséget, összetettséget, rétegzettséget jeleníti meg szimbolikus formában, ami a faablakgyártók szövetségének tagjait és azok szakértelmét jellemzi – mondta el köszöntőjében dr. Horváth Balázs dékán. – Azért vagyunk most itt az egyetemen, mert mindezt a szakmai tudást a FAMASZ az egyetemi hallgatóknak is szeretné átadni. A pilonban kialakított tárolótérbe ajtó- és ablaktok szerkezeti mintákat helyezett el a szövetség, amit, mint egy tudástartalom, oktatási célra fogunk használni az építésztanulók szakmai képzéséhez. Nem arról van szó, hogy a szövetség beleszólna a munkánkba; azt kell észrevenni, hogy a professzionális és naprakész szaktudás mint gyakorlat, ilyen módon is találkozhat az elmélettel – összegezte a dékán.


A győri egyetemnek ajándékozott pilon

Átvéve a szót a FAMASZ elnöke hozzáfűzte, hogy a győri helyszín az első állomás. Terveik szerint az országban több pilon is el lesz helyezve azokban az oktatási intézményekben, ahol építészképzés folyik. – Személy szerint is bízom abban, hogy a tagjaink és az oktatásban részt vevő szereplők ezáltal is közelebb tudnak majd kerülni egymáshoz, és a fa, valamint a faalu szerkezetű ablakok gyártásához szükséges tudásanyag, amivel a szövetség tagsága rendelkezik, a jövőben szolgálni fogja az építészeket, az építészképzésben részt vevőket egyaránt – mondta az elnök.

Maga a pilonfal egyébként egy meglehetősen feltűnő jelenség. Kérdésemre válaszolva Kala Tibor elmondta, hogy az építéséhez 23 mm-es táblásított, csomómentes lucfenyőt használtak fel, ami több mint 1 m3-nyi faanyagból került kialakításra. Mindegyik alkotóeleme teljesen egyedi, nincs benne két azonos alakzat. A teljes szerkezetet 4 db, 22 mm átmérőjű rozsdamentes menetes szár fogja össze a távtartó acélgyűrűk mentén. A pilont Élő József és Beiermeiszter Tamás építésztervezők és a CAN Architects építészstúdió csapata tervezte.


A kerekasztal-beszélgetés témája a fa volt – építész-, dizájner- és faiparosszemmel

A folytatásban egy kötetlen, lazán moderált előadásra invitálta az egybegyűlteket Élő József építész, az egyetem tanársegédje, egyben az est moderátora. Meghívott vendégeivel a faanyag mindannyiunk életterében betöltött szerepét igyekeztek bemutatni. A beszélgetésben részt vevők, valamint tevékenységeik:

  • Szikszai László, az ökologikus szemlélettel tervezett fabútorokat jelentő sixay design megálmodója és létrehozója;
  • Román László építészmérnök, a LEN Architects építésziroda alapítója és a jellemzően várostervezéssel foglalkozó Terasz Csoport Egyesület létrehozója;
  • Köninger Szilárd építészmérnök, a többek között faépítményeket is tervező CAN Architects Studio Kft. vezető építésze;
  • Kapui Gábor, a fa nyílászárókat gyártó Rábaablak ’93 Kft. képviselője.


A beszélgetés résztvevői Szikszai László, Élő József, Román László, Köninger Szilárd és Kapui Gábor

A résztvevők a saját tevékenységüket röviden bemutatva mindannyian egyetértettek abban, hogy – akár építészként, dizájnerként, akár faiparosként – a fából és fával való gyártás, építkezés értékteremtő, stílusos és nem utolsósorban fenntartható végeredményt hoz létre.

A cikk a Magyar Asztalos 2020. márciusi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


a-famasz-nyit-az-epiteszek-fele


Tetszett a cikk?