Egyetemi hírek – 2024. június

Innováció és együttműködés: Faipari Fórum a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kara, mint az hazai faipar unikális felsőoktatási és kutatási központja május 21- én faipari ágazati egyeztető fórumot rendezett az Egyetem Ligneum rendezvényházában.

A rendezvény célja, hogy a faipari ágazat szereplőinek (kormányzati, szakmai, oktatói, kutatói szervezetek) számára véleménynyilvánítási lehetőséget biztosítson, és hagyományteremtő módon a faipari ágazat számára szakmai egyeztető hírcsatornát alapítson. Első alkalommal valamennyi szakképzési centrum, valamint a faipari szakközépiskolák, faipari szakmai szervezetek, duális képzési partnereink számára is fórumot teremtsünk, ahol a meghívott előadók a legszélesebb körben megoszthatják aktuális információikat.

A szép számban megjelent érdeklődő szakembereket az esemény házigazdájaként Prof. Dr. Magoss Endre dékán köszöntötte. Kiemelte, hogy a kar különösen nagy hangsúlyt fektet az ágazati kapcsolattartásra, hiszen több mint 60 éve a faipari, 30 éve pedig a kreatívipari képzés fellegvára. A jövő szakemberképzése pedig a kulcs az ágazat sikeres jövője szempontjából.

Prof. Dr. Fábián Attila rektor üdvözlő beszédében hangsúlyozta, hogy az elmúlt hatvan év, amióta az egyetemen faipari képzés zajlik, bizonyította: erre a tudásra a gazdaságnak óriási szüksége van. A faanyag használatának széles körű alkalmazása segít abban, hogy a környezetünk élhetőbbé váljon. A mi dolgunk, amit 2020 óta a Soproni Egyetem hivatalosan is felvállal, egy olyan folyamat véghezvitele, amelyben az innováció nemcsak megfogan, hanem értékteremtő, előremutató termékekké is formálódik – tette hozzá a Soproni Egyetem rektora.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a Soproni Egyetem Faipari Ágazati Egyeztető Fórumán elhangzott beszédében kiemelte: Európa legszigorúbb erdőtörvénye védi Magyarország zöldvagyonát, a több mint kétmillió hektár erdőt. Ennek stratégiai részét, mintegy felét olyan állami erdészeti társaságok kezelik, amelyek alapműködése a fenntarthatósághoz kapcsolódik. Az államtitkár fontosnak tartja a kutatás-fejlesztés területén a vállalatok által hasznosítható, eladható innovációk létrehozását is, ehhez pedig elengedhetetlen az eszmecsere. Zambó Péter ennek a partnerségnek kézzelfogható jeleként jelentette be, hogy az Agrárminisztérium kezdeményezi, és elindítja egy magyarországi klaszter szervezését az erdő alapú gazdaság szereplői számára, melynek megvalósítására az Erdészeti Ágazati Tudásközpont Nonprofit Kft. kapott megbízást.

A rendezvény két egymást követő részből állt.

Az első részben az Agrárminisztérium, az Építési és Közlekedési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Erdészeti Tudományos Intézet felkért előadói tartottak előadást a faipari ágazatot érintő aktuális témákban.

A második részben az ÁKT - Ágazati Készségtanács vezetői, az IKK – Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt irodavezetője és az Soproni Egyetem részéről 4 oktató tartott előadást a faipari ágazati oktatás vertikális összehangolásáról,  3 új akkreditált szakmai továbbképzés bemutatásáról.

Az ágazat részterületeinek kezelésével, irányításával foglalkozó döntéshozók, szakemberek, és az ágazati képzésben feladatot teljesítő oktatási intézmények, duális képzésben részt vállaló gazdasági szereplők, és az ágazat szakmai szervezetei kaptak naprakész információkat, és folytattak szakmai kérdésekben érdemi egyeztetéseket.

A rendezvényre közel 70 szakmai intézmény, szervezet regisztrált.

A rendezvény előadói kiemelték, hogy Magyarország növekvő állományában kiaknázatlan, úgynevezett túltartott állományok állnak rendelkezésre. Ezen hazai lombos faanyagok ipari hasznosítása a faipar feldolgozóüzemek átprogramozásával, és új, -elsősorban-, építőipari hasznosíthatóságú innovációkkal lehetséges. A Soproni Egyetem előrehaladott kutatásokat folytat hazai lombos faanyagaink ipari hasznosítására, rövidrudas épületszerkezetek, és faalapú szigetelőanyagok vonatkozásában. A faipari ágazat élénkülését -több európai ország mintáját követve- a fatermékek CO2 megkötésének előtérbe helyezésével, a vonatkozó szabályozók kedvező átalakításával is el lehet érni. Az ágazat sikeréhez felkészült szakemberekre is szükség van, ami a faipari oktatás vertikális összehangolásával lehetséges. A Soproni Egyetem, az IKK  és a Fa- és Bútoripari Ágazati Készségtanács együttműködése révén a faipari szakoktatók számára három akkreditált szakmai továbbképzési program is bemutatásra került.

Az erdészet és faipar azaz fentartható fagazdálkodás jelenleg Magyarországon tényleges CO2 elvonó módon működik, ezért jelentősége a fentarthatóság előtérbekerülésével növekedni fog.

 

Konferencia a Fenntartható Lombosfa Gazdálkodás Jövőjéről

2024. május 30-31-én került megrendezésre az "11th Hardwood Conference" (Lombosfa Konferencia) c. rendezvény. A nemzetközi konferencia a Soproni Egyetem, a göttingeni Georg August Egyetem (Németország), a Wood K Plus kutatóközpont (Ausztria) és a Faipari Tudományos Egyesület közös szervezésében jött létre. A konferenciasorozat hosszú utat tett meg a 2003-as évi indulása óta. Prof. Dr. Molnár Sándor már akkor felismerte, előre látta a lombos faanyagok tematikájának fontosságát. Mára egyértelmű, hogy az olyan jelentős európai „fa nagyhatalmak”, mint Németország, Ausztria, Svájc vagy a skandináv országok sorra indítják a lombos fagazdálkodással, feldolgozással és termékfejlesztéssel kapcsolatos projektjeiket. A soproni konferencia létjogosultságát bizonyítja a jelentkezők, érdeklődők száma és összetétele.

A rendezvényen a világ 20 országának (3 kontinensről) 37 intézménye képviseltette magát (AUS, AT, BE, BG, CRO, CZ, DEN, FR, GER, HU, JP, NO, PL, RO, RUS, SI, SK, SRB, SE, UK). A résztvevők száma 122 fő volt, ami a konferencia történetében eddig a legmagasabb létszám. A konferencia teljes időtartama alatt 43 előadás hangzott el, és 39 poszterprezentációt láthattak a résztvevők. Szakmánk, ill. a tudományág jövőjére nézve pozitív jelenség, hogy a résztvevők között magas arányban (~40%) voltak jelen fiatal kutatók, köztük szép számmal a Soproni Egyetem doktoranduszai, valamint BSc és MSc hallgatói.

Hazánk fagazdaságára jellemző a lombosfák igen magas (kb. 85%) részaránya. Ugyanakkor az európai fafeldolgozó ipar is kihívásként éli meg a lombos faanyagok feldolgozását. Számos oka van, hogy a lombos faanyagok feldolgozása egyre fontosabb szerephez jut Európában. A legfontosabbak az erdőgazdálkodási módszerek megváltozása, az ökológiai szempontok fokozottabb érvényesülése, és a lombosfa erdők részarányának növekedése a klímaváltozás következtében. A konferencia stratégiai célja, hogy segítse a lombos faanyagot feldolgozó ipar és a kutató-oktató intézmények összeurópai hálózatának kiépülését.

Ki kell alakítani egy versenyképes és innovatív feldolgozási láncot. Új koncepciók megfogalmazására, új és innovatív gyártási rendszerekre van szükség, ki kell alakítani a kutatóintézetek és az üzemek közötti hatékony technológia-transzfert.

Ennek megfelelően a konferencia előadásai a lombos fák erőgazdálkodási aspektusait, a lombos faanyagok (angolul hardwood) anyagtulajdonságait, feldolgozási technológiákat, a belőlük gyártható termékeket és a piaci helyzetet tárgyalták, ill. mutatták be a legújabb tudományos és gyakorlati eredményeket.

A konferencia, ill. a résztvevőkkel folytatott személyes konzultációk eredményeként több kutatási együttműködési lehetőség is megfogalmazódott, melyek reményeink szerint közös pályázatokban, majd azt követően sikeres együttműködésekben válnak valóra.

A cikk szerzői: Prof. Dr. Németh Róbert, Dr. Bak Miklós, Dr. Báder Mátyás

 

A gép forog, az alkotó pihen - Színházi díszlet tervezési kiállítás, a Soproni Egyetem hallgatóitól

Elsőéves hallgatók terveztek díszleteket Madách Imre- Az Ember tragédiája című darabjához a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karán. A tervek között jó néhányat találunk, melyet akár azonnal színpadra is lehetne állítani – hangzott el a makettekből berendezett kiállítás megnyitóján.   A soproni Esterházy Palota Erdészeti Múzeumban mostantól augusztus végéig bárki belepillanthat, hogyan képzelik el a mai diákok a 164 évvel ezelőtt született mű színpadi világát. A Kreatívipari Intézet hallgatóit erre a munkára Tóth Kázmér, Magyar Ezüst Érdemkereszt díjas díszlettervező készítette fel. Madách Imre műve az emberiség egész történetét, sőt a világmindenséget mutatja be 15 színben.

Ezekhez alkotta meg 14 diák a díszletek teljes színpadi megvalósíthatósági tervét és mindegyiket makett formájában meg is építették. A kiállítást Prof. Dr. Magoss Endre, dékán (Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar) és Prof. Dr. Markó Balázs, intézetigazgató, Kreatívipari Intézet, FMK méltatta.

A kiállítás Sopronban, a Templom utca 4 alatt, a Melinda teremben tekinthető meg egész nyáron.

 

Konstruktív Geometria Konferencia

A Konstruktív Geometria Egyesület és a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kara közösen szervezte meg Sopronban 2024. június 6-7-én a Konstruktív Geometria Konferenciát.

A KGK 2024 célja volt, hogy a geometria különböző területeit oktatók és a geometriát alkalmazók tudásukat és innovatív ötleteiket egymással megosszák, tapasztalataikról beszámoljanak.

A kétnapos országos találkozónak a Soproni Egyetem Botanikus Kertjében található Ligneum adott helyet.

A konferencián elhangzott 14 előadása a geometria és alkalmazásának elég széles területét ölelte fel.

A kvantum pöttyöktől a lézerrel való vágásig; az ábrázoló geometria és a differenciálgeometria oktatásának szépségeitől a geometriai módszerek kreatívipari alkalmazhatóságáig; a hajtogatásmintáktól a faépítészet kihívásaiig. 

Minden résztvevő hasznos ötletekkel és tudással gazdagodva távozott a konferenciáról, a beszélgetések során az egymással megosztott tapasztalatokat a mindennapi oktatási munkájukban is a jövőben jól tudják alkalmazni!

Az egyesület és a kar szakmai együttműködési megállapodást kötött, hiszen részben azonos területeken dolgozik, kutat és a céljaik is több ponton találkoznak.

A megállapodás kiterjed többek között a kutatási együttműködés kialakítására, közös pályázati lehetőségek feltárására, az alkalmazott geometriai jó gyakorlatok bemutatására, megosztására, megvitatására.

 

Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaverseny a Soproni Egyetem társrendezésében

Az idei évben 41. alkalommal került megrendezésre a Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaverseny, mely verseny ötvözi a tehetséggondozást, a hagyományápolást és a kapcsolattartást a határainkon túli magyar anyanyelvű diáksággal.

A versenynek három kategóriája van; a Hőtan, az Elektromosságtan és a Mechanika. A Hőtan kategória magyarországi döntőjének számolási és mérési feladatait hagyományosan a Soproni Egyetem fizikus kollégái állítják össze, az idei évben Lang Ágota és Dr. Preklet Edina.


Tetszett a cikk?