Egyetemi hírek – 2024. július

Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar Tanévzáró Diplomaátadó ünnepsége

A Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar 2024. június 26-án tartotta meg diplomaátadó tanévzáró ünnepségét. Az ünnepségen először köszöntőt mondott prof. dr. Alpár Tibor, a Soproni Egyetem rektorhelyettese, majd prof. dr. Magoss Endre a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar dékánja tartotta meg ünnepi beszédét.

A 2023/2024. tanév második félévében a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karon 2 doktorjelölt védte meg sikeresen doktori disszertációját: Banadics Endre Antal és Várza Ferenc. A Cziráki József Doktori Iskola vezetője prof. dr. Németh Róbert előterjesztette a doktoravatást, majd az eskü letétele után prof. dr. Alpár Tibor a Soproni Egyetem Rektora és Szenátusa nevében ünnepélyesen és szeretettel doktortársává fogadta a jelenlévő doktorjelölteket.

A doktorjelöltetek a fogadalomtételt követően az ünnepség a kitüntetések és elismerések átadásával folytatódott.

A kar egykori dékánja, prof. dr. Molnár Sándor tiszteletére barátai, munkatársai és munkásságának tisztelői létrehozták a Molnár Sándor Emlékalapot a Faipari Egyetemi Kutatásért Alapítvány keretében. A bronz emlékplakett formájában történő elismerést ebben az évben tanulmányai során végzett tudományos tevékenységéért Cziczer Maximilián Szilveszter, valamint a Molnár Sándor Emlékalap létrehozása és működtetése terén végzett érdemeiért Dr. Daku Lajos és Lenkei Ágnes kapták.

A Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar dékánja Dékáni Dicséretben részesítette:

Horváth Fruzsina okleveles építészt az Alma Mater-ért alap- és mesterképzésben végzett tevékenységéért, valamint a hazai- és nemzetközi rendezvényeken való példamutató szervezői munkájáért,

Hunyadi István építőművészt, kiemelkedő művészeti- és tudományos munkásságáért, hazai és nemzetközi workshop-okon való részvételéért és az építőművész közösségért végzett kimagasló tevékenységéért,

Somogyi Máté formatervezőt, szakmai elhivatottságáért, a közösségben végzett munkájáért, valamint a Kreatívipari Intézet rendezvényein nyújtott magas színvonalú tevékenységéért,

Tóth Tekla Zita építőművészt, kiemelkedő művészeti- és tudományos tevékenységéért, nemzetközi workshop-okon való részvételéért, az építőművész közösségért, valamint a nemzetközi képzésben résztvevő diákok önzetlen támogatásában végzett kimagasló munkájáért.

Varga Alexandra tervezőgrafikust, magas szintű szervezői képességéért, valamint a tervezőgrafikus közösségért végzett kimagasló tevékenységéért.

A kitüntetéseket dékán úr adta át.

Ezután a Kreatiívipari Intézet által alapított kitüntetéseket prof. dr. Markó Balázs intézetigazgatótól vehették át a kitüntetett hallgatók:

A Dr. Kubinszky Mihály díjat Tóth Tekla Zita építőművész kapta „Családi borászat Tokaj-Hegyalján” című szakdolgozatának elismeréseként.

A Gollob József-díjat Vers Bence formatervező kapta „Növényi magok, ital készítő készülék” című szakdolgozatának elismeréseként.

A Hertul-mester díjat Knapecz Máté tervezőgrafikus kapta a „Kiadványcsomag-tervezés rétegeltpapír-technikával” című szakdolgozatának elismeréseként.

Magas színvonalú diplomamunkájuk elismeréseként a Kreatívipari Intézet intézeti diplomadíjban részesítette Árvai Luca tervezőgrafikus, Farkas Bendegúz formatervező, Kiss Virág építőművész, Klonka Tamás tervezőgrafikus, Molnár Fanni Emőke tervezőgrafikus, Németh-Zsuppányi Patrik építőművész, Patkó Enikő okleveles tervezőgrafikus művész, Solti-Pintér Petra okleveles építész és Kuthy Kamilla tervezőgrafikus hallgatókat.

A kitüntetések és dicséretek átadása után elérkezett az oklevélátadás pillanata. A 2023/2024. tanév tavaszi félévében a karon 80 fő tett eredményes záróvizsgát és fejezte be tanulmányait.

A végzős hallgatók képviseletében Horváth Fruzsina okleveles építész jelölt terjesztette elő kérésüket, majd esküdött fel az egyetem jogarára. A végzős hallgatók az eskütételt követően dékán úrtól vehették át diplomájukat, aki őket okleveles faipari mérnöknek, faipari mérnöknek, okleveles építésznek, ipari termék- és formatervező mérnöknek, okleveles műszaki menedzsernek, okleveles gazdaságinformatikusnak, gazdaságinformatikusnak, okleveles építőművésznek, építőművésznek, okleveles formatervező művésznek, formatervezőnek, okleveles tervezőgrafikus művésznek, tervezőgrafikusnak fogadta.

Az oklevelek átadása után a végzett hallgatók nevében Horváth Fruzsina okleveles építész búcsúzott és köszönte meg az Egyetem valamennyi dolgozójának áldozatos munkáját és önzetlen segítségét, amit a képzésük ideje alatt nyújtottak.

Az ünnepség végén prof. dr. Magoss Endre köszöntötte mérnök, informatikus és művész társait, valamint kívánt nekik kezdődő szakmai életükben sok sikert, munkájukban örömet és boldog családi életet.

 

Faiparos hallgatók síremlékeket gondoztak Selmecbányán

A Korlátlan Faiparos Társaság 2022 tavaszán a Selmeci-Soproni diákhagyományok ápolásának céljával, közösségi programok szervezése érdekében jött létre.

A közösség a selmecbányai sírok állapota láttán döntött úgy, hogy kezébe szeretné venni a nyughelyek egy részének renoválását és tisztítását. Június elején Selmecbányára utaztak,  hogy 11 fővel lássanak neki a munkálatoknak a település három temetőjében. Professzorok, mindenkori rektorok, hallgatók nyughelyeit tisztították három napon át szorgalmasan. A renoválások a gyomlálást, magasnyomású vízmosóval moha és alga eltávolítást, valamint általános sírrendezést foglaltak magukban, melynek során a halllgatók közel 20 sírt tisztítottak meg.

Az elhanyagolt a sírok, utoljára majdnem húsz éve estek át komolyabb mértékű tisztításon, így sok nyughely feledésbe is merült. A közösségi aktivitáson rlszt vevő hallgatók értékes munkát végeztek, mely az általuk készített képeken is szembetűnő.

„Szeretném, hogy a jövő baleksága Selmecbányára való látogatása során láthassa, hogy az elhunyt professzorok és hallgatók tiszteletben élnek tovább hagyományainkban. Örömmel tölt el a hallgatókon tapasztalható összefogási készség és a tenni vágyás. Csak buzdítani tudom hallgatótársaimat, a hasonló felmerülő lehetőségek megvalósítására.” - jegyezte meg Fónagy Gábor a Korlátlan Faiparos Társaság Elnöke

A sírokon végzett felújítások augusztusban kerülnek végleges befejezésre, amelynek során virágokat, növényeket terveznek ültetni, a lekopott nevek újra festése és talajborítást pótlása mellet.

A Korlátlan Faiparos Társaság ezúton is köszönetét fejezi ki számos támogatójának, akik lehetőséget és értéket láttak ötletük megvalósításában. Segítségükkel remélik elindíthatnak egy olyan folyamatot, amellyel az akadémia síremlékei a jövőben megfelelő tisztelettel lesznek gondozva.

Támogatóink:

Balázs Péter, Vadkerti Tóth Balázs, Áll Gábor, Prof. Dr. Bejó László, Lafi Márk, Bencze Zsóka, Erős Attila, Káldi Melhior, Pulai Arnold, Czinge Szilvia Virág, Vályi-Nagy Péter, Kizmus Szabolcs, Nagy Sándor, Sári Zsolt, Kanizsai Botond András, Boleradszki Márió, Blaschek Tamás

Sírtakarításban részt vett hallgatók:

Soós Márton, Káldi Júlia Fanni, Pristyák László, Marton Emese, Régi Ákos, Plavecz Enikő, Radvánszki Bálint, Hanzséros Olivér, Nagy Ábel, Ágoston Álmos, Fónagy Gábor

 

Az FMK csapatai verhetetlenek pörkölt főzésben

Isteni ételek, jó zene és remek hangulat volt a (k)ÖRÖMpörkölt főzőversenyen. Június 14-én pénteken, reggel 8 órakor foglalták el a csapatok a tűzrakó helyeket és kezdték el az előkészületeket. 9 órára már minden bogrács alatt pattogott a tűz és készültek a finomabbnál-finomabb ételek. Amíg a csapatok a legszaftosabb pörkölt elkészítésén dolgoztak, volt szkanderverseny, zene kívánságra dj Jokótól.

A második alkalommal megrendezett gasztronómiai közösségépítő program remek alkalmat adott ez az esemény arra, hogy a munkatársak kötetlenül beszélgessenek, ismerkedjenek egymással és jól érezzék magukat.

A versenyt idén a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar Alkalmazott Tudományi Intézet csapata nyerte.

Az idei egyetemi főzőversenyen 20 csapat indult, melyek közül az FMK Alkalmazott Tudományi Intézete (alias: Etalon) hozta el az első helyet a szürkemarha nyakból és helyi, hagyományos alapanyagokból készített pincepörköltjével. A csapat tagjai Csiha Csilla, Koncz Adrienn, Alpár Tibor, Garab Jozsef, Magoss Endre, Németh Gábor, Németh Szabolcs voltak. Az ízek és az állag mellett fontos volt, hogy a tálalás során a probléma megoldó képességeit is megmutassa a csapat.

Egy faforgácsnyival lemaradva, szoros versenyben a második helyen végzett másik kari csapatunk, a Főztünk Lecsót mÚltkor Ezért Neveztünk Talán újrA azaz a FLUENTA, akik a tavalyi évhez hasonlóan a részvételt helyezték előtérbe, és külön öröm volt számukra, hogy ez idén ilyen jó helyezéssel is párosult. A csapat tagjai - Bak Miklós, Báder Mátyás, Buga-Kovács Luca, Fehér Sándor, Horváth Norbert, Komán Szabolcs, Németh Róbert, Takács Dávid - a BPK udvarán késő délutánig kitartottak a közösségépítés jegyében.


Tetszett a cikk?