Kérhető, adható

„Szedjétek össze a megmaradt darabokat, hogy semmi el ne veszszen.” (János 6.12)

Miért érdemes az energiahatékonyság kérdésével foglalkozni? Gazdaságunk szereplőinek szükséges-e meglévő eszközeit, ingatlanjait korszerűsíteni vagy átalakítani a kornak megfelelően? Csak saját erőnkre tudunk támaszkodni vagy vannak hazai és EU-s források? Milyen változások, trendek vannak az energiakorszerűsítési lehetőségek körül? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben néhány lehetőségre is igyekszünk felhívni a figyelmet.

A vállalkozások vezetőinek egyre komolyabb kérdéssé válik az üzemépületeinek, irodáinak fűtési és működtetési költsége. Ez a kényszerhelyzet valójában azért vált érzékelhetőbbé, mert az energiaszolgáltatók egyre precízebben mérnek és dokumentálnak, s ebből adódóan a költségeket gyorsabban átterhelik a felhasználókra. Természetesen e költséget az energiaforrások feletti rendelkezés lehetősége, ára és ezen források kimerülésének valósága is meghatározza. Valójában azt mérjük, hogy mennyi a bemeneti és a kimeneti mennyiség és annak a költsége.

TISZTÁNLÁTÁS A KÖLTSÉGVETÉSBEN – A HATÉKONYSÁG ALAPJA

Bemeneti költségek közé tartozik az, hogy az energiaigényeinket milyen hatékony berendezéssel biztosítjuk és ezek a berendezések milyen természeti energiaforrást használnak. Alább felsoroljuk a ma ismert és alkalmazott lehetőségeket (nem teljeskörűen):

  • Gáz hálózatú kazánok és hőleadó rendszerek vezetékes gáz vagy biogázok használatával;
  • hőszivattyús rendszerek levegő és talajhő használatával;
  • napenergia használata áramtermelésre vagy hőmennyiség-termelésre;
  • éghető anyagok kazánban való használata, ideértve a fa, mint tüzelőanyag s annak korszerű módozatait hatékonysági és rendelkezésre állási alternatívák szerint (fa-szén tüzelésű kazánok, apríték, brikett, pellet és/vagy ezek elgázosított módozatai);
  • geotermikus energia használata.

Kimeneti költségek közé soroljuk azokat a költségeket, amikkel a termeléshez szükséges energiát tudatosan felhasználjuk vagy elveszítjük. Nem teljeskörűen felsorolva, ezek a műszaki esetek lehetnek:

  • épületek hőveszteségei: falak, mennyezetek, nyílászárók hőveszteségei;
  • gépek, eszközök energiafogyasztása;
  • energiaellátási berendezések üzemeltetési költségei, veszteségei, hatékonyságai;
  • egyéb járulékos kimenetek, pl. szállítási költségek stb….

A fentiek alapján látható, hogy elég bonyolult műszaki kérdésekre kell megfelelő válaszokat találni. Ráadásul, mi magunk nem is vagyunk mindig ezen feladatok szakemberei.


Energiaigényünket számos forrásból vételezhetjük

ÖNERŐ ÉS/VAGY A TÁMOGATÁSOK LEHETŐSÉGEI

A „jó állam”, ha felismeri ennek jelentőségét, akkor a segítségére tud lenni a gazdaság szereplőinek. Mint tudjuk, nemcsak az állam szervei, hanem az egész Európai Unió igazgatási rendszere is megpróbálja kezelni ezen témákat és megfelelő pályázatokkal igyekszik segítségére lenni a kormányoknak és a vállalkozásoknak. Igaz, felvetül az a kérdéskör is, hogy kell-e pályázni és ez jó megoldást jelent-e, vagy bonyolultsága, bürokratikussága miatt inkább magunk oldjuk meg a problémát. A különböző szintű és mértékű pályázatok minden bizonnyal valós segítséget adnak, és van az a mondás is, hogy aki nem pályázik, az nem is nyer.

Nézzük meg, hogy most, a 2020-as év kezdetén melyek a lehetőségeink! Vannak olyan pályázatok is, amelyek nemzetstratégiai tervek miatt célirányosak. Általában a megújuló energiaforrások támogatásai ezek, hiszen ezáltal a döntéshozó olyan változás irányába tereli a szereplőket, ami a fenntarthatósági kritériumra ad megoldást.

MEGÚJULÓ ENERGIA HASZNÁLATÁT, ENERGIAHATÉKONYSÁG NÖVELÉSÉT CÉLZÓ ÉPÜLETENERGETIKAI FEJLESZTÉSEK TÁMOGATÁSA (GINOP-4.1.4-19)

Pályázók köre: mikro-, kis- és középvállalkozások.

Támogatási összeg: 3 millió Ft és 100 millió Ft között.

Módja: vissza nem térítendő.

Támogatási intenzitás: az összköltség 55%-a támogatható.

Minimális önerő: 10%.

Benyújtási határidő: 2020. április 30.

Cél: Magyarországon az energiafelhasználás mintegy 40%-a az épületekben történik. Ha épületeinket jól szigeteljük és energiatakarékosan üzemeltetjük, gyermekeink, unokáink nemzedékeinek energiabiztonságát is megteremtjük. Az energetikai korszerűsítést a vállalkozások épületei hőtechnikai adottságainak javítása (szigetelés, nyílászárócsere); nem termelési célú fűtési, hűtési és használati meleg víz rendszereinek korszerűsítése (megújuló energiaforrás hasznosításával, vagy korszerű, fosszilis tüzelőanyaggal üzemelő, nagy hatásfokú berendezések használatával), illetve a világítási rendszerek korszerűsítése, valamint megújuló alapú villamosenergia-termelés révén kívánjuk elérni.

Kiegészítő cél: Jelen felhívás keretében önállóan támogatható a 15 kWp-et meghaladó névleges teljesítményű napelemes rendszerek telepítése. Továbbá önállóan támogathatóak az egyéb megújuló energiafelhasználás növelését és az energiahatékonyság javítását szolgáló tevékenységek is, amennyiben a fejlesztendő épület energetikai minőség szerinti besorolása legalább két szintet javul az ún. DD besorolás alatti épületek esetében. DD besorolású, vagy efeletti épületek esetében nem elvárt a legalább kétszintnyi javulás.


Jól jöhet a pályázati támogatás

Megújuló célterületek:

I. Napkollektoros rendszer telepítése a fejlesztésben érintett épület HMV-igényének részbeni, vagy teljes kielégítése céljából, és/vagy fűtésrásegítésre és/ vagy hűtésre.
II. Brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése a fejlesztésben érintett épület fűtési és HMV-igényének részbeni vagy teljes kielégítése céljából.
III. Napelemes rendszer telepítése hálózati villamosenergia-termelés céljából, kizárólag a fejlesztésben érintett épület és az abban folyó gazdasági-termelési folyamatok villamosenergia-ellátásához.
IV. Hőszivattyúrendszerek alkalmazása fűtésre és/vagy hűtésre és/vagy használati meleg víz termelésre és/vagy fűtésrásegítésre.
V. Az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, hőveszteségének csökkentése.
VI. Épületek fűtési, hűtési és használati meleg víz rendszereinek korszerűsítése.
VII. Meglévő beltéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása.

Korlátok: nem támogathatóak a közép-magyarországi régió területén megvalósuló projektek.

Pályázók köre: korlátolt felelősségű társaság (GFO-kód: 113); részvénytársaság (114); egyéb szövetkezet (129); közkereseti társaság (116); betéti társaság (117); külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe (226); egyéni cég (228); egyéni vállalkozók (231); nonprofit korlátolt felelősségű társaság (572); nonprofit részvénytársaság (573); nonprofit közkereseti társaság (575); nonprofit betéti társaság (576).

Támogatási összeg: 1 millió Ft és 3 millió Ft között.

Módja: vissza nem térítendő.

Támogatási intenzitás: az összköltség 100%-a támogatható (amennyiben a teljesítmény nem haladja meg a beépített napelemek összesített névleges teljesítményére vetítetten a 200.000 Ft/kWp értéket).

Minimális önerő: a nem támogatott összköltség része.

Benyújtási határidő: 2020. szeptember 30.

Cél: Jelen felhívás hozzájárul a megújuló energiaforrások felhasználására irányuló beruházások megvalósításához vissza nem térítendő támogatás formájában. Egyszerre szolgálja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezetterhelés csökkentését, illetve a vállalkozások rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését. Támogatható a kkv-k épületeinek és az épületekben folyó gazdasági-termelési folyamatok energiafogyasztásának fedezését szolgáló napelemes rendszerek telepítése. Az Európai Parlament és Tanács RED-irányelve alapján hazánkban 2020-ra a megújuló energiaforrások részaránya legalább a 13%-ot el kell, hogy érje a bruttó végső energiafogyasztásra vetítve.


Nyilvánvaló a tisztább energiatermelés támogatottsága a magyar és az EU-s döntéshozók részéről

Megújuló célterületek: Napelemes rendszer beszerzése és telepítése a saját energiafogyasztás fedezését szolgáló hálózati villamosenergia-termelés céljából. Olyan projektek támogathatóak, melyek esetében a napelemes rendszer elszámolható költsége nem haladja meg a beépített napelemek összesített névleges teljesítményére vetítetten a 200.000 Ft/kWp értéket. A napelemes rendszer névleges teljesítménye nem haladhatja meg a 15 kWp-et.

Korlátok: nem támogathatóak a közép-magyarországi régió területén megvalósuló projektek.

Pályázók köre: korlátolt felelősségű társaság (GFO-kód: 113); részvénytársaság (114); egyéb szövetkezet (129); közkereseti társaság (116); betéti társaság (117); külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe (226); nonprofit korlátolt felelősségű társaság (572); nonprofit részvénytársaság (573); nonprofit közkereseti társaság (575); nonprofit betéti társaság (576).

Összegezve elmondható, hogy az energetikai korszerűsítési lehetőségeinket mindenképpen érdemes áttekinteni a mai kornak és technológiáknak megfelelő elvárások tükrében. Mindezeket úgy, hogy környezetünknek, nemzetgazdaságunknak, ifjúságunknak is megfelelő útmutatások legyenek a valódi fenntarthatósági kritériumok. S ha már idézettel kezdem, legyen a befejezés is az: „Ne nézze ki ki a maga hasznát, hanem mindenki a másokét is.” (Filippi 2.4)

Képek
www.seekbusiness.com
www.mti.hu
balkaneu.com
www.ligier-professional.fr


Kapcsolódó dokumentum:


kerheto-adhato


Tetszett a cikk?