Építsünk mászókát ikozaéderből

A geodéziai kupola – vagy közismertebb nevén dóm – egy geodéziai gömb része, egy platóni szilárd testből, általában az ikozaéderből előállított poliéder. A platóni szilárdtestek: a tetraéder, a hexaéder, az oktaéder, a dodekaéder és az ikozaéder. A dizájn lehetővé teszi a hatalmas belső teret, oszlopoktól vagy más támaszoktól mentesen és nem mellesleg, mászókák építésénél is segítségre hívhatjuk a geometria által kínált lehetőségeket.

Spanyolországban a platóni szilárdtestekre alapozott építményekre hoztak létre egy mára már igen nagy lélekszámmal rendelkező közösséget, amelyet Kupul Art néven találhatunk meg. A Kupul Art megalkotói rengeteg kupola építésén vannak már túl. Egy nagyon ötletes és látványos megoldásuk azok a mászókák például, amelyek szintén ikozaéder formákból állnak össze. Ma már tanítják is az érdeklődőket. Weboldalukon lehet jelentkezni a különböző képzésekre, ahol megtanítják az elméleti alapokat, szerszámok helyes használatát és a komplett építmény kivitelezéséhez is adnak segítséget. Érdemes átböngészni a Facebook-oldalukat, ahol betekintést engednek a kulisszák mögé, így láthatjuk, hogy a látványos munkafolyamotok folyamán hogyan is állnak össze a kupola építő elemei. 

A háromszögek és az építészeti ív ötvözésének ötletében 1919-ben úttörő volt dr. Walther Bauersfeld német mérnök. 1923-ban ő tervezte a világ első vetületi planetáriumát a Zeiss cégnek Jena-ban. Azonban R. Buckminster Fuller (1895–1983) volt az, aki elképzelte és népszerűsítette a geodéziai domének fogalmát. Fuller első szabadalmát egy geodéziai kupolához 1954-ben adták ki. 1967-ben a dizájnt a kanadai Montrealban megrendezett ’67-es kiállításra készített "Bioszféra" világával mutatták be.

A geodéziai kupola lapjai lehetnek háromszögek, hatszögek vagy bármilyen más sokszög. Ahhoz, hogy geodéziainak tekintsük, minden csúcsnak egybe kell esnie a gömb felületével. Ahányszor az ikozaéder vagy dodekaéder élei kisebb háromszögeket hoznak létre, azt a geodéziai gömb vagy kupola frekvenciájának nevezzük. A háromszög minden élén lévő sugarak vagy felosztások száma jelöli a frekvenciaszámot, az 1-es frekvenciát (ikozaéder), a 2-es frekvenciát, a 3-as frekvenciát stb. A mellékelt fotón (1. fotó) egy 3-as frekvenciájú geodéziai gömb tervét láthatjuk. Látható, hogy az ikozaéder (F1) mindegyik oldala 3 szegmensre van felosztva úgy, hogy csúcsaik érintik a gömböt, 3 érintőt hozva létre.

Az elmúlt években a geodéziai kupolák népszerű szerkezetekké váltak a rendezvényszektorban, lehetővé téve a magával ragadó audiovizuális eseményeket vagy a teljes kupolát a szerkezet gömb alakú formájának köszönhetően, valamint a turisztikai szektorban, amelyet Glampingnak is neveznek.


Forrás:
Web: https://kupulart.com/
www.facebook.com/CupulasGeodesicasIbiza


Tetszett a cikk?