A bútorfestéssel ismerkedtek

A Sopronban első alkalommal megrendezett bútorfestő workshop keretén belül bárki elsajátíthatta a bútorfestés alapvető lépéseit, a manapság oly népszerű „antikolt” felületek létrehozásának módozatait vagy a díszítő technikákat: a koptatást, az aranyozást füstfóliával, illetve viasszal, a stencilezést, a repesztést, a transzferálást stb.

Kocsi-Szabó Gabriella, a szervező megkereste az Annie Sloan festékek forgalmazóját. Ajánlásukra a győri Francia Kék Szalon tulajdonosát, Kovács Vivient kérte fel a workshop megtartására. Gabriella végzett dekoratőr és kulturális mediátor, így jött össze a téma és a szervezés, melynek eredménye a sikeres workshop lett. Gabi főként a bútorok díszítő festésének területén dolgozik, felújít, újragondol, és igyekszik a magyar hagyományokat és a régi bútorfestési motívumokat is megőrizni munkájában, de közel áll hozzá a virágok, növények botanikus stílusú ábrázolása is.

Annak ellenére, hogy nem túl régóta tért át a kulturális szervezői munkájáról a bútorfestésre, már országos sikereket is elért, az egyik alkotói pályázaton egy tulipános ládával szakmai és közönségdíjat nyert.


Kocsi-Szabó Gabriella dekoratőr


Szakmai és közönségdíjas tulipános ládája

A tanfolyamot Vivien tartotta. Ő is azon kevesek egyike az országban, aki közvetlenül Annie Sloantól tanulhatott és így hivatalosan is jogosult bemutatni ezt a technikát. „Annie Sloan több mint 25 éve fejlesztette ki díszítő festékét, ezzel forradalmasította a díszítő festést. A festékek szembetűnő sokoldalúsága és lenyűgöző színválasztéka fantasztikus eredményeket tesz elérhetővé az otthon barkácsolók és a hivatásos festők számára egyaránt.

A színpalettát a XVIII. és a XX. századi díszítőművészet és formatervezés inspirálta. A könnyen keverhető színek végtelen számú lehetőséget biztosítanak, használatuk nemcsak könnyű, hanem szórakoztató is.”


A sablon levétele a festett felületről

Ezen az első workshopon saját hozott bútort lehetett lefesteni, amelynek kritériuma volt, hogy szerkezetileg ép legyen, ne peregjen róla a festék, mert ahhoz kevés lett volna az idő, hogy azzal is foglalkozzunk. A bútor maximális mérete kb. 70x50x50 cm lehetett – természetesen néhány cm eltérés nem okozott problémát. Lehetett hozni régi és új bútort is, hiszen ezzel a festékkel festve a modern bútorok is szépen mutatnak.

Az internetes felhívásra tizenketten jelentkeztek, akik hoztak bölcsőt, éjjeliszekrényeket, asztalkákat, ládát, kis székeket és fiókokat.

Praktikus, hogy ennél a festéknél nincs alapozás és csiszolás, hanem csak egy alkoholos törlőkendővel alaposan át kell törölni a bútor egész felületét.


Munka közben

A festést Annie Sloan Chalk Pain festékkel végeztük, amely sűrű, mint a puding és nem csupán bútorra alkalmazható. Ha még sűrűbbé kívánjuk tenni, néhány órára tegyük hűtőbe, a régies hatás ezzel fokozható. Ha lágyabb, modernebb felületet szeretnénk, hígítsuk vízzel. Az ecsetet minden irányba össze-vissza mozgassuk, így érhető el a régies hatás, az ecsetvonások látszódnak. Ha nem akarjuk ezt, szintetikus ecsettel sima felület érhető el.

Fontos: amit már lefestettünk, ne menjünk vissza rá, ne akarjuk kijavítani. Mivel gyorsan szárad (kb. 15–20 perc), morzsálódik ilyenkor és nem lesz szép a felület. Ha megszáradt az első réteg, mehet rá a második, ha szükséges, a harmadik. A teljesen sima felület eléréséért a rétegeket finoman (400-as csiszolóvászonnal) csiszoljuk át. Utána portalanítsuk. Mindig kell a felületet kezelni festés után! Ajánlott a waxolás ecsettel vagy ronggyal. Kis szakaszonként haladjunk és jól dörzsöljük be a waxot, így a matt felület is átváltozik: élettel teli színt kap.

Amint felvittük a waxot, érintésszáraz lesz, de kikeményedni a hőviszonyoktól függően kb. 1–3 hét alatt fog. A viaszolás után egy nappal szivaccsal átdörzsölve a felületet, akár politúr fényességű is lehet a bútor. Impregnál is, de azért vigyázzunk!


A Francia Kék Szalon logója és tulajdonosa, Kovács Vivien

A workshop során sokan választottak mintát is, melynek a felvitelét a waxolás előtt kell elvégezni. A kiválasztott sablon segítségével szivacsos festőhengerrel vitték fel az előzőleg kikevert színeket a felületre.

Vivien elmondta, hogy gyakori látogatója a bolhapiacoknak – ezek számítanak a legfőbb beszerzési forrásainak, ahol kincsekre lehet bukkanni, melyek csak arra várnak, hogy újjászülessenek, mert nagyanyáink idejében a bútorokat még úgy gyártották, hogy több generációt is kiszolgáljanak. Jó minőségű fából, gondos precizitással, míves részletekkel készültek. Ezek a bútorok még mindig élnek körülöttünk.

Ám, ha átfestjük őket, már modern enteriőrbe is elhelyezhetőek: ez egy sajátos formája az értékmentésnek. Az újakat is át lehet alakítani úgy, hogy egyedi jellegükkel a szoba díszei legyenek.

Fotó:
Kocsi-Szabó Gabriella, Jankovits Krisztina, Kovács Vivien, Gerencsér Kinga


Kapcsolódó dokumentum:


a-butorfestessel-ismerkedtek


Tetszett a cikk?