A csiszolás múltja
A csiszolás az asztalosság egyik fiatal – alig kétszáz éves – művelete. Megjelenése és fejlődése a fényezés előkészítő műveleteként valószínűsíthető. A XVIII. század végén megjelent politúrozás jellemző és egyben ijesztő tulajdonsága, hogy a felület hibáit nem elfedi, hanem kiemeli! A korábban már ismert és használt viszonylag vastag lakkfélék még eltüntették valamennyire a fafelület finom karcolásait és más szerszámnyomokat, de a politúrnál nincs kegyelem! Tökéletes felület kell!

Kőszerszámok élezése kemény sziklán
Keményfáknál a színlőpenge (citling) alkalmas hibátlan felület kidolgozására, a puhábbaknál a csiszolás segíthet. A csiszolás kezdetben iszapolt agyagból égetett – finomszemcséjű, zárványoktól mentes – tégladarabbal történt, de az téglaszínt hagyott maga után, különösen vizes, vagy olajos csiszolásnál. Hamar megjelent mellette a színtelen habkő, más néven horzsakő (bimzistejn).
A horzsakő vízbe hullt és ott megdermedt, kihűlt vulkáni kőzet. Könnyű – 0,9–0,4 g/cm³ –, a szivacshoz hasonló szerkezetű, üvegszerűen kemény kő, melynek éles peremei finom borotvaként hántják le a fafelület kiálló részeit. Használata a politúrozás szerves részévé vált.
A csiszolás a bútorkészítésben tehát eredetileg kővel való simítás.

Kőbalta alakítása kisebb, de keményebb kő "reszelővel"
Az értelmező szótár szerint: „csiszol… Valamit egyre simábbá, fényesebbé, ill. valamilyen alakúvá dörzsöl.” Alakúvá? Mit? Hogyan?
Ez bizony így eléggé általános és sokkal nagyobb ívű meghatározás, mint amire a tankönyveink felület-előkészítő bekezdéseire visszaemlékezve számítottunk…
Ízlelgetvén magunkban a szót, hamarosan előbukkan néhány ebbe a fogalomkörbe tartozó közismert rokonszó: csiszolt tükör és üveg, csiszolt gyémánt (vagy egyéb drágakő), kardcsiszár, csiszolt kőkorszak és csiszolt kőeszközök… A múltat firtató, áttekintésre váró tér hirtelen megnőtt, az idő pedig évezredekre tágult!

Egyszerű, tenyérrel sodort tűzfúró Íjas tűzfúró
S mint azt látni fogjuk, a csiszolás-dörzsölés valóban ősrégi, általánosan ismert és alkalmazott megmunkálási módszer. Az egyik legősibb megmunkálási mód!
Lényege egyszerű: bármilyen kemény tárgy, anyag egy nálánál keményebb kővel reszelve, csiszolva, alakítható. A művelet az idők során, a különböző mesterségek és szerszámaik megjelenésével-gazdagodásával, munkamódszereik kialakulásával és finomodásával, több nevet kapott – dörzsölés, csiszolás, köszörülés, fenés, reszelés –, pedig nyilván ugyanarról van szó. Valójában mindegyik művelet sok apró éllel való forgácsolás.
A megmunkálásra használt kő kiálló egyenetlenségei: szemcséi, rücskei a lágyabb anyagot karcolva, arról kisebb-nagyobb darabokat tépnek, sodornak le. A munkába vett pl. kődarab alakja lassan változik, míg végül a kívánt formát megkapja.
Az alakításra alkalmas kő így vált valamikor réges-régen szerszámmá! Formája, súlya azután már célszerűen változott, fejlődött, finomodott.

Képzeletbeli kőkorszaki fúrószerkezet (ügyetlenül, a gém fölé gondolt kolonccal)
A módszer ma elképzelhetetlenül hosszú idő, sok ezer év alatt fejlődött ki. A kigondolt formát kezdetben egy alkalmasnak talált, s arra a célra kiválasztott kődarabról kisebb-nagyobb darabokat letörve, szilánkokat lepattintva formálták meg, alakították ki. Ez még a mezolitikum, a középső kőkorszak (50 000–5000 évvel Kr. előtt) technológiája volt. A kor mestere akkor már ki tudta választani a szerszámnak, fegyvernek alkalmas köveket, jól ismerte azok méretét és alakját.
A kőhöz – alapanyagként és megmunkáló szerszámként is – korán társult a finoman alakítható, és egészen más tulajdonságú csont. Készült belőle halászhorog, szigony, tű, ár, és sok más, fontos eszköz.
Meglepve látjuk, hogy a fejlődés e korai szintjén, a fogókat kivéve, már minden mai szerszámunk – kalapács, balta, csákány, kés, fűrész, fúró, ár, véső – első változatát kitalálta, előállította és használta az ember! A pattintott kőszerszámot arra alkalmas, annál keményebb kővel (vagy kövön) dörzsölve, csiszolva született meg az első tökéletes és félelmetes él. Szerszám-, vagy fegyverél! A kőeszköz egész felületének dörzsölésével alakult ki lassan a csiszolt kőbalta, csákány, kés, véső, lándzsa-, s nyílhegy, vagy más egyéb. Erre azonban még évezredeket kellett várni, míg az ember elérkezett a neolitikum, vagy más néven a csiszolt kőkorszakba.

Az ősi találmány mai utódja: körkivágó fazékfúrók, a peremükön gyémántkeménységű szemcsékkel
Megoldatlan volt sok ezer éven át a kőbalta, csákány stb. nyelezése, mellyel megsokszorozható volt, lett volna, a szerszám, vagy fegyver hatékonysága. Ezt a mérhetetlenül fontos feladatot majd csak a következő kor, a csiszolt kőkorszak egyik ismeretlen technikai zsenije oldotta meg.
A lyukhoz fúró kell, ami akkor már megvolt!
Az ember legalább 150.000 éve ismeri és használja a tüzet. A tűzgyújtás minden kultúrában a legfontosabb tudások közé tartozik. Ennek egyik hatékony, s nyomaiban szerte a világon, minden kultúrában megtalált, jól azonosítható eszköze a tűzfúró.
A kő átfúrására csak valamilyen erős fúrószerkezet volt alkalmas!
A csiszolás máig ismert legbravúrosabb alkalmazása, a kőbalták nyele számára fúrt lyuk volt. Az őskorban kitalált és sikerrel alkalmazott művelet, a korát évezredekkel megelőző találmány, valójában a csiszolás különleges, célszerű alkalmazása volt. Az őskori felismerés és a csempefúrásra ma használt gyémánttörmelékes fazékfúró alapötlete tulajdonképpen azonosak!
A kőfúró lényege: a forgó fúró szerszám egy csőhöz hasonló alakú csont. A csont mellé-alá szórt kemény kőzúzalék belenyomódik a csontcső peremébe, és forgás közben, maga alatt, csőszerű lyukat dörzsöl-csiszol. A lyuk elkészítése nagyon sok munkát és hihetetlenül hosszú időt kívánt. A sikeres fúráshoz néhány fontos részletet még meg kellett oldani, de az is sikerült. A fúrás sikerült, elterjedt és azóta is jól szolgálja az embert, és a mesterségek fejlődését.

Két oldalról átfúrt kőbalta, fölötte a lyukat tágító kőfúróval, mellette félig átfúrt kőlap
A kőkorszak végén megjelentek a fémek. A csiszolás a fémfeldolgozásnak is nélkülözhetetlen része lett, s névadója lett a fegyverkovácsoknak, akik különböző durva, majd finomabb köveken csiszolták a kikovácsolt fegyverek és páncélok felületét simára.
A fával dolgozó mesterek az éles szerszámok, a fúrás, faragás, vésés, fűrészelés mellett döntöttek. Néhány ezer év múlva az asztalosság föltűnése, a gyalu elterjedése után a bútorfa felülete egyre simább, szinte tökéletesen sík és sima lett, amit később már a megrendelők is elvártak. Az általános formák, térgörbék, különösen homorú felületek kidolgozásához szükséges reszelő és ráspoly is már réges-rég megvoltak. Ismerték azokat a folyamközi kultúrákban, használták a görögök és a rómaiak is. S a ráspoly és a reszelő sem más, mint az érdes kőfelületet utánzó durvább, vagy finomabb fogazatú, ember által készített szerszám.
A késő barokk és a rokokó idején (XVII. sz. vége, XVIII. sz. közepe), a gyarmatokról már mindenféle – korábban ismeretlen – csodaszer áramlott Európába. Akkor jelent meg a bútorkészítésben a fényezésre korábban használt viaszolás és olajozás mellett a lakkozás (a spanyolnád is), és annak egyre finomabb változatai, s végül a dobogó felső lépcsőjét elfoglaló politúrozás. Ezek használata során kényszerült az asztalosság a korábbinál jobb felületsimítási módszert keresni. Korai szakkönyveink megemlékeznek a csiszolással kapcsolatos kezdeti lépésekről.

Az egészen és a félig kifúrt lyukak metszete. Az utóbbin jól látszik a csőszerű csontfúró nyoma
„Hogy a gyaluval vagy más szerszámmal megdolgozott munkafa még simább felszint kapjon, leszinelik (Abziehen...) vagyis egy egyszerű szerszámmal, aszinlővassal (Ziehklinge...) levakarják róla az egyenetlenségeket… A munkás a szinlést többször ismétli egyre enyhébb nyomással, hogy nagyobb simaságot érjen el.
A tökéletes simságot azonban csak a köszörülés [= csiszolás] adhatja meg. Ez alatt azt a műveletet értjük, mely a munkafa látható külsejét minden egyenlőtlenségtől megfosztja. Az erre szolgáló szerek ezek: a habkő (Bimsstein...), a surlófű (equisetum L. Schachtelhalm) a homok-, s üvegpapir, halbőr…
Az oly tárgyakat, melyek csiszárlat (politura) nélkül hagyandók vagy olajfestékkel mázolandók, szárazon köszörülik. A habkövet erős nyomással harántosan neki vezetik a farostoknak, mikor is a kő finom élei, melyeket a buboréküregek falai képeznek, a fa felszinén levő egyenetlenségeket megtámadják és leszedik.

Átfúrt kéziszerszámok
Ha a famunkák felszinét oly simára kell kikésziteni, minőt a rákövetkező csiszárlás szükségessé tesz, a fát nem szabad szárazon köszörülni, minthogy ez által a felszin mindig finom karcolatokat kap. A világosabb fanemeket vízzel, zsírral vagy tejjel köszörülik, ha ugyan ezeket e világosságukban meg akarják tartani. A vízzel való köszörülés azzal a hátralattal jár, hogy a fát a víz könnyen megduzzasztja, miért is megvetemedik, vagy hogy a köszörülés a megszáradás után simaságát részben ismét elveszti.
Ha pedig a köszörülésnél közönséges meg nem szikkadó olajat használnak, ennek még az a következése, hogy mikor utóbb megkapta a csiszárlatot, a fa likacsaiba hatott olaj átverődik a csiszárlaton, ami azt okozza, hogy a csiszárlat tükre megvakul vagy legalább is foltossá lesz [olaj átütés]. E foltok az asztalosnak nagy bosszúságára vannak; azzal kerülheti el őket, ha a köszörülés alatt a fába hatott olajat vagy a csiszárlás előtt lehetőleg kiszivatja vagy ha az olaj helyett szikkadó gyantárt alkalmaz. Mindamellett az olajat mégis elébe teszik a gyantárnak, mivel ez a fának sötétebb színt ad.
A köszörüléshez használt olajnak lehetőleg soványnak kell lenni; a köszörülés után a felszint beporozzák téglaporral, amely egyideig rajta marad, hogy a fölös olajat felszivja. Sokan a fát az olajos köszörülés előtt előbb viasszal dörgölik, hogy az olaj beszivódásának elejét vegyék. Mások a köszörült tárgyat a csiszárlás előtt kimelegitik, hogy a fölös olaj kiverődjék, mit aztán letörölnek.

A lyuk tágítására való íjas kőfúró
A kimelegités azonban minden munkának kárára van. Ha a köszörüléshez szikkadó olajos gyantárt használnak, ez a köszörülés után néhány nap alatt szilárddá keményszik s később nem verődik át a csiszárlaton… [a könyv ezután a száradó köszörűolaj főzését és használatát írja le]
Alakzatos lapok köszörüléséhez nem lévén alkalmas az egy darabban levő habkő, ennek iszapolt vagy megszitált porát használják e czélra, a melyet len- vagy faolajjal kevernek össze és vászonrongygyal vagy, amennyiben a munkafa alakja kivánja, lágyfa botocskával dörgölnek azon szét.
A surlófű kovaföldes szárai azelőtt általánosan elterjedt simitó eszközül szolgáltak. A szárakból kivágják a csomókat s többet nyalábba fogva a fölszin megdörgölésére használják. Az éles, kemény szárak megtámadják az egyenetlenségeket s leköszörülik… [a zsurló előkészítése és alkalmazása részletesen].
A köszörűpapiros és köszörüvászon (homok-, csiszoló- és üvegpapir) használata igen kiterjedt. Korábban az asztalosok maguk készitették azt maguknak; jelenleg gyárakban készitik olcsón és jól és az asztalos jobban teszi, ha ezt a készet vásárolja. Mindamellett jónak látjuk röviden előadni, hogy az mikép készül. Erős, szivós papirost vesznek elő, mely mindenekfölött azzal a tulajdonsággal bir, hogy minden irányban törés nélkül hajlik. Ekkor tiszta üvegcserepet vasmozsárban porrá törnek s azt sűrű drótszitán átszitálják; a maradékot ismét s annyi szitán ejtegetik át, a hány különböző fokú üvegporra van szükség.

Beck, Koller & Co bécsi vállalat csiszolószer-kínálata (1906)
Ezalatt fől az enyv, melyet széles lapos pamaccsal vagy kefével rákennek a kiteregetett ivpapirosra és oly gyorsan, a mint csak lehet ráhintik az üvegport még pedig oly mennyiségben, hogy az enyv egészen elboruljon tőle. Már most bevárják, míg az enyv kevéssé száradásnak indult és lerázzák róla a meg nem tapadt üvegport, mire az ivet a teljes megszáradásra felakgatják. – Ha homokot használnak hintő anyagul, ennek élesnek és egyenletes szeműnek kell lennie. A csiszót különböző finomságban kaphatni a kereskedésben.
A köszörűpapirosokat szárazon alkalmazzák. Előbb durvábbat használnak. Nagy sima lapok köszörülésénél a köszörűpapirost a köszörű–gyalú talpára erősitik és ezzel nyomják rá és vezetik ide-oda a simitandó lapon. [ez a később általánossá vált csiszolófa]. A köszörűgyalu négyszögű hosszukás darab fa, melynek talpa bőrrel van bevonva s ki van párnázva, míg felső részén fogantyúval bir. Ezt az eszközt a habkővel való köszörülésnél is használják.
A halbőr némely czápa és tok száritott bőre, melyet azonban nagy ára miatt ritkábban használnak, ámbátor azzal hornyolatok és egyéb mélyedések tisztán és igen simára köszörülhetők. Használatánál a halbőrt darabokra metélik, forró vizzel addig nedvesitik, míg megpuhulnak, aztán apró peczkekkel jók kifeszitve, megerősitik sikos deszkára.” (Frecskay János: A butorasztalosság 1882)
A szemléletes és jól érthető leírás a kezdetekről tájékoztat, de hogy azóta mi minden történt a csiszolás terén, az egy következő cikk témája lesz.
A lapra az alábbi linken fizethet elő:
https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Kapcsolódó dokumentum:
a-csiszolas-multja
Tetszett a cikk?
Cikkajánló
Burkolat, gerendák, ajtók — készítse el saját maga!
Ha kis műhelyben dolgozik, különösen fontos, hogy olyan gépe legyen, amely nem foglal sok helyet, mégis professzionális eredményt nyújt.
Lucaszék és társa
Kerling Alajos hobbi asztalos mutatja be az általa ismert és készített Luca széket.
A Wood-Mizer forgalomba hozta a WM5500 fűrészgépet
Új generációs ipari fűrészgép nagyobb teljesítménnyel és intelligensebb technológiával.


