Tavaly hatezer hektár erdőt ért tűzkár

A szaktárca felhívta a figyelmet arra, hogy a két kiemelt erdőtűzveszélyes időszakban - tavasszal és nyáron - keletkezik az erdő- és vegetációtüzek 70-75 százaléka.
A hazai erdőkben a felszíni tüzek a jellemzőek, amelyek az erdő talajszintjén, illetve annak közelében levő szerves anyagot emésztik fel. Ezek nagy intenzitású égés esetén - különösen az alföldi fenyőerdőkben - koronatűzzé is fejlődhetnek.
Erdőtűzveszélyes időszakban a vidékfejlesztési miniszter vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben, vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben - beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is -, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül sem szabad tüzet rakni.
Az erdőgazdálkodók a parkerdők területén - turisztikai célból - tűzvédelmi szempontból biztonságos tűzrakóhelyeket kötelesek kialakítani. A kijelölt tűzrakóhelyet az erdőgazdálkodó kötelessége karbantartani, illetve az erdő tűz elleni védelmével kapcsolatos feltételek megteremtéséről gondoskodni. A kialakított tűzrakóhelyen a tűzvédelmi rendelkezések betartásával bárki jogosult tüzet rakni.

Forrás: MTI


Tetszett a cikk?