Envifor.eu elektronikus faipari és erdészeti szakkönyvtár

A határon átnyúló együttműködés célja egy ingyenesen, bárki számára hozzáférhető, kétnyelvű web portál fejlesztése és működtetése. A projekt során egy olyan elektronikus könyvtár és szakmai szószedet jön létre környezet- és természetvédelemi, erdészeti és faanyag-tudományi területeken, melyet a meghatározott célcsoportok – köztük akár a döntéshozók is – haszonnal „forgathatnak”. A projekt megvalósítási szakasza után a magyar vezető partner a portált korlátlan ideig fenn kívánja tartani.

Hosszú távú cél, hogy az adatbázis a szakemberek, illetve a politikai és állami döntéshozók számára a legfőbb információs forrás legyen a környezetgazdálkodás, az erdészet és a faipar területén.

A projekt újdonsága, hogy a földrajzi és tematikai szempontból elégtelen módon elterjedt szakmai publikációkat egy megfelelő informatikai környezetben bárki számára elérhetővé teszi. Az ilyen adatbázisok létrehozásának módja bár ismert, de hasonló digitális tudományos adatbázis sem Magyarországon, sem Szlovákiában nem készült. Az a szakmai tartalom, mely a projekt keretében létrejön, csupán kiindulási alapnak tekintendő: továbbfejlesztése a fenntartási időszak feladatai közé tartozik. A project célja, hogy a megszülető adatbázis egy új perspektíva legyen a problémamegoldásban mind a szakemberek, mind a politikusok számára különösen a környezetvédelemben.

A projekt szorosan kötődik a környezeti problémákhoz, eseményekhez és kutatásokhoz. Ezek hatással vannak a határ menti régió környezetvédelmének kritikus kérdéseire és a határon átnyúló környezetszennyezés problémájára, melyek befolyásolják, sőt némely esetekben egyenesen meghatározzák a régióban élők mindennapjait. A környezet állapotát tekintve természetesen domináns tényező a régió egy-egy fontos gazdasági ágazat is, mint amilyen az erdészet vagy a faipar. Éppen ezért a web portál nem csak a közös környezeti szociális kohézió erősítésére különösen alkalmas, de bizonyos kihívások közös kezelésére is.


Tetszett a cikk?