Cél a képzés fejlesztése

 

A munkaállomásokon 12 tanuló egyidejűleg dolgozhat
a tanműhelyben

A sikeres bővítésből az esztergomi Kolping Katolikus Szakiskola részesült, újonnan kialakított tanműhelyrésze több munkaállomásból álló Festool gépekkel lett gazdagabb. A kézi kisgépekből álló „kollekciót” az Országos Egyházi TISZK-en (Térségi Integrált Szakképző Központ) keresztül pályázták meg, és a sikert követően 13,5 millió Ft értékben Festool berendezéseket vásároltak. Nem véletlenül esett a választás éppen ezen márkára, hiszen az iskola több mint egy évtizedes múltra visszatekintő kapcsolatot tart fenn a Festoollal.
A Kolping Katolikus Szakiskola tanműhelyében március 28-án rendezett átadási ünnepségen számos résztvevő közül kiemelkedő szerep jutott a Festoolt forgalmazó, Tooltechnic System Kft. értékesítési vezetőjének, Laczik Szabolcsnak, a sikeres pályázati projektet lebonyolító H-Didakt Kft. ügyvezető igazgatójának, Kopasz Anikónak, akik átadták a tanműhelyt fémjelző Festool-systainert az iskola képviselőinek, az Országos Egyházi TISZK irodavezetőjének, Rehberg Dianának és a KOSZISZ (Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet) irodaigazgatójának, Szax Lászlónak. Az intézményben új tanműhely bővítésével 12 asztalostanuló egyidejű oktatása válik lehetővé.

Az új „Festool műhely” átadása. Balról Szax László, a KOSZISZ iroda igazgatója, Rehberg Diána, az Országos Egyházi TISZK irodavezetője, középen Major Ákos gyakorlati oktatásvezető, jobbra Kopasz Anikó,
a H-Didakt Kft. ügyvezető igazgatója és Laczik Szabolcs, a Tooltechnik System Kft. értékesítési vezetője

A Kolping Katolikus Szakiskolát a német és magyar kormány együttműködési szerződése alapján a Kolping Oktatási és Művelődési Alapítvány hozta létre 1994- ben, majd 2007. szeptember elsejétől fenntartásukat átvette a Kolping Oktatási és Szociális Intézmény fenntartó szervezet. Az állami feladatokat ellátó keresztény szellemiségű iskola elsősorban az általános iskolát gyengébb eredménnyel végző, szociálisan hátrányos helyzetű tanulókkal foglalkozik, akik nehezebben jutnának be más középfokú intézménybe. A tanulókat felekezeti megkülönböztetés nélkül veszik fel a családias hangulatú, Gengné Valachi Margit igazgatónő vezette intézménybe. A névadó, Adolf Kolping célkitűzését máig hitvallásának tekinti az iskola: céljuk a fiatalok megóvása az elkallódástól, első szakmához juttatásuk, munkába állításuk, egyúttal visszailleszkedésük elősegítése a társadalomba, megélhetési lehetőségük biztosítása első szakmájuk megszerzésével.
A szakiskolának jelenleg 260 tanulója van. Az oktatott szakmák száma az évek előrehaladtával változott, viszont a kezdetek óta képeznek asztalosokat, így tanulóik száma a négy évfolyamban (9–12. osztályosok) eléri a 44 főt. A fennmaradó létszámban képeznek festőket, szakácsokat, pincéreket is.

Előtérben a Festool gérvágóközpont, mögötte a csiszolóállomások a különböző kialakítású raszterasztalokon

A kisgépekhez számos szerszám és kellék is rendelkezésre áll, hogy a diákok a legkülönbfélébb műveletekhez használhassák azokat

Az intézményt szerencsés módon Esztergom városa is támogatja, ingyenes használatra megkapták a tanműhely épületét. A szakiskola ennek megfelelően a kezdetektől kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy tanulóik modern, jól felszerelt tanműhelyekben sajátíthassák el szakmájukat. Egy korábban megvalósult fejlesztés keretén belül a Német Kolping Szövetség alakította ki a korszerű gépekből és szerszámokból álló kézi- és gépműhelyüket. Ezt egészíti ki a most megvalósult Festool kézi kisgépekkel feltöltött újabb tanműhely, mely hozzájárul a kor követelményeinek megfelelő képzés fenntartásához. A Festool gépek használatából a diákok igény esetén vizsgát is tehetnek, bizonyítva megszerzett gépkezelési tudásukat a jövőbeli foglalkoztatóik számára.

Pászti Lajos


Tetszett a cikk?