2016-ban is aktívan ellenőriz a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzéseinek célja a gazdaság fehérítése, az adócsalások visszaszorítása, a központi költségvetés bevételeinek biztosítása érdekében az önkéntes jogkövetésre ösztönzés, valamint a versenysemlegesség fenntartása. Kiemelt törekvése, hogy az adójogszabályok betartásával működő adózókat megvédje a csalárd tevékenységet folytató versenytársak – adóelkerülés útján keletkező – jogellenes előnyével szemben a rendelkezésére álló teljes ellenőrzési eszköztár bevetésével.

Az adózók 2016. évtől bevezetésre kerülő minősítési rendszerével összhangban, az adó- és vámhatósági ellenőrzések alapvetően kétirányúak: egyrészt prevenciós jellegűek, másrészt visszatartó és kényszerítő jellegűek. Különösen fontos az értékesítési láncolatok gyors feltárása, a számlázási útvonalak és a hatóság rendelkezésére álló kontrolladatok eltéréseinek hasznosításával a valószínűsíthetően áfa-csalásokban részt vevők hatékony kiszűrése, ellenőrzése, a haszonhúzók beazonosítása. Kiemelt feladat az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerbe (a továbbiakban: EKÁER) történő bejelentési kötelezettség teljesítésének ellenőrzése.

Az ellenőrizendő főbb tevékenységi körök között megtalálható a fakitermelés, valamint a fa-, építőanyag-, szaniteráru-nagykereskedelem is, így várhatóan több faipari vállalkozás ellenőrzésére is sor kerül majd. Az ellenőrök kérdései a NAV szerint a nyilvántartások teljes körűségére, a szerződéses kapcsolatok dokumentáltságára, a bevétel- és költségelszámolások valóságtartalmára, az adó- és járulékfizetési kötelezettség teljesítésére terjednek ki. Ugyanakkor számíthatunk arra is, hogy az EKÁER-szabályok betartása, valamint a szabályokban foglalt mentességi kritériumok megfeleltségét is vizsgálni fogják.

Forrás: NAV  


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-marcius-74


Tetszett a cikk?