RUGALMAS ÉS CSALÁDBARÁT FOGLALKOZTATÁS

A Széchenyi 2020 Program keretében elindult a hazai kis- és középvállalkozásokat célzó, GINOP-5.3.2-16 azonosítószámú „Rugalmas foglalkoztatás elterjesztése a konvergencia régiókban – Rugalmas családbarát foglalkoztatási módszerek bevezetése a munkáltatóknál” című pályázati program megvalósítása.

A munkahelyi rugalmasság és munka minőségének ösztönzésén keresztül a foglalkoztatás rugalmas módjaival mind a keresleti, mind a kínálati oldalon potenciális „tartalékok” szabadíthatók fel, ami növelheti a foglalkoztatottak számát. A rugalmas foglalkoztatás ugyanakkor növelheti a gazdasági alkalmazkodóképességet, ezáltal a versenyképességet is. Másrészt több olyan csoport is van a munkaerőpiacon, amely valamilyen oknál fogva nem tud, vagy nem akar hagyományos foglalkoztatási formában elhelyezkedni – kisgyermek nevelése, idős hozzátartozó gondozása, vagy oktatásban való részvétel miatt. A pályázati program célja a vállalati munka-szervezési kultúra javítása, a rugalmas munkaszervezési formák elterjesztése, valamint a munka és a magánélet összehangolása.

A program kétkörös felhívás keretében valósul meg. Időközben már kiválasztották azokat a szolgáltatókat, melyek a vállalkozások átvilágítását ingyenesen elvégzik, számukra a rugalmas foglalkoztatás növelése érdekében átszervezési tervet készítenek, majd később nyomon követik e tervek megvalósítását. A GINOP-5.3.1.-14 projekt során az ily módon már átvilágított vállalkozások igényelhetnek támogatást az átszervezési terv alapján a rugalmas foglalkoztatást elősegítő szervezeti, személyügyi és egyéb intézkedések megvalósítására, továbbá az ahhoz kapcsolódó tanácsadás igénybevételére.

A pályázat azoknak a konvergencia régiókban működő kis- és középvállalkozásoknak szól, amelyek a GINOP 5.3.1. pályázat keretében rugalmas foglalkoztatási szervezetfejlesztési elemzésben vettek részt, ennek eredményeképpen átvilágítási jegyző-könyvvel és fejlesztési tervvel rendelkeznek, amely igazolja, hogy a szervezetnél lehetőség van rugalmas foglalkoztatási formák átalakítására és bevezetésére.

A pályázat 100 százalékban támogat olyan 3–12 hónapos, a munka-magánélet összehangolását célzó szervezetfejlesztési projekteket, melyeknek célja – munkakörök átalakításával vagy újak létrehozásával – a rugalmas foglalkoztatási formák bevezetése és alkalmazása. Egy-egy projektre 3,1 – 15 millió Ft közötti összeget lehet igényelni, az átalakított munkakörökben dolgozók számától függően. A támogatási kérelmek benyújtása 2016. december 1. és 2018. november 30. között lehetséges.

További információk: https://www.palyazat.gov.hu/ginop-532-16-a-rugalmas-foglalkoztats-elterjesztse-a-konvergencia-rgikban-rugalmas-csaldbart-foglalkoztatsi-mdszerek-bevezetse-a-munkltatknl


Tetszett a cikk?