BOSCH GEX 18V-125 Professional akkus excentercsiszoló bemutatása

A Bosch a piaci szereplőktől eltérően kicsit más filozófia alapján tervezi gépeit. A változatosság gyönyörködtet és immáron az excentercsiszolójuk is megkapta a szénkefe nélküli motort és a ProCORE18V akkutechnológiát. Ez önmagában nem lenne nagy hír, de ilyen formabontó gép még nem volt a kezemben, ezért muszáj kicsit kivesézni ezt a konstrukciót.

ELSŐ BENYOMÁSOK

A műhelyemben eddig megfordult akkus excenterek kivétel nélkül magas építésűek voltak. Ez nem csupán a formára, de a súlypontjukra is érvényes volt. Persze volt, ami kellemes használatot eredményezett, de a GEX 18V-125 totál más eset. Ha autós példát kellene írnom, akkor egy középmotoros, szupersportkocsival hoznám párhuzamba. Azon belül is a Koenigsegg Agera lenne a vetélytárs. Ennyire tenyérbemászó és ennyire alacsony felépítésű excentercsiszolóval még nem dolgoztam.

ERGONÓMIA ÉS KEZELŐSZERVEK

A gép tervezői nagyon ráéreztek a funkció és az ergonómia harmonikus kapcsolatára. Letisztult kerek formák, jó kezelőszervek, erős motor és kiváló súlypont. Igazából az ember el sem tudja képzelni, hol lehet a motor, vagy mekkora is az? A gépen egy nagy méretű bekapcsoló gombot helyeztek el. A szimmetriából a kétkezes használat elsőre átjön. A fokozatmentes fordulatszám-szabályozást biztosító tekerőkar a géptest oldalára került. Használat közben is könnyen módosítható általa a fordulatszám 6000–10.000 1/perces tartományban.


Kellemes forma, fém hajtóműház


Szinte észrevétlen a kézben.

A porzsák könnyen leszerelhető, de el is távolítható. Ebben az esetben egyéb porszívó is csatlakoztatható a géphez. Az elszívás a beépített ventilátornak köszönhetően jól funkcionál. A zsák ürítése könnyű. Párszor meg kell csapkodni és már tiszta is. A gép hosszú, mivel az akkumulátort így helyezték el. Nem függőlegesen, hanem vízszintesen építkeztek a tervezők. Ez egyébként cseppet sem zavaró, sőt a gép formája is kellemes, egyedi.

Ami meglepő volt, az a nagyon masszív elszívócsonk kialakítása és a rugós porzsák, amely jó szolgálatot tesz, ha nincs külső porelszívónk. A zsák ürítése is megér egy misét. A porzsák nyílását megfogva elkezdjük pumpálni a hátulját, és csak úgy lövell kifelé az összegyűjtött por. A szett így nagyon egyben van, bár a csiszolóanyagok számára némi tárolórekesz nem ártott volna. Külön öröm, hogy a töltőt lehet a falra szerelni.


A markolat kialakítása révén stabil egykezes használatot és fáradságmentes munkát biztosít.

BELBECS ÉS KÜLCSÍN

A csiszológép nagyon rendben van. Kapott egy szénkefe nélküli motort, ami a tányért 2,5 milliméteres rezgőkörön forgatja. Ez tökéletes univerzális felhasználhatóságot kölcsönöz a gépnek, és meglehetősen jó leválasztási teljesítményt tesz lehetővé. A kis GEX halk duruzsolása és a nagyon precíz, egyenletes járása a csiszolótalpnak kellemes meglepetést okozott. Sajnos, a talp cseréje körülményes, de igazából szükségtelen is.

A talp tépőzára erős, jól tartja a SIA lapokat is. A gép súlypontja parkoló állásban az akku felé billen picit. Kézben tartva azonban egyből egyensúlyi állapot alakul ki.


Könnyű a porzsák ürítése.


Természetesen elszívás is csatlakoztatható.

A gép fékes, gyakorlatilag azonnal megáll a talp – és már fordíthatjuk is az anyagot. Súlya akku nélkül 1,1 kg – nem mondanám sem nehéznek, sem könnyűnek. A munkavégzés során bőven elegendő csak terelgetni a gépet ide-oda. És pont ez a nagyszerű a 125-ös talpméretben. Annyira precízen lehet vele éleket elvenni vagy kisebb gömbölyítéseket, fózolásokat csiklandozni, hogy aki nem próbálta, mert „kicsi”, annak csak ajánlani tudom.


Jobb- és balkezeseknek egyaránt használható.

KONKLÚZIÓK

A 125 milliméteres excentercsiszoló nem igazán volt nagy vágyam soha. Pár éve még megkérdőjeleztem a létjogosultságukat is. Főleg helyszíni szerelésekre vittük őket magunkkal, de műhelyben nem igazán kerültek elő. Aztán pár éve a hosszú, keskeny alkatrészek kezdték megszállni a műhelyt. Ekkor volt a fordulópont. De igazán kiváló gépet nem annyira sikerült találnom. Összességében a gép az eddigi legjobb, ami pár éve átfutott a kezeim alatt. Vibráció nem tapasztalható. A 4,0 Ah-s ProCORE18V akkuval több órát is vígan kibír, kisebb technikai szünetekkel. A vezeték nélküli csiszolás nagyon megkönnyíti a munkát. Hála a jó porgyűjtésnek, nem okoz gondot egy 6–8 méteres anyag csiszolása sem. Akár kisebb hibák visszacsiszolására is remekül használható, mivel kompakt „jószágról” van szó. Összességében egy remek konstrukciójú, nagyon széleskörűen alkalmazható gépet próbálhattam ki, amely akár műhelyben, akár külső helyszíne(ke) n is remekül megállja a helyét.

 

A bemutatóra a gépeket és eszközöket a Robert Bosch Kft. bocsátotta a rendelkezésünkre. Köszönjük a segítőkész együttműködést.


Kapcsolódó dokumentum:


tenyernyi-ero-bosch-gex-18v-125-professional


Tetszett a cikk?