Kezes, de erős

Ha valaki kézi körfűrészben gondolkodik, akkor többnyire az akkumulátoros merülőfűrészeket javaslom. Ennek több oka van, jellemzően az, hogy bútorkészítésben gondolkodom, így élből ignorálom az egyéb felhasználási területeket, ahol a merülőfűrészek csupán egy része felel meg. Ez pedig a párhuzamvonalzó és a nagy átvágási kapacitás hiányára vezethető vissza. Amikor a hóhért akasztják, akkor pont jól jön egy hagyományos kézi körfűrész – és a DCS 575 pont ilyen. Engem is meglepett, mit tud a látszólag kis jószág. Ha terepen dolgozunk, s ötméteres pallóból kell zárlécet „faragni”, akkor ez a gép kikerülhetetlen.

ELSŐ BENYOMÁSOK

A körfűrész egy DeWalt-ládában érkezik. Géptest, töltő, két akkumulátor, párhuzamvezető és az elszívást hatékonyabbá tevő adapterek. Az első meglepetés az áramforrás volt. Ezek ugyanis a Flexivolt 18/54 V-os akkui. Itt már éreztem, hogy valami nem stimmel. A gép 67 mm átvágására képes. Egyből feltűnt egy kis kihajtható kampó, amely direkt helyszíni szerelésekhez lett ráaggatva.

A gép fogása kellemes és a gumiborításoknak hála, biztos is. Külön öröm, hogy a bal kezünknek kialakított szarv enyhén szögben áll, így kifejezetten kényelmes. A súlypont is tökéletes. Súlya akku nélkül 3,6 kg, de annyira zömök a gép, hogy kicsit többnek is érezzük. Viszont minden egy pontba koncentrálódik. Egy 24 fogas körfűrészlapot is kapunk.


A cókmók

KEZELŐSZERVEK

Minden működtető, a beállító szerv egyértelmű. A bekapcsoláshoz egy jobbra-balra eltolható kis biztosítót kapunk. A kapcsoló kicsit nyúlik, hosszú az útja, de meg lehet szokni. A mélységállításhoz a gép hátuljára helyezték a meglehetősen jó fogást biztosító kart.

Az, hogy a tervezők mire gondoltak a colos skála megalkotása mellett, örök rejtély marad, ahogyan az is, hogy mihez képest… Végül is, nem ezen múlik, de kicsit fura.


A mélységállító kar mellett jobbra a tatban van elrejtve a szerszámkulcs is.

A szögállítás is egy karral működtethető, de 0–57° között állítható. Ez egy üde színfoltja a jellemzően 45–47°-os gépek között. A fűrész felszerszámozása sem problémás. 190/30-as lapokat fogad. A vágásrés 1,55 mm. A párhuzamvonalzó rögzítése nagyon stabil és egyetlen csavarral rögzíthető. A fűrész burkolata szintén öntvényből készült, hihetetlenül masszív benyomást keltve. Ez alól a billenőbúra sem kivétel. Erre egyébként egy kis kart is rögzítettek, amivel bizonyos esetekben megkönnyíthetjük a vágás megkezdését.


Kellemesen egyben van a gép.

MEGHAJTÁS ÉS GÉPTALP

A meghajtást egy erős és robusztus kefementes motor biztosítja. Fordulatszám-szabályozás nincs, motorfék van. A gép nagyon nyomatékos és nehéz befullasztani, pedig hasítóéket nem kapott. A géptalp vastag alumíniumból készült, és minden részegység csavarozással épül rá. A talp eleje enyhén ívelt, ami szintén egy apró plusz. A talp szögletes, ezért vonalzó mellett is jól használható. Sínrendszert nem támogat.


Öntvényből készült szögállító, amely cserélhető is.


Géptestbe épített világítás teszi könnyebbé a munkát.


A géptalp


A talpon már centis beosztás is megtalálható.

A gép teljes mértékben alkalmas műhelyben és terepen való hasításra, darabolásra. Meglepően kezes, könnyen beállítható, erős és pontos.


Klasszikus és modern elemeket is ötvöz a gép.

ÖSSZEGZÉS

A gép teljes mértékben alkalmas műhelyben és terepen való hasításra, darabolásra. Meglepően kezes, kön - nyen beállítható, erős és pontos. Sok apró ötlet teszi vonzóvá, amit csak kipróbálás után értékel a felhasználó. A kefementes motor minden szempontból erőssége a gépnek. Egy töltéssel folyamatos munka mellett órákat lehet aprítani.


Kapcsolódó dokumentum:


kezes-de-eros


Tetszett a cikk?