Régi formába csomagolt erő és praktikum

Mondhatjuk, hogy a kézi felsőmarók piaca telített. A rengeteg neves gyártó mellett egyre több új piaci szereplő is megjelent már ilyen-olyan konstrukciójú, méretű és teljesítményű gépekkel. A DeWaltnak, mint „öreg motorosnak” a gépei soha nem nyűgöztek le úgy igazán. Talán a domináns sárga színben keresendő, hogy eltereli a szemem a részletekről. Nos, legyen bármi is az oka, kezd megváltozni a véleményem és egyre-másra kezdem felfedezni a márkát. Jelen gép is itt pihent a dobozában vagy május óta, s csak pár hete kezdtem el vele foglalkozni. Úgy gondoltam: olyan, mint a többi. Megjelenésében ugyanis a 2000-es évek klasszikus formái köszönnek vissza. Tévedtem, ez a marógép több, mint amit várhatunk. Igaz a mondás, ne ítélj elsőre.

KICSOMAGOLÁS, ISMERKEDÉS

A gép egy papírdobozban sínylődött. Teszem hozzá gyorsan, nem egy könnyed darab, a maga 5,2 kilogrammjával. A dobozon lévő piktogramokat vizslatva, feltűnik egy szám. 80! Hopp, mondom magamban, ha ez igaz, akkor már most imádom. A csomagolás egyébként semmi újdonságot nem rejtett. A gép alaposan ki volt párnázva. A tartozékok külön zacskózva – és a párhuzamvezető néz velünk farkasszemet. Ami nekem elsőre furcsa volt, hogy az alumíniumöntvények fogása érdes. Nem mondom, hogy sorjás, s hogy szétvágják az ember kezét, de nem egy selymes hatású. A gép műanyagjai is elsőre túl ridegnek tűnnek. Nyilván munkára kell, és nem egy hétvégi gyerekzsúr díszvendégét tisztelhetjük benne, tehát ez senkit se befolyásoljon. A rengeteg átlátszó műanyag elszívóburkolat láttán is végigfutott egy üzenet az agyamban: hogy lesz ez összelegózva?

FELÉPÍTÉS, KEZELŐSZERVEK

Élek a gyanúper jogával és állíthatom, hogy a gép eddigi figyelmen kívül hagyása azért következett be, mert a dizájn az évezred eleji trendet követi. Ezzel persze semmi probléma, mert egy jól bevált forma, s aki fogott már ilyen gépet, annak ez olyan, mint ha „hazatérne”. Minden ismerős, bár pár dolgon finomítottak a fejlesztők. Kezdjük a talppal. Egy 170 mm átmérőjű, csonkolt kör alakú masszív alkatrészről beszélünk. Az alján egy műanyag védőlemezt találunk.

A talp 70 mm átmérőjű marószerszámot is „átenged” magán. Ha ez nem elég, akkor el kell mondjam, hogy asztalba is építhetjük.

A fogásmélység-állítást egy hármas revolverütköző segíti. A párhuzamvezető rögzítő csavarjait rugó tartja fixen, amikor nincs felhelyezve. Így a csavar nem tekeredik ki a helyéről a rezgések miatt. A gép egyébként szép futású, nagyobb átmérőjű szerszámok esetén sem érezhető rezonancia, bár ez szerszámfüggő is. A talp 70 mm átmérőjű marószerszámot is „átenged” magán. Ha ez nem elég, akkor el kell mondjam, hogy asztalba is építhetjük. Három menetes furatot alakítottak ki erre a célra. További előnye a talpnak, hogy másológyűrűt is fogad. Erre a célra egy szoros illesztésű nútot kapunk. A mellékelt másológyűrű a standard 30 mm-es. Sajnos, csavarozni kell, de különösebben ez nem jelent problémát.


Az elszívóburkolatok.


Marótalp a másológyűrűvel.

A talp két egyforma átmérőjű, krómozott rúddal kapcsolódik a géptesthez. Járása egyenletes, sőt kifejezetten könnyed. A géptest robusztus. A markolatszarvak alakja az elhasznált szappant juttatják eszünkbe, csak keményebb műanyagból. Fogása kellemes, bár ránézésre nem tűnik annak. Több markolási módot is kipróbáltam használat közben. A tapasztalat az, hogy a kifelé döntött elhelyezés és a markolat formája kellemes és biztonságos fogást biztosít.

A kapcsolót a géptest bal oldalán helyezték el, a markolathoz közel.

Kialakítása egyedi és egyben meglepő. Biztonsági reteszt nem találunk, a kapcsoló elhelyezése adja ezt a funkciót. A képen jól látszik, hogy kapott egy kis szoknyát a kapcsoló. Ezen túlmenően, felfelé kell határozottan tolni, hogy a gépünk elinduljon. Ezt a mutatóujjunkkal tehetjük meg, miközben a gépet stabilan tartjuk. A kapcsoló egy része „átüti” a géptest öntvényét. Ezáltal egy kis kitüremkedést is megnyomhatunk. Így a bekapcsolás egy másodlagos módon is elérhető. A lekapcsoláshoz viszont elegendő a szoknya bármely részére erőt kifejteni, ami ezáltal lefelé kikapcsolja a gépet. Igazából zseniális megoldás.


Klasszikus forma, funkcionális kezelőszervek, egy kivétellel…


Kapcsoló a szoknyával és jobbra a lakatanya.


Kapcsoló az áttöréssel.

A gép konstans elektronikával rendelkezik, a hagyományos kefés technológiával. Féket nem kapunk. A fordulatszám tartománya 8000–20.000/perc között változtatható fokozatmentesen. Az állítógyűrűt a gép tetejének a közepén helyezték el. Gyanítom, a mélységállítás többeknél kiveri a biztosítékot. Ez egy többfogásos rendszer és olyan sok állítási lehetőség van (kettő), ami kis zavart okozhat néhányunknál. Fogasléces ütközővel már találkozhattunk ebben a kategóriában. Itt is jelen van ez a megoldás. A jobb oldali tárcsával mozgathatjuk az ütközőpálcát. Csakhogy, ehhez egy másik kart oldanunk kell, ami azért elég körülményes tud lenni. Kapunk egy műanyag nagyítót is, a skála leolvasásának a megkön - nyítésére. Ezzel az a gond, hogy előbb hozzá kell csiszoltatni a saját szemüvegünket, mert a műanyag „lupe” enyhén torzít. Meg lehet szokni ezt is. Viszont jó ötlet, hogy a skála kétirányú, vagyis van zéró érték. A pálca alján egy robusztus finomállító is helyet kapott, mely rugó ellenében valóban tartja a beállított értéket.

A szerszámcserére sem lehet panaszunk! A retesz 180 fokonként akad be, és stabilan tartja a tengelyt. Ez is apróság, de nagyban megkönnyíti a szerszámok ki- és beszerelését.

Az egész miskulanciát megspékelték egy további állítási lehetőséggel, amit egy lakatanyával lehet gyorsállítani. Ez az asztalba történő beépítésnél fog jó szolgálatot tenni. A párhuzamvonalzó esetében a törekvés és a megvalósítás egyensúlya adott. Kapunk finomállítót, de valahogy az öntvény minősége hagy némi kívánnivalót maga után. Funkcióját azonban abszolút ellátja. Ami dicséretes, az a mellékelt csúszópofa és az állíthatósága. Valamint az, hogy elég nagy a vezető átfogása, ezért stabilabb a gép megvezetése is.

A legnagyobb meglepetés, hogy a gép lökete 80 mm. Ezt pár hasonló kaliberű gép tudja csak, és azok is jóval drágábban.

Az utolsó tétel az elszívás. Kevés olyan géppel találkozom, ahol az elszívás valóban hatékony. Itt egy közepes hatékonyságú burkolatot kapunk, aminek a felszerelése azért némi stratégiai érzéket kíván, de működik.


A fordulatszám-szabályzás a géptest tetején.


A pálca skálája és a „nagyító.”


Jó minőségű gumírozott hálózati kábel és a pálca fogasléces „tekerentyűje".

A 80 MM!

A legnagyobb meglepetés, hogy a gép lökete 80 mm. Ezt pár hasonló kaliberű gép tudja csak, és azok is jóval drágábban. Aki a saját bőrén érezte már, hogy milyen kellemetlen, amikor egy megfelelő hosszúságú spirálkéssel nem tudunk átmarni egy 80–120 mm vastagságú anyagot, az tudja, hogy ez mekkora előny. Nyilván a 80 mm feletti vastagságot csak a másik oldalról egy alsócsapágyas késsel tudjuk majd tisztázni.


Finomállító a párhuzamvonalzón.


Reteszelés és befogópatron.

ÖSSZEFOGLALÁS, TAPASZTALATOK

A DW625E egy több szempontból jól alkalmazható gép, de pár apró kompromisszumot azért kötnünk kell. Ezek közül az egyik az öntvények felületi kidolgozása, és valahol az idejétmúlt formai kialakítás. A gép ereje, forgácsolási teljesítménye és széles körű felhasználhatósága egy igen hatékony és kezes géppé avanzsálja. Az asztalba építhetőség és a jól megtervezett steller is mellette szól, ahogy a kapcsoló kialakítása és a jó fogása is.


Kapcsolódó dokumentum:


regi-formaba-csomagolt-ero-es-praktikum


Tetszett a cikk?