LEUCO hidrotokmányok

Többféle szerszámbefogási rendszer létezik. A CNC megmunkálóközpontok esetében valószínűleg a legelterjedtebb a patronos befogó. Ez a rendszer több alkotóelemből áll (test, befogópatron, szorítóanya). Minden alkotóelemmel nő a tokmány pontatlansága, mellyel arányosan csökken a rögzített szerszám körfutási pontossága. Ezzel ellentétben a Leuco PS-System tokmányok egy alkotóelemből, a testből állnak. A beépített hidraulikus rendszer egyenletes és RUWI speciális asztali maró rezgéscsillapított szorításról gondoskodik. Ez lényegesen nagyobb futási pontosságot biztosít, amely a szerszám élettartamát a többszörösére növeli, mivel a többélű szerszámok minden éle egyenletesen forgácsol. Egyúttal a kisebb vibráció miatt kíméli a motor csapágyazását, és a munkadarab felületi minősége jelentősen javul.
Mennyivel pontosabb? Egy hagyományos patronos tokmányba rögzített szerszám körfutási pontossága (új befogópatron esetében) 0,02 mm körül van. Ez az érték viszonylag rövid időn belül (a patron kopása miatt) 0,06 mm-re nőhet, ami a szerszám vibrációját növeli. A PS-System hidrotokmány körfutási pontossága ezzel szemben 0,006 mm, mely hosszú idő után változik 0,008 mm-re. A különbség tehát több mint tízszeres!
Hogyan működik? A szerszám rögzítése a lehető legegyszerűbb. Behelyezzük a szerszámot a hidrotokmányba, és egy imbuszkulccsal becsavarjuk a nyomócsavart ütközésig. A szerszámcsere pillanatok alatt történik. Különböző átmérőjű szerszámok rögzítése is lehetséges, szűkítőhüvelyek használatával.
A LEUCO PS-System hidrotokmányok jelentősen csökkentik a szerszámköltséget, és egyidejűleg magasabb felületi minőség elérését biztosítják! További információkért forduljanak az OERTLI Magyarország Kft.-hez.


Gábor József Zoltán
LEUCO – Ledermann GmbH & Co. KG


Tetszett a cikk?