A tisztaság fél egészség

Egy nemrég közölt metaanalízis eredményei kimutatták, hogy a faanyagokból származó pornak kitett munkások asztmás megbetegedésének relatív kockázata 1,53x magasabb, mint a normál lakosságé. Például egy asztalosműhelyben az éves szinten keletkező por akár 44 talicskát is megtölthetne. (A Festool laboratóriumának számításai szerint egy 5 személyt foglalkoztató asztalosműhelyben 1 év alatt keletkező pormennyiség.). Ezen okoknál fogva mindig figyelembe kell venni mind az alkalmazottak, mind pedig az ügyfelek egészségét, akik olyan anyagokkal dolgoznak, érintkeznek, ami port termel. A munkafolyamatok során keletkező por komoly egészségügyi kockázatot jelent! 

ÉRDEKES INFORMÁCIÓ A PORRÓL

A porfélék, ahány anyagból származnak, annyira különfélék. Minden esetben a por összetétele dönti el, hogy veszélyesek- e az egészségre, avagy sem. Például az ásványi anyag vagy kvarctartalmú porok különösen veszélyesek, és többek között akár tüdőrákhoz is vezethetnek! A káros hatást döntően meghatározza a porterhelés időtartama és mértéke. Minél hosszabb ideig tart a por belélegzésének való kitettség és minél nagyobb a por mennyisége, annál veszélyesebbé válik. A szemcseméretet is figyelembe kell venni, hiszen minél apróbbak a részecskék, annál mélyebben hatolnak a tüdő szöveteibe. Ugyanakkor tisztában kell lenni a munkahelyi expozíciós határértékekkel is, mely értékek betartása nemcsak a műhelyben, de a külső helyszínen végzett munkáknál is kötelező. Ez az, amiért elszívó mobilokat kell használni az építkezési területeken is. 

EGÉSZSÉGES TÜDŐ – ELÉGEDETT ÜGYFÉL

Az elszívó mobil használatával nemcsak az egészségét védi, de az ügyfélre is pozitív hatást gyakorol. Tisztább a munkavégzés, jobb a munka eredménye, így folyamatosan jó benyomást gyakorolhat ügyfelére, ami az elégedettségen túl jelentősen növeli a továbbajánlási arányt is. Minden a por besorolásától függ. Mivel a por különböző formákban fordul elő, így a porelszívás önmagában nem elegendő – sem az egészségnek, sem a jogszabályoknak. A Festool elszívó portfóliója kiterjed az alábbi porosztályokra: L porosztály (egyszerű és ártalmatlan porok, mint pl. a háztartási por, festék és gipsz, valamint az olyan anyagok, mint pl. a föld). M porosztály (minden faanyagból, gittből, töltőanyagból, cementből, betonból, csemperagasztóból, valamint festékekből – pl. latex- és olajfestékek – vagy kvarctartalmú, illetve ásványi anyagokból – pl. homok és murva – származó por). H porosztály (rákkeltő, patogén vagy kórokozó részecskéket tartalmazó, valamint gombaspórákat, azbesztet, ásványi szálakat, bitument és szintetikus szálakat – pl. üveggyapotot – tartalmazó porok. A Festool speciális B osztályú elszívókat is kínál az éghető és robbanásveszélyes porokhoz. Amikor elszívásra kerül sor, a Festool mindig azt ajánlja, hogy a porosztályhoz megfelelő elszívót válasszon! 

ELSZÍVÁS RENDSZERBEN!

Az elszívó mobilok szerves részét képezik a Festool-rendszer szemléletének. Ez az, amiért a Festool nemcsak a gépet, de az elszívóit is folyamatosan fejleszti. A Festool elszívó mobilok az összes, Festool által gyártott elektromos és pneumatikus géppel kompatibilisek. 10 és 48 l közötti tartálytérfogattal, automatikus AUTOCLEAN fő szűrővel vagy s zűrő n élkül. B eépített t ömlőtartóval, SYSTAINER és SORTAINER tárolók csatlakoztatására alkalmas Sys-Dock egységgel, valamint munkaállomással felszereltek. Komplett rendszert alkotó tartozékok és fogyóeszközök – a szűrőzsákoktól az elszívó tömlőkön keresztül a tolókeretekig és szerszámtartókig. 

KIEMELKEDŐ SZOLGÁLTATÁSOK – AZ ELSZÍVÓ MOBILOK MELLÉ IS!

A Festool természetesen az elszívói mellé is nyújtja a SERVICE all-inclusive szolgáltatáscsomagját. Minden, a vásárlás dátumától számított 30 napon belül regisztrált gép mellé járnak az alábbi szolgáltatások – költségmentesen. 36 hónap szervizgarancia, mely a kopó alkatrészekre is kiterjed, 36 hónap lopás esetére szóló biztosítás, 7 napos pénz-visszafizetési garancia, 10 éves pótalkatrész-garancia. Bővebb információ a szolgáltatásról a www.festool. hu oldalon. 


Tetszett a cikk?