Beszédes szerszámok

Már nemcsak a szerszám alapadatai tárolhatók a szerszámhüvelyben elhelyezett chipben, hanem azok egy QRkód segítségével könnyedén leolvashatók. Sőt az Industrie 4.0-nak köszönhetően a szerszám életciklusa az internetes hálózaton a világ bármely pontjáról nyomon követhető. A hálózati eszközök fejlesztésével először 1993-ban jelent meg a Leitz a piacon . Ekkor már chipeket használtak adattároló eszközként, és a szerszám geometriai adatait és a korrekciós értékeket tárolták a szerszámokon, hogy azt a termelőgépbe épített leolvasóval kinyerjék.
 


A szerszámról nemcsak az alapadatok kérhetők le, hanem a kiegészítő információk is 
 

Azonban a gyakorlatban is jól működő rendszer elérte a korlátait. Szükség van egy olyan kommunikációs rendszerre, mely nem gépspecifikus, az adatok bármely gépre könnyedén adaptálhatók, és a gépek közötti információátadás is megvalósulhat. Ezt az igényt felismerve kezdtek kutatásokba a Leitz szakemberei, eApss4Production néven. A projekt eredménye a most bemutatott, a jövő kommunikatív alapú gyártási rendszerébe illeszkedő adattárolási és adattovábbítási rendszer, az Industrie 4.0. Az új információs rendszer már nem csak a szerszám alapadatainak tárolását teszi lehetővé. A szerszám „magán hordozhatja” a felhasználási területét, vágási geometriáját, fogainak elhelyezkedési szögét, egyéb forgácsolási paramétereit, élezési lehetőségeit is. Sőt akár az életciklusadatok is rögzítésre kerülnek. Olyanok, mint az élezések száma, a használati idő, a következő élezés tervezett időpontja.


A jövő adattárolása elérhetővé vált 
 

A lehetőségek szinte korlátlanná válnak onnantól kezdve, hogy az adatok hálózati rendszeren keresztül folyamatosan elérhetők lesznek. A hálózati rendszerű szerszámhasználat lehetővé teszi a gyorsabb üzembe helyezést, és nagyobb termelési biztonságot ad. Ennek eredményeként jelentősen nő a termelékenység, és csökkennek a nem várt problémák okozta állásidők.


Tetszett a cikk?