Egyediség a tömeggyártásban

Legyen szó akár egy családi házról vagy egy nagyobb közületi projektről, a klasszikus sorozatgyártás már a múlté. Éppen ezért kellenek olyan rendszerek, amelyek egyedit gyártanak, miközben megközelítik a szériagyártás gyorsaságát és költséghatékonyságát. A Hannoverben bemutatott gyártósor 100 m hosszú és 1000–1500 egyedi alkatrész legyártására képes egy műszakban. Ez méreteiben nagy gyártósor, kategóriájában azonban mégis azt akarják szemléltetni vele, hogy a kisebb üzemek számára sem elérhetetlen az automatizált egyedi gyártás.


 

VILÁGPREMIER: HPS 320 FLEXTEC TÁBLAFELOSZTÓ

A technológia első gépe a világpremierjét ünneplő HPS 320 flexTec, amely forradalmasítja az automatizált táblafelosztást. Ez lényegében egy táblafelosztó fűrész, amely konstrukciójából adódóan kis helyszükséglettel bír. A géphez kapcsolódó robotkar mozgatja az alkatrészeket, ill. visszaemeli a feladó oldalra a további vágásokhoz, így lényegében nincs szükség köztes pufferre a szabásra váró alkatrészek tárolásához. Természetesen a folyamat automatizálása még előbbről is kezdhető, egy lapraktárral, amilyen a TLF 411, amely 16x50 m-es területen képes a raktárkészlet kezelésére. A folyamatoptimalizálásban nagy hangsúlyt kapnak az egyes megmunkáló gépek közötti transzport, ill. puffertár megoldások. Ezek egyike a TPK 400 láncos tároló, amely segít kiegyenlíteni a táblafelosztó és az azt követő élzáró közötti megmunkálási időkülönbséget, így optimalizálja az alkatrészáramlást. Ugyancsak nagy hangsúly fordítódik az anyagmozgatásra az élzáró gép esetében, amelyhez a WZ 14 hossz- és keresztszállító egységet alkalmazták. 

ÉLZÁRÁS A TECHNOLÓGIÁK KOMBINÁLÁSÁVAL

A technológiai sorba beépített élzáró egy HOMAG KAL/KFL 350 profiLine, amely olvadékragasztós és lézeres egységgel egyaránt alkalmazható. A gép hatékonyságát segíti az FK 31 powerTrim maróaggregát, amely 20 alkatrész lemarására képes percenként, és a munkadarabok közötti üresjárati szakaszokban vált a profilok és fózok között. A technológia rugalmasságához az is hozzátartozik, hogy íves, alakos alkatrészek is gyárthatók legyenek. Erre a kiállításon egy BMG 512 CNC-t mutattak be, amelyet lézeres élzáró aggregáttal szereltek fel. A megmunkáló központ íves és alakos munkadarabok gyártására és élzárására egyaránt képes, nullfugás technikával. 


A laptól a késztermékig – több mint 1000 egyedi alkatrész egyetlen műszakban, 4 kezelővel 
 

KOMISSZIÓZÁS ROBOTTÁMOGATÁSSAL

Nemcsak látványos, hanem hatékony is a robottechnológia integrálása a gyártási folyamatokba. A munkafázisok idejének eltéréséből adódó csúszásokat köztes tárolással és szabályozott továbbadagolással optimalizálja. Legyen szó fúrásról, fűrészelésről, marásról, szerelésről, a komissziós robot minden technológiai folyamatba beépíthető. Az etikett alapján minden alkatrész egyértelmű beazonosításra kerül, így a puffertárban elfoglalt pozíciója is mindig ismert. 


A HPS 320 flexTec forradalmasítja az automatizált táblafelosztást


A HOMAG KAL/KFL 350 profiLine olvadékragasztós és lézeres egységgel egyaránt alkalmazható
 

6-OLDALÚ MEGMUNKÁLÁS

A folyamatos technológiai sorba optimálisan beépíthető a WEEKE ABH 100 fúróautomata. Előnye, hogy kis helyet foglal a sorban, és az automata működtetéséhez elegendő egy egyszerű továbbító egység a gép előtt és mögött. A megmunkáló központ fúrási, marási, nútolási műveletek elvégzésére egyaránt alkalmas az alkatrészek 6 oldalán, sőt a köldökcsapokat is behelyezi, vagyis komplett megmunkálást végez, így a sorról kész alkatrészek kerülnek le. A technológiai sor folytatásában az igényeknek megfelelően következhet korpuszprés vagy lapra szerelt bútorok gyártása esetén csomagolóegység. 


A BMG 512 CNC opciós lehetőségei közé tartozik az íves, nullfugás élzárások
elkészítésére alkalmas lézeres aggregát 

 

VIRTUÁLIS BÚTORELADÁS – "DESIGN-TO-MACHINE"

Eljött azoknak a szoftveres megoldásoknak az ideje, amelyekkel a vevő az otthonában az interneten megtervezheti, összerakhatja bútorát. A hannoveri Lignán a Homag prezentálta az erre ajánlott megoldását, a woodNET szoftvert. A szoftverben tervezett bútort a végfelhasználó egy applikáció és telefonja vagy táblagépe kamerája segítségével elhelyezheti virtuálisan a lakásában. A technológia legérdekesebb része, hogy a vevo által összeállított bútor mindenféle utómunka nélkül, a wood CAD/CAM 11.0 szoftver segítségével közvetlenül a gyártásba adható, ez az ún. „design-to-machine”-rendszer. 


A bútorterv virtuálisan elhelyezheto a lakásban


Tetszett a cikk?