Új LiHD akkus technológia

Az elmúlt években a Metabo volt az első olyan gyártó, aki az akkuk üzemidejének növelésében új mérföldköveket állított fel az akkukapacitások először 4.0, majd 5.2 amperórára emelésével. A nürtingeni cég most az új LiHD akkutechnológiájával új alkalmazási dimenziókat mutat be. A Metabo az új LiHD-technológiával nem csupán az üzemidőt növeli ismételten akár 87%-kal, hanem az akkuk történetének új fejezetét nyitja meg a teljesítőképesség terén is. Az új LiHD akkutechnológia az új nagy teljesítményű cellákkal és a nagy áramleadási képességgel együtt akár 67%-kal magasabb elektromos teljesítmény leadását teszi lehetővé, és ezzel olyan új alkalmazási területeket nyit meg, amelyek eddig csak kábelhez kötött gépeknél volt elképzelhető. Ezzel párhuzamosan sok, már létező akkus gép lesz a jövőben kompaktabb, mert a lapos, egysoros LiHD akkuegységek hasonló teljesítmény leadására képesek mint az eddigi nagy, duplasoros lítiumionos akkuk. „Az új LiHD bevezetése technológiai szempontból nézve hasonlóan fontos mérföldkövet jelent, mint 2005-ben a nikkel kadmiumos akkukról a lítium-ionos akkukra való áttérés” – nyilatkozta a Metabo igazgatótanácsának elnöke, Horst W. Garbrecht egy májusi sajtótájékoztatón. 

A NAGY AKKUS SAROKCSISZOLÓ MÉG CSAK A KEZDET

Időközben a Metabo már több mint 50 gépet kínál a 18 voltos kategóriában. Az új LiHD az összes ilyen készülék részére lényeges többletet biztosít mind teljesítményben, mind üzemidőben. Például az az új, akkus kompakt sarokcsiszoló, amit a Metabo júniusban vezetett be a piacra kefe nélküli motorral és LiHDval, egy 1000 wattos hálózati gépnek megfelelő teljesítményszinten dolgozik. Ezen kívül a Metabo bemutatta még a világszerte elsőnek számító 230 mm-es tárcsaátmérőjű, akkus üzemeltetésű nagy sarokcsiszolóját olyan alkalmazásokra példaként, amelyek csak LiHD akkus üzemeltetéssel lehetségesek. A Metabo a nagy akkus sarokcsiszolót 2016 elejétől szállítja majd.
 


 

A 36 voltos LiHDtechnológiával a gép olyan erős, mint egy 2400 wattos hálózati sarokcsiszoló és ezáltal alkalmas olyan, a legkeményebb feltételek között végzett munkára is, amelyek eddig kizárólag az erős hálózati gépekkel voltak lehetségesek. Köszönhetően az új LiHD-technológiának, számos további és eddig elképzelhetetlennek tűnő akkus szerszám is megvalósítható lesz a jövőben, mint amilyenek a kábel nélküli SDS-Max-kalapácsok, a nagy körfűrészek, az asztali körfűrészek vagy az akkus üzemeltetésű, integrált elszívóval rendelkező falhoronymarók. Ugyanakkor az új technológia a jelenlegi akkus készülékeket is olyan teljesítőképessé teszi, hogy most először még az ipari termelési ágazatokban dolgozó felhasználók is tartósan, kábel és teljesítménycsökkenés nélkül tudnak dolgozni. Ezt nagyon hatásosan bizonyítja az új, kefe nélküli 18 voltos akkus sarokcsiszoló is. 

A NAGY TELJESÍTMÉNYŰ CELLÁK OPTIMÁLISAN KI VANNAK HASZNÁLVA

Az új LiHD-technológia az újszerű nagy teljesítményű cellákra épül és a Metabo által kifejlesztett, a cellákkal optimálisan összehangolt akkuegységben valósul meg. Többek között az akkuegységek elektromechanikai felépítését is teljesen újratervezték, és megerősítették az áramvezetőket. Több aktív cellaanyaggal lényegesen növelték azt a teljesítményt, amit a gép kinyerhet az akkuegységből. Ez azt jelenti, hogy az új LiHD akkuegységek több energiát szállítanak, és a gépek ezt a plusz energiát a munkafolyamat gyorsaságában és az üzemidőben is hasznosítani tudják.
 


Az új akkus üzemeltetésű, kefe nélküli kompakt sarokcsiszoló a Metabo új LiHD akkutechnológiájával
dolgozik egy 1000 wattos hálózati gép teljesítményszintjén 

A masszív, nagy áramerősséget vezetni tudó sínek, és a speciális rézötvözetből készültnagyobb érintkezők, valamint a cellaösszekötők lényegesen kevesebb veszteséggel vezetik az áramot tovább a géphez, mint a hagyományos lítium-ion rendszerek. Ehhez jön még hozzá, hogy az új LiHD akkuegységek sokkal kevésbé melegszenek fel a kemény és tartós igénybevétel során, ami egyértelműen pozitív hatással van a cellák élettartamára. Azzal a ténnyel együtt, hogy az új LiHD akkuegységeket az akár 87%-kal hosszabb akku üzemidő miatt sokkal ritkábban kell tölteni, lényegesen hosszabb élettartamúak, mint a hagyományos akkuk. Egy LiHD-egység hasonló terhelés esetén kb. kétszer annyi ideig működik, mint egy hagyományos lítium-ionos akku. 

HÁROM ÉV XXL GARANCIA AZ ÖSSZES LIHD AKKUEGYSÉGRE

Mint az összes Metabo akkus megoldást, a nürtingeni cég az új LiHD akkuegységeket is a jól bevált ultra M technológia alapján fejlesztette ki. Ez tökéletes együttműködést garantál a gép, az akkuegység és a töltőkészülék között. Az AIR COOLED töltési technológiának köszönhetően az új LiHD akkucsomagok a legrövidebb időn belül újra teljesen fel vannak töltve, és ezzel az összes versenytársat tekintve a legrövidebb idő alatt újra üzemkészek. A felhasználó mindig leolvashatja az aktuális töltöttségi állapotot a kapacitáskijelzőn.
 

A Metabo az új LiHD akkucsomagokra ugyanúgy három év XXL garanciát nyújt, mint az összes eddigi akkucsomagra. Az új akkuk választhatóan LiHD 6.2 Ah-val vagy LiHD 5.5 Ah-val kaphatóak. Ezen kívül a Metabo kínál még egy kompakt verziót is LiHD 3.1 Ah-val, ami egyesíti a maximális teljesítményt és a lehető legkisebb építési méretet. A z új L iHD akkucsomagok mostantól az összes fontos géppel együtt készletben kaphatók, és ezen felül elérhetőek Pick+Mix rendszerben is, ahol a felhasználók egyénileg állíthatják össze a gépeket, az akkukat, a töltőkészülékeket és a szállítási megoldásokat. Így csak azt fizetik meg, amire valóban szükségük van.
 




 


Tetszett a cikk?