Wood-Mizer LT70 fűrészgép

„Azt látjuk, hogy 2014 óta fokozódó érdeklődés mutatkozik a termelékenyebb fűrészgép iránt” – mondja Robert Baginski, a Wood-Mizer cég elnöke. – „Sok fűrészgép tulajdonos lecserélte a kis LT15-öseit a fejlettebb LT20-asokra, illetve az LT40-eseiket a nagyobb teljesítményű LT70-esekre. Véleményem szerint ez jó jel, azt mutatja, hogy a faipari cégek optimisták a jövőjüket illetően.” Amint az ismeretes, a Wood-Mizer két berendezés-családot gyárt, a Narancsot (Orange) és a Zöldet (Green). A „Zöld” sorozat automatizált ipari fűrészáru gyártó sor, számítógép vezérléssel és anyag-továbbító berendezésekkel. A „Narancs” sorozat a kis és közepes cégeknél, vállalkozóknál és mezőgazdasági vállalkozóknál (farmereknél) üzemelnek. Most az LT70 szalagfűrészgépről szeretnénk bővebb ismertetést nyújtani, mely a Narancs sorozat legnagyobb teljesítményű berendezése. Ennek a fűrészgépnek a tervezésekor a fejlesztő csapat egy fontos feladatra összpontosított. Túl azon, hogy egy nagy teljesítményű fűrészmalmot tervezzenek a vágási sebesség növelésével, arra is figyeltek, hogy megbízható dizájnt hozzanak létre, melynek minimális a karbantartási igénye. 
 


Ez az LT70 olcsó verziója 
 

Vágófej/fűrészfej

Mindenekelőtt az LT70-es fűrészmalom a vágófej kialakításában különbözik a többi Wood-Mizer „Narancs” gépektől. Az LT70-es nagyobb teljesítményű motorokkal készül (15 illetve 18 kW-os villany-, illetve – a mobil verzióknál – 42 LE turbódízel motorok). Ennek eredményeként jelentősen emelkedik a vágási sebesség. Ilyen sebesség mellett az él (fűrész-szalag) dupla görgőblokkos vezetést kap, mely megakadályozza vibrációt, és fokozza a vágás pontosságát. A feszítés egyenletességét a légzsákos feszítő rendszer biztosítja. A LuberMizer (Mizer kenő) berendezés tisztítófolyadékot juttat a szalag mindkét felére, mely tisztán tartja és keni a szalagot, ami hozzájárul a vágás precizitáshoz is. 

A fűrészgép váz/ágy

Egy ilyen nagyteljesítményű és gyors berendezéshez célszerű nagy sebességű hidraulikus rönk adagolót használni. Az LT70-es felszerelhető „Super Hidarulikával”, mely magában foglal egy láncos rönk fordítót; két vertikális mozgású oldaltámaszt; vezető görgőt, mely az ágy mentén mozgatja a rönköket; rézsűket, mely szintezi a rönköket biztosítva minden egyes darab esetén a maximális kihozatalt; központi fogó pofát és leszorító pofákat. 
 


És itt van a tökéletes LT70R sor szállítószalaggal, válogatóasztallal és szélezővel. 
 

A vezérlő panel

Az LT70-es vezérlőpanel számítógépes „Accuset”-tel működik, mely előprogramozott, és 16 féle deszka-méret programját képes tárolni. Mivel az LT70 igen gyorsan vág, ajánlatos a távirányító használata. Ennek hiányában a gépkezelőnek egész nap a gépágy mentén kell rohangálnia, ami fárasztó, és nap végére emiatt csökkenhet a teljesítmény. A mobil LT70-esekhez a vezeték nélküli távirányító az optimális, amit a gépkezelő az övén viselhet, és egy helyben állva is vezérelheti a gép összes funkcióját. Helyben álló, üzemben telepített gép esetén önálló/különálló távirányító használata a legelőnyösebb. Az ilyen gépeket LT70R-rel jelölik (R- Remote = távvezérelt), és hidraulikus rámpával szerelik fel a rönk tárolása, és adagolása céljából. A betárolt rönkmennyiség megközelítőleg 4 órányi fűrészelésre elegendő. A rámpa hidraulikája egyenként adagolja a rönköket a fűrészmalomba. Amíg a vágó-él visszatér az alaphelyzetébe, a kész deszka a fűrészgép mögötti görgős behordóra kerül. 

Teljesítmény

Néhány valós számadat a fűrészáru termeléséről. A horvátországi Marpes d.o.o. cég üzemeltet egy LT70R fűrészmalmot. Ennek telepítés előtt a cég csupán tűzifát készített olaszországi exportra. Most épületfát, 3D-s fa paneleket, kerti bútorokat, és ehhez hasonló, nagyobb hozzáadott értékkel bíró termékeket gyártanak. A cég tulajdonosa, Marpes Goran Margetić úr a következő becslést adta az LT70R teljesítményéről: „Meglehetősen lassan indultunk, 5-10 m3/műszakos teljesítménnyel, de némi tapasztalatszerzés után 12-13 m3/műszakos teljesítményt sikerült elérni. Jelenleg 17 m3-nél tartunk, de úgy látjuk, hogy elérhető a 18-20 m3 is.” 
 


Wood-Mizer LT70 a távirányítóval és hidraulikus rönkadagolóval a horvátországi Marpes d.o.o. cégnél.

Kis vastagságú fűrész-szalag

A fűrészáru gyártás hasznát nem csak a fűrészgép teljesítménye és megbízhatósága adja, hanem annak hatékonysága, és alacsony üzemletetési költsége, magas kihozatali aránya is az egyéb technológiákhoz viszonyítva. A kis vastagságú fűrész-szalagnak (kb. 1 mm) köszönhetően a Wood-Mizer gépek jóval kevesebb faanyagot vágnak fel fűrészporrá, így több deszkát állítanak elő minden egyes rönkből, mint például körfűrész gépek. A fűrész-szalag mondhatni a kulcs eleme a Wood-Mizer technológiának. Az LT70-es vágófejének a fűrészkerekei 600 mm-es emelt átmérőjűek, így hosszabb fűrész-szalagot használnak, ami kisebb feszítést igényel, és hosszabb élettartamot biztosít. Továbbá az LT70 szalagszélessége 38 mm (szemben a szokásos 32 mm-es Wood-Mizer szalagokkal). Ez többszöri élezést tesz lehetővé, ami több felvágott fűrészárut jelent az élettartama során. 

Fokozatos/lépésenkénti fejlesztés

Itt említenénk meg egy másik fontos jellemzőjét az LT70-es fűrészgépnek. Az anyagkezelő rendszerek hozzáadásával a szimpla fűrészgépet egy fűrészáru gyártósorrá fejleszthetjük. Például a fűrészgép mögötti kézi görgős szállítóasztalt lecserélhetjük futószalagosra, így csökkentve a munkabéreket. Azután lehetőség van pneumatikus válogatóasztal és Wood-Mizer szélező/többfejes vágó hozzáadására. Így az LT70 szalagfűrész tökéletes megoldást kínál a fűrészáru készítőknek, mivel nagy teljesítményt nyújt az emelt vágósebessége, a megbízhatósága lehetővé teszi a kétműszakos üzemet is továbbá alacsony üzemeltetési költséget biztosít, és a hatékonyságával energia valamint faanyag takarítható meg. 
 

Wood-Mizer Hungary Kft.
H-2921 Komárom Szőnyi út 67.
Tel.: +36-34/346-255
woodmizer@woodmizer.hu
www.woodmizer.hu 


 


Tetszett a cikk?