Szerszám és technológia

Az, hogy az ötven éve szabadalmaztatott körkéses marószerszám még mindig az épületasztalos-ipar leggazdaságosabb egyedüli kontraprofilos (ön-záró és öntartó) szerszáma, azért lehetséges, mert a fejlesztés területén az axiómát, az alapigazságot fontosnak tartottuk.

A múlt század hatvanas éveiben a nyílás-záró szerkezetek tömegtermelésének a kialakulásakor többségében a gyárak TMK-műhelyeiben készültek a forgácsolószerszá-mok. Hazai koordinált szerszámfejlesztés nem folyt, az új asztalosipari gyártmányok felszerszámozása pedig csak alacsony színvonalú helyi adottságok szerint történt. Ebben az időben lett szabadalmaztatva az önbeálló körkéses marószerszám (1967), aminek a kivitelezését a gyártás egyszerű-sége tette lehetővé.

Először az épületasztalos-ipari gyárak (ÉPFA) korszerűtlen szerszámait cseréltük le, majd a külföldi import szerszámok kiváltására került sor (RIGI ablakgyártó központ stb.).

A szabadalmaztatott körkéses profilmaró olyan előnyös tulajdonságokkal rendelke-zik, mint a sokoldalúság, a gyárthatóság és a gazdaságosság.

A sokoldalúságon azt értjük, hogy egy befogófejjel, ami korlátlan ideig használható, számtalan bonyolult és mérettartó profil állítható elő és a profil az önbeálló körkésekkel percek alatt cserélhető.

A gyárthatóság azért fontos kérdés, mert a szerszám árát mindig befolyásolja. A körkéses profilmarónál még külön előny, hogy az egységes befogófejek kevés alkat-részei a profiltól függetlenül sorozatban gyárthatók.

A beállító és befogótárcsa, valamint a szorítóhüvely nagyszilárdságú acélból hőkezelve, köszörült kivitelben készül. Az univerzális befogófejek élettartama, eltérően az alumínium hordozótestektől, korlátlan ideig használható.

A gyárthatóságra jó példa a cserelapkás szerszám konstrukciós kialakítása, ahol a profilkövető csak az adott profilra használható késtestek eszter-gályozásán kívül igen költséges marási munkát is igényel.

A körkéses marószerszámoknak nemcsak a befogófejei, hanem a nagy éltartalékkal rendelkező körkései is egyszerűen és ter-melékenyen gyárthatók.

A körkés olyan körgyűrűből készül, melynek a palást felületében a megmunkálandó profil torzult negatív képe van. A körkések bevonatolása, ragasztása napjaink leg-újabb fejlesztései.

A körkéses marószerszámok folyamatos fej-lesztésének eredményeként ma már nagyon pontos és bonyolult profilok készíthetők, ami lehetővé tette a H 5-ös kontraprofilos technológia kifejlesztését és széles körű elterjedését.

A H 5-ÖS KONTRAPROFILOS TECHNOLÓGIA

Több mint 30 éve, hogy megjelent a nyílás-zárók H 5-ös kontraprofilos gyártása, ami a többi keretszerkezethez képest a legegysze-rűbben és a leghatékonyabban gyártható. A keretszerkezeteknél felére csökken a „csapozás”, nem kell csaphelyet készíteni, és az osztás tetszés szerinti helyre rakható. Az alkatrészek készre gyárthatók, elhagyható a keretek aljazása, kisebb a területi igény.

CSAPOS ÉS A H 5-ÖS ABLAKSZERKEZET

A keretszerkezetek H 5-ös kontraprofilos önzáró és öntartó sorok és köztes kötése csak e célra kialakított keretprofillal készíthető. Az 1. ábrán látható a cserelapkás szerszámmal gyártott csapos és a körkéses profilmaróval készített kontraprofilos ablak keresztmetszete.

A H 5-ös ablakszerkezet légnyomáscsökkentő kamrával, pormegfogó és hangszigetelést javító  gumival készül. Az euronútos tokban a vasalat jobban rögzíthető, az ablakszárnynál pedig az  üvegrögzítő léc egyedi megoldásával szögezésmentesen kerül beépítésre, ami üvegcsere esetén  roncsolásmentesen kivehető és visszarakható.

A ferde felületű profilok a kontraprofilos kötések mellet t egyszerűsítik a szerszámozást , és a forgácsolás is kedvezőbb a kontraprofilos szerkezeteknél. A látszó felületű aljazásokban a
felületbevonatolást megbontó csapvégek nincsenek, de a vasalat rögzítése is szilárdabb. Összességében H 5-ös ablakszerkezetek funkcionális kialakítása folyamatos fejlesztésre a kisüzemi gyártástól a nagyüzemi termelésig.

KISÜZEMI GYÁRTÁS

A H 5-ös kontraprofilos technológiát zömében a kisüzemek használják, mivel az asztalosipar  alapgépeivel is hatékony az ajtó- és az ablakgyártás.

Rendszerint csapozásra is alkalmas asztali marógépen dolgoznak, kiegészítve előtolóval és  keretszorítóval.

A körkéses profilmaró minden paramétere állandó használat során sem változik. a minimális  élkörátmérők pedig a Profiltól függetlenül azonosak.

Ezáltal a szerszámváltás egyszerű cserével végezhető, nem kell a marógépet állítgatni, a gép  programozása is felesleges. Mindezt lehetővé teszi a marógép fix rögzítésű vezetője, a mágnesesen rögzített ajaklemez, ami profilok szerint cserélhető.

Az ajaklemez kivágása követi a forgácsolóéleket, biztonságossá téve a rövid alkatrészek  megmunkálását, és hatékonyabb forgácselszívást eredményez.

KÖZÉPSZINTŰ GYÁRTÁS

A középnagyságú üzemnél a H 5-ös kontraprofilos technológia többfejes gyalugép használatával  egészül ki. Itt már célszerű a többfejes gyalugépen a hosszú keretanyag előmunkálata, az  üvegbeszegező léc és a hasznos lécanyag kinyerése a logisztikai tárolásra.

Az előmunkált keretanyagot méretre daraboljuk, majd az alkatrészeket asztali marógépen  végprofilozzuk.

A végprofilozott alkatrészeket az alkatrészgyártás szerint a többfejes gyalugépen kétoldalt körkéses  profilmaróval kiprofilozzuk. A nyílászáró szerkezeteknél a H 5-ös kontraprofilos technológia teljes  mértékben kiváltja és feleslegessé teszi a nagy rezsiköltséggel dolgozó CNC-gépek alkalmazását,  melyek köldökcsapos vagy összehúzó vasalatos technológiával dolgoznak.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-junius-37-39


Tetszett a cikk?