Szárnygyalu javítása

Ajándékként, rossz állapotban, csonkán került hozzám egy egyenes, és egy ívelt talpú bognár szárnygyalu.


Egyenes és ívelt talpú bognár szárnygyalu

Mivel hasonló ép szerszám nem állt rendelkezésemre, ezért az 1900-as évek elején kiadott szerszámárjegyzékből tájékozódtam a szerszámok formájáról.

EGYENES TALPÚ GYALU JAVÍTÁSA

A letörött és hiányzó hosszabb fogórész törésfelületéből eltávolítottam a szöget, majd kifűrészeltem az illesztési felületet, amelynek végét az erősebb illeszkedés érdekében alámetszettem. Az árjegyzékben szereplő ábra alapján megszerkesztettem az új fogórészt.

A rajz alapján a tokkal azonos vastagságúra gyalult tölgy anyagból kifűrészeltem az új fogórészt. A helyére illesztett fogórészre a tokon keresztül átjelöltem a forgácsrést, amit – ügyelve a megfelelő szögre – lapos vésővel kivéstem.


Szerszámárjegyzék (1900-as évek eleje)

A két talprészen a lekopott és letörött részeket pótoltam úgy, hogy a kiegészítéseket csontenyvvel ragasztottam a talphoz.


Új fogórész megszerkesztése

A fogórészt is a helyére ragasztottam, majd a pótlásokat gyaluval és csiszolópapírral az eredeti tokhoz és talphoz igazítottam. A fogórész csigájába díszítő elemként kis napocskát véstem, amibe vörösréz huzalt ragasztottam PVA műanyag ragasztóval. A rézbetétet csiszolópapírral szintbe csiszoltam. Marhalapockából kifűrészeltem a csonttalpat, amit 20%-os ecetben áztatva kifehérítettem, majd deszkalapok közé szorítva kiszárítottam.


Új tölgy gyalult fogórész 


A fogórészen található lyuk kitört részének pótlása

A csontlapokat a talpra ragasztottam és körben szintbe csiszoltam. A pótlásokat szeszpáccal az eredeti színhez pácoltam, majd a gyalut dióolajjal áttöröltem.


A hiányzó csonttalp újra alkotása


A kész gyalu

ÍVELT TALPÚ GYALU JAVÍTÁSA

A javítás a tisztításra, a hosszabbik fogórészen található lyuk kitört részének pótlására és a hiányzó fél csonttalpra korlátozódott. A rovar röpnyílásokba injekciós tűvel xyladekor fakonzerválót fecskendeztem, majd a színnek megfelelő viasszal a nyílásokat lezártam. Denaturált szesszel átitatott rongydarabbal megtisztítottam a gyalutokot. A lyuk kitörött részét pótoltam.

A hiányzó csonttalpat marhalapockából fűrészeltem ki, majd reszelővel és csiszolópapírral alakítottam ki a végleges formát. A kész darabot réz facsavarokkal erősítettem a helyére. A kész gyalut dióolajjal töröltem át. A gyalukéseket rozsdamaró folyadékban rozsdátlanítottam, megéleztem és WD-40 korróziógátló folyadékkal áttöröltem.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-junius-64-65


Tetszett a cikk?