Silent-POWER, a gyalulás új dimenziója!

Mi történik, ha egy szerszámfejlesztő éjszakára a párnája alá újra berakja a régi szakkönyveit? Talán éppen az, ami a Felder-nél. A cég kínálatában megjelent egy nagyon frappánsan kialakított új gyalutengely, amit Silent-POWER névre kereszteltek.

Mit érdemes tudni erről a szerszámról?

A gyalutengelyben nem kések vannak, hanem gyorsacél lapkák, ezek pedig nem egy vonal mentén, hanem a tengely palástján spirál vonal mentén vannak elhelyezve.

 

MIért is előnyös?

A gyalugépeknél régóta léteznek olyan tengelyek, amikbe spirális kést lehet befogni. Ennek előnye, hogy kevésbé terheli meg a meghajtást, kevesebb áramot vesz fel a gép és kisebb zajjal jár a forgácsolás. Igen, az áramfelvétel mellett a megmunkáláskor keletkező zaj is kevesebb lesz, mivel a szerszámnak egyszerre csak egy kis része forgácsol.

A Silent-POWER másik „alkotóeleme" a cserélhető lapka. Ez is régóta jelen van a faiparban és számos területen használják is. Gyorsan terjed, mivel csak a szerszámél környékét kell jó minőségű anyagból  (gyorsacél, keményfém lapka, gyémánt stb.) kialakítani, így nemcsak az ára kedvezőbb, de maga a szerszámfelépítés is sokkal pozitívabb lesz. 

A cserélhető lapkák legalább egyszer, de általában kétszer, háromszor vagy akár négyszer is felhasználhatóak (ennyi forgácsoló él van kialakítva rajtuk). Ez akkor is előnyös, ha a megmunkálás során sérül a szerszám egyik éle, hiszen akkor csak elég egy élt pótolni, ha a szerszámtest nem sérül.

A Silent-POWER esetében a gyalutengelyen egy dupla spirál vonal mentén helyezkednek el a gyorsacél lapkák! Ennek köszönhetően egy energetikailag hatékonyabb, az üzem villamos hálózatát kevésbé terhelő szerszámot kapunk, ami forgácsolás során csendesebben is teszi a dolgát. Egészen pontosan fele akkora zajterhelést okoz egy ilyen tengellyel való gyalulás, mint egy hagyományos társával történő. Ezen felül a sok apró forgácsoló élnek köszönhetően a leválasztott faanyag rövidebb, így a por-forgács elszívó zsákjait vagy tartályait is hatékonyabban tudjuk használni (több fa, kevesebb levegő). Silent-POWER gyalutengellyel egyaránt rendelhetőek a Hammer, a Felder és a Format4 egyengető és vastagoló gyalugépei is, 260 mm-től 630 mm-ig terjedő tengelyszélességekkel. Mivel ez egy tényleg érdekes újdonság, ezért a Felder standján a Ligno Novumon munka közben is megtekinthető lesz a cég legújabb innovációja!


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-marcius-34


Tetszett a cikk?