A kisgépek is okosodnak

A mai világban hódítanak az okos kütyük. Okos telefon, okos óra, okos szemetes, okos lámpa és ugye, az okos tv-t sem lehet kihagyni a sorból. Világunkban minden okosodik, így az iparunkban is. Ha egy gépnél mondjuk ezt, akkor szinte meg sem vagyunk lepődve, főleg ha egy gyártósorról beszélünk, hiszen ott a folyamatfelügyelet régóta ismert. Ezzel szemben a kézi kisgépek világában még egy kicsit szokatlan. Mit is lehet elvárni egy okos kisgéptől?

Mi szokott a legnagyobb gond lenni?

Igen, az aksi. Ennél már csak az a rosszabb, ha a gép bemondja az unalmast. De az is jó dolog, ha egy listába lehet rendezni az eszközöket, és az megmondja, hogy a szerszám a táskában van-e vagy éppen ott marad a helyszínen. 

Jelenleg a nagy gyártók közül a Milwaukee® és a DeWalt kezdte el a sort, mindegyikük egy kicsit másképp alakította ki a rendszerét. Nézzük, mi az az alapfeltétel, amit egy ilyen rendszerrel szemben támasztanánk? Hogy legyen vezeték nélküli! Ezt kétféleképpen lehet megoldani, az egyik a Bluetooth (DeWalt és Milwaukee), a másik a Wifi.

Dewalt Tool Conect 

Először nézzük a DeWalt okosítását, a Tool Connect-et. A rendszer két fontos jellemzője, hogy Bluetooth-on keresztül történik a kommunikáció az eszközökkel és csak az akkumulátorokkal. Az app-ban össze tudjuk gyűjteni az általunk használt, vagy éppen aktuálisan használni kívánt akkukat, a listából pedig látjuk, hogy milyen messze van tőlünk, le van-e tiltva és mekkora a töltöttségi szintje, vagy éppen töltőn van-e az adott darab. Ha több mindenre vagyunk kíváncsiak, akkor akkumulátoronként látjuk, hogy mikor volt a közelünkben utoljára, mekkora a töltöttségi szintje, engedélyezve van-e, mennyire elhasználódott és milyen magas a hőmérséklete. 

Ha kíváncsiak vagyunk az akkumulátor utolsó helyzetére, arra is van lehetőség egy online térkép segítségével. Nagyon pozitív az alkalmazásban, hogy egységenként tudjuk beállítani a riasztási lehetőségeket, vagy akár át is tudjuk adni. Tehát, ha a főnök a nap elején kiosztja a gépeket egy nagyobb területen, hisz ne feledjük, a Bluetooth hatótávolsága 10 méter, akkor nem fog folyamatosan feleslegesen riasztani a tabletje vagy telefonja, hogy gond van, ezzel szemben az alkalmazottnál fog jelezni a rendszer, ahol az akkut akár egy túlmelegedéstől is meg tudjuk menteni. 

A hab a tortán már csak az, hogy az adott akku paramétereit el tudjuk kérni, egy kattintással hozzá tudunk férni a használati útmutatókhoz, és kapunk egy értesítési listát is, amiben meg tudjuk nézni, milyen értesítéseink érkeztek. A DeWalt kínálatában két akkumulátor van, amit a rendszerre lehet kötni, a  2 Ah-s DCB183B és az 5 Ah-s DCB184B típusú.

MILWAUKEE® ONE-KEY™

A Milwaukee-rendszer is Blutooth-os kapcsolatra támaszkodik, de magával a kisgéppel kommunikál.

Ennek köszönhetően az alkalmazás listájában nemcsak az akkukat, hanem magukat az eszközöket is látjuk. Sőt, nemcsak a Milwaukee® eszközeit tudjuk feltölteni rá, hanem bármilyen eszközt, amit a munkafolyamat során használunk. Itt gondolok létrára, kéziszerszámra, szerszámosládára. Természetesen ezek az eszközök nem lesznek okosak, de készülődésnél össze tudjuk gyűjteni, hogy mit viszünk, vagy a feladat végeztével ellenőrizni tudjuk, hogy minden eszközt összecsomagoltunk-e. Szerintem mindenki hagyott már a helyszínen szerszámokat… Innentől viszont ténylegesen értelmet tud nyerni, hogy maguk a gépek is be vannak vonva a rendszerbe. Egy adott gépnél létre tudunk hozni nyomaték- és fordulatszám-párosokból, felfutási sebességből profilokat, ha tudjuk, hogy egyes feladatokhoz mi az ideális. 

A profilok között pedig a szerszámon dedikált gombokkal tudunk váltani. A rendszer folyamatosan rögzíti azt is, hogy a szerszámok mennyit lettek használva, és ebből meg tudja mutatni, hogy a gép hány százalékát élte fel az élettartamának. 

A vállalat az M18 FUEL™ termékeit tette okossá. Egyelőre a fúró csavarozói, ütve fúrói és ütve csavarozói szerepelnek a támogatási listában, de ezt szeretnék bővíteni. A rendszer legelhanyagolhatatlanabb része pedig az, hogy minden adatot egy felhőben gyűjt, így a terepen lévő munkatárs és az irodai támogató személyzet is egyszerre tudja követni az eszközök állapotát.

Nagy Attila


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-marcius-44-45


Tetszett a cikk?