Bemutatjuk: Metabo LiHD

Korábbi, szerszámgépmárkákról szóló írásunkban már érintettük a Metabo LiHD újdonságát, ami annyira talán már nem is új, hiszen tavaly májusban rukkolt elő vele a német cégóriás, most viszont alaposabban is górcső alá vesszük ezt az új akkutechnológiát.

Horst W. Garbrecht, a Metabo GmbH egyik cégvezetője nagyon jól fogalmazta meg azt, hogy a jövőhöz víziók kellenek, ezek nélkül ugyanis elképzelhetetlen a fejlődés. Az elektromos szerszámgépeket gyártó cégek egyik Achilles-pontját pont az adja, hogy a csatlakozóaljzattól való függetlenedés miatt bizonyos gépek nem üzemeltethetőek, mert nem adják vissza ugyanazt a teljesítményt. A Metabo mérnökei azonban egyfajta kvantumugrást hajtottak végre a LiHD akkuegységekkel. Nemcsak a szerszámgépek teljesítményét, hanem az élettartamukat is megnövelték ezzel az új technológiával. Ráadásul ezek az új LiHD akkuegységek a
Metabo összes akkus üzemeltetésű gépével kompatibilisek!

1985-ben indultak el világhódító útjukon a nikkel-kadmium akkuegységek, és húsz évvel később ezt forradalmasította a Li-ion technológia. A köztes idő a német cégnél így nézett ki: 1990-ben megjelentek az első tízperces töltők, négy évvel később pedig a szintén úttörőnek számító első kapacitáskijelzős akkuk, Ah-méréssel. 2004-ben a cég szabadalmaztatta az AIR-COOLED töltéstechnikát, és egy évvel később jöttek a lítium-ionos akkuk. S ne feledjük, a 2012-ben megjelent 4,0 Ah-akkuegység világpremierje után alig egy évvel a Metabo előrukkolt az 5,2 Ah-generációval, amely hosszabb élettartammal rendelkezett. S 2015 májusában robbant a bomba: a Metabo LiHD – 67%-kal nagyobb teljesítmény és 87%-kal hosszabb működési idő.

A LiHD akkuk titka abban rejlik, hogy a cellák teljesen új elektromechanikus felépítést kaptak, az áramvezetők több aktív anyag (ezüst és réz) kombinációjából tevődnek össze és meg is lettek erősítve. Ezáltal megnövekedett a teljesítmény és a hasznosítható energia is. A nagy áramvezetésre alkalmas sínek, a speciális rézötvözetű érintkezők és a cellaösszekötők pedig csökkentett veszteséggel vezetik az áramot. A cég felhasználta a régi, bevált megoldásokat: az AIR-COOLED töltéstechnikát, amely a töltésidőt rövidíti le, ezáltal nagyobb lett a hasznosítható energia, az elektronikus egyes-cella ellenőrzés a hosszabb élettartam érdekében, valamint a kapacitáskijelző is helyet kapott az akkun, hogy a töltésszintet is tudjuk ellenőrizni. A hőképződés is jóval kisebb lett, ezáltal a cellák is meg lettek védve.

A nagyobb teljesítmény és a hosszabb működési idő mellett a LiHD akkuegységek élettartama 100%-kal növekedett! Ez pedig olyan dolgokat tesz lehetővé a jövőben – sőt, már a jelenben is –, amelyek eddig csak hálózati üzemeltetésű gépek mellett voltak lehetségesek.

Lehetővé válik mostantól a vezetékmentes építkezés! Példaként álljon előttünk két sarokcsiszoló gép, amelyek közül a W 9-125 Quick hálózati üzemelésről 4,2 mm/s, míg a WB 18 LTX BL 125 Quick LiHD akkuval 4,1 mm/s daraboló sebességre képes (acéllemez, 4 mm). 2016 elejétől pedig már kapható az új, nagy akkus sarokcsiszoló, amely a LiHD-technológiával ugyanolyan teljesítményre képes, mint a 2400 W-os, hálózati üzemelésű társa. A Metabo három év garanciát ad minden LiHD akkuegységre, az Ultra-M technológiának köszönhetően a gép, az akku és a töltő tökéletes összhangja megkérdőjelezhetetlen. Az akkuegységek 3,1,
5,5 és 6,2 Ah kiszerelésben kaphatóak.
 


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-februar-27-28


Tetszett a cikk?