Masszívan precíz élzárás a Format4 Temporával

A Hungexpón a Felder standjának egyik meghatározó egyénisége a kiállított Format4 élzáró berendezés, a Tempora 60.12 x-motions plus minden tekintetben egy kiforrott és versenyképes megoldás a hazai középüzemek számára, ahogy azt a vásári érdeklődések is mutatták.

A Tempora sorozat középső tagja, a 60.12 x-motion plus csupán pár paraméterben marad el a nagytestvértől, az e-motiontól, például itt még manuálisan vezérelt léptetőmotorokkal történik a panel és az élanyagvastagságállítás, az aggregátok beállítása, míg az e-motion-nál már ez is automatikusan megtörténik. De ezt a kényelmi funkciót leszámítva a megmunkálás, a felszereltség jóformán azonos.

A Tempora x-motion plus a masszív, átgondolt géptest-kialakításnak és a felülméretezett aggregátjainak köszönhetően még nagy meg-munkálási sebesség mellett is nyugodt, vibrációmentes megmunkálást tesz lehetővé a 8–60 mm panelvastagság-tartományban.

Az élzáró tekercsanyag esetén 0,4 mm-től a 3 mm vastagságig képes az élanyagot fogadni, élléc esetében pedig a 12 mm kantnivastagságig vígan elboldogul az élzárással akár 20 m/perces előtolás mellett is. A megfelelő fogadó él biztosítása végett a gép kettő darab, egymással ellentétesen forgó gyémántszerszámmal ellátott fúgoló aggregáttal van felszerelve, amelyek külön-külön is vezérelhetőek.

A    Tempora gyorsan cserélhető enyvfelhordó egységgel rendelkezik, ahol csupán egy mozdulat az EVA-tartályt PUR-ragasztóval dolgozó tartályra cserélni és váltani az élzárás minősége, fugavastagsága és költségszintje között. Miután felkerült az élanyag a panelre, a manuálisan "hangolható" rászorítási zóna a kónikus és normál nyomógörgők segítségével kialakítja az optimális enyvfugát. A kezelőpanelon lehet kiválasztani a szorító nyomás mértékét is. A 0–15° szög alatt dönthető véglevágó fűrészek precíziós vágást végeznek, majd a multifunkciós maróaggregát veszi át a munkadarabot alapvetően szintbemarásra, de képes akár rádiuszmarásra, fózoló marásra is.

Ma már elengedhetetlen tartozéka az élzáróknak a saroklekerekítő egység, amely ugyanabban a munkafolyamatban alakítja ki az elvárt sarokformát. A Tempora esetében választható az egy- vagy a kétmotoros saroklekerekítő aggregát, amely mind a szoft- és postforming megoldások esetében nagy hatékonyságot biztosít. Az élzáró vezérlése pofonegyszerű és biztonságos a 10,4”-os színes érintőképernyőn elérhető x-motion plus vezérlésnek köszönhetően, ahol az aggregátok 1/100 mm pontosságú beállíthatóságán túl minden adat elérhető, a munkaprogramok menthetőek, és a meg-munkálásról még statisztikákat is szolgáltat a szoftver.

H.T.

www.format-4.hu


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-aprilis-28-29


Tetszett a cikk?