AUTOMATA LAPRAKTÁR ÉS SZABÁSZAT-KISZOLGÁLÁS

Az idei Holz-Handwerk szakkiállítás egyik meghatározó újdonsága volt a programozott bú-torgyártás területét érintő újdonság, a lapszabász cellák megjelenése és elterjedése, amelyekkel számos gyártótól több standon is működés közben találkozhatott a szakközönség. Az SCM standján is sokan megálltak a kiállított automata vákuumos manipulátorral „logisztikált" lapraktár és táblafelosztó egység mellett, amely működés közben volt látható Nürnbergben.

Az utóbbi évtizedek egyértelmű trendje az ipari megmunkálás területén az egyre intelligensebb üzem megvalósítása: a hálózatba kapcsolt megmunkáló gépek, a szoftvervezérelt megmunkálás. És most itt az újdonság, a 3D-s automatizált hálózatba kapcsolt raktár, amely egy jó táblafelosztóval együtt egy komplett lapszabászatot alkothat.

Jó hír, hogy ezek a hálózatos megoldások manapság már kisebb kapacitások, kisebb vállalkozások számára is értelmezhetőek, finanszírozhatóak és a gazdasági ésszerűségük is könnyen kiszámítható. A fa- és bútoripar számos területén léteznek hasonló intelligens megoldások. Az egyik ilyen újdonság a lapszabászatokat, a folyamatos lapmegmunkálást célozza meg, és alapesetben egy automatizált intelligens lapraktárt kapcsol össze valamilyen szabászati egységgel, formatizáló fűrészgéppel, táblafelosztóval és/vagy NESTING cellával.

A raktár intelligenciája természetesen szoftveres, a raktárszoftver tudja melyik anyag hol, melyik pozíción van és automatikusan képes a szabászgépet etetni, a táblafelosztóba az anyagot adagolni, illetve a hulladékanyagot, az alkatrészeket rakatolni, a maradék anyagot kezelni.

A kapacitás

Ezen megmunkáló cellák számos nagyságrendben és kiépítésben érhetőek el, így az adott vállalkozás teljesítményigényeire könnyedén található megoldás. Az SCM-nél a FlexStore termékcsaládban a kisebb 1000 alkatrész/műszak kapacitástól a komolyabb 10 000 alkatrész/ műszak kapacitásig több megoldás is rendelkezésre áll.

Pontos eredmény: selejt kizárása

Ezen automata raktár és a táblafelosztó általában egy emberrel kiszolgálható, mivel minden automatizált és teljesítményre optimalizált. A lapokat vákuum-papucsok ragadják meg, és automatikusan kerülnek betöltésre a szabászgépre és/ vagy NESTING cellába. Emiatt az emberi tévesztésből és az ügyetlenkedésből fakadó károk kizárhatóak.

Működési költségek csökkentése, nagyobb profit

Ha valaki egy ilyen megmunkáló cella beszerzése mellett teszi le a voksát, érdemes kiszámolni a megtérülést. A megtérülés-számításnál az első pont a felszabaduló munkaerő költsége, ami 2 embert alapul véve évi 7 millió forint is lehet. Egy 10 éves működést feltételezve FlexStore nélkül egyből 70 millió handycappel lehet indítani a megtérülési számításokat.

Ugyan nehéz kiszámolni, de fontos tényező a selejt költsége, ami nagyban lecsökken. Viszont a kapacitásnövekedés, a termelékenység szintén számítható ebben az esetben, ha tudjuk, hogy eddig mire volt képes a meglévő technológia a kiszolgáló személyzettel. Ezt csak össze kell hasonlítani az adott megoldás termelékenységi adataival.

Integrálhatóság

A cella elvileg bármilyen gyártósorba integrálható, termelési adatai a vállalat-irányítási rendszerrel feldolgozhatóak, és igény szerint modulárisan bővíthető a rendszer.

A FLEXSTORE S – AUTOMATA RAKTÁR TÁBLAFELOSZTÓVAL

Az SCM palettáján több méretben és kapacitásban található hasonló lap-szabász cella, melyek közül talán a FlexStore S verzió a legalkalmasabb a kis- és középüzemek ez irányú fel-adataira. A FlexStore S automatikus 3 tengelyes raktár- és táblafelosztó egységből álló lapszabász cella egy jó megoldás lehet átlagos lapszabászati kihívások esetén is.

A FlexStore S kivitel esetében a minimum összeállítás helyigénye 90 m², ami egy kisebb lapszabászat esetében is kezelhető méret.

A rendszer teljesítményparaméterei:
160 tábla megmunkálás/műszak
1000 alkatrész/műszak.
A rendszer nemcsak a lapraktár be- és kiadagolását, hanem a táblafelosztóba történő lapadagolást és a maradék anyag kezelését is elvégzi.

Bővebb információ:

www.faiparigepekszerszamok.hu


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-aprilis-52-53


Tetszett a cikk?