Függőleges lapszabász alucobondhoz

Az építőipar, a reklámipar és a belsőépítészet új fejlesztései és anyagai folyamatos kihívás elé állítják a megmunkáló gépeket. A DIBOND, REYNOBOND, ALUPANEL lemezek vagy az ALUCOBOND mára az egyik legelterjedtebb burkolóanyag igen széles felhasználási és dekorációs lehetőséggel (ld. keretes írásunkat). De mivel lehet ezeket pontosan és gazdaságosan vágni?

A Paliszander által képviselt BALA innovatív technológiai megoldásokkal teszi kényelmesebbé és gazdaságossá az egyedi anyagok felhasználását. A BALA függőleges lapszabászgép az asztalosműhely vagy éppen dekorlemezekkel foglalkozó reklámcég, építőipari vállalkozás alapgépe. A támasztási felületet, melyre a megmunkálandó táblák kerülnek, stabil asztal képzi, mely alkalmazásának a következő előnyei vannak:

  • A gépváz magasfokú stabilitása.
  • Egyenletes és erős felület precíz vágási és hornyolási feladatok elvégzéséhez. A hornyolás (döntött bevágás vagy előmarás) az Alucobond lapok illesztéséhez szükséges.
  • A gépre a pontatlan előkarcoló helyett hornyoló maró került felszerelésre.

A gép nagysága igazodik a táblaméretekhez. Az alapberendezés a 4100x2100 mm-es munkaméretével négyméteres táblák szabására is alkalmas. A speciális fordulatszámú motor a nagy keménységű és törékeny burkolatok vágására is használható. A hátfalhoz a rezgésmentes vágás érdekében a fűrészegység rászorítja a munkalapot. Így sokkal stabilabbá válik a vágás a mozgó egység alatt.

DUPLA-PENGE® SYSTEM

A Dupla-PENGE® system lehetővé teszi alu. kompozit panelek vágását és hornyolását anélkül, hogy felváltva kellene alkalmazni a fűrészlapot vagy a marószerszámot mélységbeállítóval. Mind a körfűrész, mind a marószerszám elhelyezése lehetséges ugyanazon védőburkolat alatt. A munkához igazodóan a szerszámtípus kiválasztása kézikapcsolóval történik. Ezen berendezésnek köszönhetően a szerszámcserékből fakadó holtidők megszűnnek és akár kis mennyiségű anyagok vágása és hornyolása is gyorsan kivitelezhető.

Az alumínium szendvicslemez olyan műanyag belső résszel rendelkező lap, aminek mindkét oldalára egy-egy vékony alumíniumréteget sajtolnak.

Az így kapott lemez a műanyag magnak köszönhetően könnyű, az alu. fedőréteg miatt pedig tartós, ellenálló, szilárd és merev. Az Alucobond és Dibond lemezek alumíniumfelületét gyárilag színezik vagy valamilyen mintát alakítanak ki rajta, így alkalmas kültéri dekorációs célra.

A Dibond lemezek jellemzően 3 mm vastag PE-maggal készülnek, az alu. páncélzat vastagsága 0,3 mm. Magyarországon a Dibond-ot a reklámipar jellemzően nagyformátumú reklámtábláknak, totemoszlopoknak használja, de Nyugaton a beltéri jelzőtáblákat, útvonaljelzőket is erre nyomtatják. Ezek a lapok elsősorban a reklámdekorpiac részére készülnek, beltéri és kültéri (kis homlokzatmaga s ságú) a lka lma zá sra egyaránt alkalmasak. Fajlagos költségét tekintve olcsó anyag.

A Reynobond-termékek szendvicsszerkezetű lemezek PE-maggal, mindkét oldalon 0,3 vagy 0,5 mm alumíniumbevonattal. Legfontosabb tulajdonságai: kis önsúly, kiváló időjárás-állóság, stabilitás, ütésállóság, valamint fantasztikus formázási lehetőségek.

Az Alucobond lemezek jellemzően 4–5 mm vastag PE-belsővel készülnek, 0,5 mm-es alu. külső réteggel. Az Alucobond lemez alkalmas magasépítészeti megoldásokra, átszellőztetett vagy hőszigetelt homlokzat borítására. A vastagabb alukéregnek köszönhetően a statikája sokkal jobb, mint a Dibond lemezé – igaz, emiatt az ára is magasabb. Az Alucobond jellemzően az építőipar által használt alu. kompozit szendvicslemez, elsősorban irodaházak homlokzati burkolására.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-augusztus-29-31


Tetszett a cikk?