Hazánk első automata adagolású táblafelosztó gépe

Július 1-jén, Miskolcon, a HOMOKI-ZÁR Szakmai Nyílt Napon közel 300 látogatója működés közben láthatta az első, Magyarországon átadott automata adagolású táblafelosztó gépet. Az egyértelmű, hogy a megoldás növeli a hatékonyságot. De kinek éri meg igazán ebbe a technikába beruházni? Milyen lehetőségek nyíltak meg a kis- és közepes üzemek számára? Hogy lehet ebből profitálni? Mesics Ferenc, a Lignomat Kft. kereskedelmi igazgatója válaszolja meg a gyakran feltett kérdéseket.

– Miért kiemelt téma az automatizálás a kis- és közepes üzemek számára?

– A piaci trendek miatt az egy darabos szériák, vagyis a kis szériák gyártása egyre fontosabb. Ez maga után vonja az alapanyagáramlás és a logisztika fejlesztésének szükségességét. A megfelelő munkadarabnak a megfelelő időpontban, a megfelelő minőségben, a megfelelő helyen kell lennie. Mindennek megvalósítása a szervezés magas fokát követeli meg. Ügyfeleinknek rendszerre és áttekinthetőségre van szükségük, különben pénzt veszítenek.

– Ebben van kulcsszerepe az automatizálásnak?

– Pontosan. Az automata kezelés megteremti a rendszert és megelőzi az emberi mulasztásokból eredő hibákat. A tapasztalataink azt mutatják, hogy a munkaerő leterheltségének csökkentése kiemelten fontos. Az automatizálásnak köszönhetően nem a gép ütemezésétől függ a dolgozó, és viszont: a kezelő sem lassítja a gép működését. Az automatizálással a gép és a munkaerő teljesítménye is optimalizálható.

– Van hatása az automata adagolásnak az anyagkihozatalra is?

– Természetesen! Különösen akkor, ha sokféle anyaggal dolgozunk. Minden alapanyagot és minden nagyobb maradék lapot tárolni és kezelni kell. Emiatt nő az átpakolások száma, ami a hagyományos tárolással és adagolással kifejezetten gazdaságtalan, a tárolás átláthatatlan, és gyakran vezet a lapok sérüléséhez. Automatizálás nélkül az ügyfelek gyakran sok maradék anyagról panaszkodnak, ami értelemszerűen a hulladékmennyiség növekedését is maga után vonja. A HOMAG csoport automatizálási megoldásaival az összes lap és maradványanyag rögtön rendelkezésre áll, nem veszik el a kupac alján. Fenntarthatóvá válik a sokféle alapanyaggal történő munka, csökkennek a termelési költségek, ráadásul a környezetet is kíméljük. 

– Kinek éri meg felszerelni a táblafelosztó gépet automata adagolással?

– Annak mindenképpen, aki több különböző alapanyaggal dolgozik. Minél drágább az alapanyag, annál Mesics Ferenc, a Lignomat Kft. kereskedelmi igazgatója gyorsabb a megtérülés. Ez érvényes a közepes üzemekre ugyanúgy, mint a nagyokra. De a haladó szintű standardizálás és a folyamatosan növekvő darabszámok egy kisebb üzem számára is vonzóvá teszik a megoldást, a HOMAG csoportnak megvannak a belépő szintű modelljei is.

– De a lapszabászat csak egy eleme a folyamatnak...

– Nemcsak a fűrészt magát akarjuk jobbá tenni, hanem a felhasználóink komplett termelését is szeretnénk fejleszteni. Ezért a folyamatok „áramlását“ helyezzük a középpontba. Dominó filozófiának hívjuk: ha a a dominók szépen összeillően egymás mellett vannak, a termelés zökkenőmentesen halad. Nincsenek várakozási idők és lyukak a folyamatban, de nincsenek szükségtelen csúcspontok sem, amik a gépeket, az alapanyagokat és a munkatársakat egyaránt „stresszelik”. Ez vonatkozik a gép adagolására ugyanúgy, mint a rakásolásra. Itt van például a Holzma rakásolási koncepciója, mely irányítja a kezelőt a manuális rakásolás során, hogy mit hova tegyen. Ez egy meglehetősen forradalmi elgondolás, melynek megalkotásában az volt a vezérlő elv, hogy miként lehet a lapokat és az alkatrészeket a következő megmunkálási lépésre a lehető legoptimálisabban előkészíteni. 

– A HOMAG csoporthoz több márka és leányvállalat is tartozik. Nem okoz ez gondot a gépek összekapcsolásában?

– Emiatt nem kell aggódni, a csoport gépei között teljes az átjárás, gyártótól függetlenül. Az egyes cégek az egyes szakterületek specialistái (pl. a HOLZMA a lapszabászatban jár az élen, a BRANDT az élzárásban). Azonban a gépek szoftverei összekapcsolhatók, és akár a teljes hálózatba szervezett gyártás koncepciója is megvalósulhat.

– Folytatódni fog a jövőben is az automatizálás irányába mutató trend?

– Biztos vagyok benne, hogy a folyamat nem áll meg, aminek a vége akár a teljes automatizálás is lehet. Persze ez csak lépésről lépésre tud megvalósulni. Azonban az automatizálással egyre kisebb lesz az alacsonyabb munkaerőköltségű országok árelőnye, ezért a magyar vállalkozásoknak is ebben az irányban kell gondolkodniuk. Szerencsére a HOMAG csoport komplex rendszermegoldásokat kínál, így az ügyfeleinket remélhetőleg kevésbé érinti majd a lemaradás veszélye.

– Milyen lesz a lapszabászat jövője?

– A táblafelosztó fűrész adagolása ugyan automatán történhet már, azonban a vágás után a legtöbb folyamat még manuálisan történik. Csak kevés példát látunk arra, hogy a leszabott alkatrészek kezelése is automatizálva lenne. A HOMAG csoport mindenképpen a vágás utáni folyamatok automatizálására helyezi a hangsúlyt a fejlesztéseiben. Lényegesen javítani kell a manuális megoldások esetében is a gép és az ember közötti interakciókat, amiben a szoftverek játszanak alapvető szerepet. Ebben van a legnagyobb potenciál, ami segíthet javítani az értékteremtés folyamatában.

Lignomat Kft., a HOMAG csoport gépeinek kizárólagos magyarországi forgalmazója: lignomat.hu/automatizalas


Tetszett a cikk?