CNC vezérléses kézi gép

Íme a világ első CNC vezérléses elektromos kéziszerszáma – állítják a fiatal amerikai tervezők.

Ígéretes amit kínálnak a különböző tudományok területeiről érkezett, és immár egy nagy közös projektet álmodó szakemberek. Végre egy olyan szerszám prototípusát láthatjuk, amivel tényleg kiélhetjük alkotóképességünket – bonyolult nagyipari gépek és szoftverek nélkül. A készülék ugyanis úgy „gondolkodik” mint a nagy CNC-s gépek. Magyarán ezt a kompakt, erős gépet elég a hálózatra csatlakoztatni, és máris mehet az alkotó kreatív munka, méghozzá egyszerű irányítással.

Nézzünk néhány jellemzőt!

Az Origin szükségtelenné tesz számos szerszámot, mivel robusztus felépítése képessé teszi az olyan anyagok megmunkálására, mint a fa, puha fémek, műanyagok és kompozitok.

A készülék zökkenőmentesen integrálja a designtervet tartalmazó szoftvert, a munkafolyamatot és a fájl formátumát. Ráadásul a ShaperHub könyvtárából online is válogathatunk a letölthető design tervek és sablonok között, vagy egyszerűen csak kitalálunk egy újat. Az ötletből így lesz valóság.

A még szabadalmaztatási eljárás alatt lévő, ún. z-tengely rajzkövetési funkciója automatikusan meghatározza a forgácsoló szerszám hegyének relatív pozícióját a munkadarabon, nagy pontossággal ismételhetővé téve a merülési mélységet.

Nincs több mélységállítási procedúra. Csak betápláljuk a pontos értéket az érintőképernyőn keresztül, és az ultrafinom motor-vezérelt tengely egy gomb megnyomásával a kívánt mélységig meríti el a forgácsoló szerszámot  a munkadarabban.

Képes az átmérő kompenzációra, vagyis: automatikusan kiemeli  a szerszámot, ha a digitális sablon kisebb marásvastagságot kíván, mint a megmunkáló szerszám átmérője.

Beépített CAD: a beépített rajzolási eszközök (alkalmazások) segítségével mindenki szabadon engedheti az alkotó fantáziáját – nincs szükség mindehhez számítógépes környezetre. Ezekkel a módosítható applikációkkal olyan vágásképeket hozhatunk létre, mint például a fecskefarok illesztés.

Precíz helymeghatározás: ha a megmunkálás pontos elhelyezést vagy egyenes vonalvezetést kíván, a vágóhegy nagy pontossággal pozícionálja magát a digitális sablonhoz, egy élhez vagy a munkadarab sarkához igazodva.

Amikor elkészültünk a vágással, egy gomb nyomásával az Origin automatikusan megállítja és kiemeli a forgácsoló szerszámot. Ha azonban a gép elhagyja a munkadarab felszínét, vagy túl messzire kerül a digitális sablontól, automatikusan megáll.

Abbahagynánk a munkát? Az Origin automatikusan felismeri a szerszámkiemelés ezen pontját az ún. megmunkáló szalag segítségével (amit még a munkakezdés előtt ragasztottunk le) és legközelebb onnan folytatja. A marás megállítása és újbóli elkezdése többé nem jelent gondot.

A vágóél ezredmilliméter pontossággal dolgozik, amelyet a kijelzőn végig nyomon követhetünk. A száraz összeépítés ezáltal sokkalta könnyebbé válik.

Ha azonnal szeretné megvásárolni a készüléket, akkor nincs jó hírem: jelenleg csak elő-rendelhető a készülék. Ez azt jelenti, hogy egy mostani megrendelés és fizetés esetén csak egy későbbi gyártási időpont után szállítható a termék. Ez jelenleg 2018. január. Ez azért még odébb van, főleg, hogy ezeknek a képességnek a kipróbálására ennyit kell várnunk. Mindazonáltal kötelezettségek nélküli a rendelés, ha ugyanis meggondoljuk magunkat (még a szállítási folyamat elindítása előtt), visszautalják a pénzünket.
Az árak pedig: előrendelés esetén 1699 $ (hozzávetőlegesen 510 000 Ft), a későbbi kereskedelmi forgalomba hozás esetén 2099 $ (630 000 Ft). Az árak az USA-ban értendők, adók és szállítási költségek nélkül. Bővebb info a hivatalos honlapon.

Akit érdekel ez a jövőbe mutató képességekkel ellátott készülék, jelezze felénk a faipar@xmeditor.hu levélcímen, hogy felmérhessük a magyarországi igényeket. Megfelelő számú érdeklődő esetén megkeressük az amerikai gyártót a jobb értékesítési és szállítási kondíciókért.


Tetszett a cikk?