Idevágó téma

A lapszabászgépeket, pontosabban formatizáló fűrészgépeket gyártók a kínálatukban évről évre előállnak valamilyen szintű újítással. Azt, hogy ezek forradalmi újításoknak számítanak-e, mindenki a saját elvárásain és gépparkján keresztül tudja leginkább megítélni. Idei lapszabászgép-mustránkban mindenesetre találunk régóta várt fejlesztést és ráncfelvarrást ugyanúgy, mint korábbi félrenyúlások finomításait.

Termelékenység, hatékonyság, időmegtakarítás – unalomig ismételt címszavak a modern technológiával szerelt szabászgépek árcímkéin lévő összegek ellensúlyozására. Valóban hiánypótló megoldásokat kínálnak a vadonatúj készülékek, vagy van közöttük marketingfogás is? Nos, tekintsük át közösen az idei, tavaszi faipari vásárokon debütáló gépek egy-egy újdonságát! A felsorolt képességek – ahogy mondani szokták – nem teljeskörűek, illetve egy-egy gyártót is leginkább a miheztartás miatt említünk.

KÉT IRÁNYBA IS DÖNTHETŐ FŰRÉSZLAP

Egyre több vezető gépgyártó mutatkozik be a kétirányú döntésre képes körfűrészaggregáttal.


Mindkét irányba dönthető körfűrészlap

Az Altendorf és a Martin után az idei évtől már az SCM és a Format 4 csúcsmodelljeit is ilyen extrával szerelik. Lényege, hogy a kezelőpanelről vezérelt léptetőmotoros, kétirányú döntés segítségével -46 és +46º közötti tartományban lehet vágásokat végezni. A kényelmesebb munkavégzés mellett van ennek egyéb, hasznos alkalmazásbeli jelentősége is:

  • az élszögvágást mindkét irányban (pozitív és negatív szögben is) úgy végezhetjük el, hogy a munkadarab „színe”, látható oldala mindvégig a védettebb oldalon marad;
  • a lapszögvágás esetében is ugyanez mondható el – ez az előny akkor jelentkezik, amikor 
  • lehetőség van speciális megmunkálásra is, mint pl. nútok kialakítására a szögben vágott oldalon;
  • biztonságosabb az a munkavégzés, ahol a szakember, a gépkezelő a megszokott beállítások mellett végzi a munkát. A folyamatos módosítások s így a munkatevékenység megváltoztatása ugyanis nagyobb balesetveszélyt hordoz magában;
  • a gép alkalmazkodik a kezelőjéhez és nem pedig fordítva: így nincs szükség a nehéz darabok emelésére, forgatására.

Ez a funkció legfeljebb 400 mm-es körfűrészlapméretig vehető igénybe.

KÖRFŰRÉSZLAPOK ÉS ELŐVÁGÓLAPOK

A fenti extrát is tartalmazó gépgyártók kínálatában szereplő gépek akár 550 mm-es (200–205 mm vágómagasságú) lapot is képesek befogadni, amihez persze izmos motor is dukál. A 10–14 kW-os (13–18 lóerős) erőforrások jellemzően szinkronmotorok, amelyeknek a fordulatszáma ráadásul szabályozható: 2000–4000 vagy akár 5000 ford./perc is lehet. Ilyen nagy vágólap már útban van az elővágónak. Az eddigi gyakorlat szerint ezt leszerelték a használat idejére. Jóval kényelmesebb és gyorsabb megoldás a Felder Format-4 egyik újdonsága.

Ha a gyári alapmérethez képest nagyobb körfűrészlapot teszünk fel, az elővágó „parkoló” állásba kerül, így biztosít va helyet a vágólapnak. Eredeti pozícióját is hasonlóan állíthatjuk vissza az elővágónak: gombnyomásra a már beprogramozott szélesség- és magasságpozíciót fogja felvenni.

PROGRAMOZHATÓSÁG

Ha már itt tartunk: ha az elővágólap beállított értékein módosítunk, azok felülíródnak a jövőbeni használathoz. Ez igaz a többi megmunkáló szerszámra is. Sőt, programozható vágáslistát is létrehozhatunk! Ez több szabásméretet tárol egyidejűleg,ami szükség esetén előhívható a kezelőpanel segítségével: például beállítja a párhuzamvonalzót és a keresztirányú vonalzót a kívánt szélességekhez, a főfűrészlap felveszi a kívánt vágási magasságot és szöget stb.


Érintőképernyős kezelőpanel

Nem számít újdonságnak, de azért újfent megemlítjük: szögben döntött vágásnál automatikus korrekciókra is van lehetőség. Ezek az ún. pozícióvezérlések a következő esetekben jelentkeznek:

  • amikor a körfűrészlapot döntjük, a lap magassága automatikusan hozzáigazodik az eredeti, 90º-ban beállított magassághoz;
  • paralelogramma asztal esetén a keresztirányú vonalzó szög alatti ütközőjén felvett hosszméret a fűrészlap szögbeállításának függvényében kompenzálódik, azaz a program kiszámítja az aktuális (fűrészlap) szögállásnak megfelelő hosszméretet úgy, hogy a munkadarab külső hosszmérete mindig pontosan a beállított értékhez igazodjon. A kívánt pozíciót az ütköző automatikusan felveszi, így nincs szükség a manuális átállításra; párhuzamvonalzóra felvett
  • szélességméret is pozícionál a fűrészlap szögállásának függvényében: a hosszméret itt is állandó marad.

KÉNYELMESEBB KEZELÉSI MÓDOK

A szemmagasságba helyezhető kezelőpanel hatalmas segítség munka közben. Sőt, ezen a „műszerfalon” egyre több művelet lesz elérhető a gyártók fejlesztéseinek köszönhetően – az érintőképernyős felületek egyre nagyobb számban történő bevezetése mellett. Egyéb, hasznos bútorasztalos-műveletek is elvégezhetők egy jól felszerelt lapszabászgéppel:

  • falckészítés, nútkészítés, ahol a kért adatok (mélység, magasság, indítási érték, több nút esetében a köztük lévő távolság) megadása tán a keresztirányú vonalzó  automatikusan „adagolja” a munkadarabot a körfűrészlap számára;
  • lapsík szögvágása, élsík szögvágása (vagy ezek kombinálása), a kívánt szögek vagy hosszméretek megadása után;
  • eltérő szélességű munkadarabok bármely szögben történő gérvágása azonos felületi illesztéssel (a Format-4 egyik szabadalma);
  • a lapszabászgép külső kommunikációja számítógépes vágásoptimalizáló, táblafelosztó programokkal (USB-n, WiFi-n, hálózati internetes kapcsolaton keresztül).


Kettős ferdevágással készített vágódeszka

BIZTONSÁG

Az alapnak tekinthető felszerelések természetesen minden gépgyártó kínálatában benne vannak: körfűrészlap körüli védőburkolat a hasítóékkel, gyors leállító stop gomb. Szinte minden gyártó porelszívásos védőburkolatot alkalmaz a körfűrészlap felett – ami asztal alatti, illetve asztal feletti elszívással is rendelkezhet. Jó ötlet az elővágólap futását jelző világító LED-sor, ami az asztalba építve hívja fel a figyelmet az alig észrevehetően működő vágószerszámra.


Forgó elővágó jelzőfénye

Személy szerint hiányoltam a gépgyártók idei kínálatából a SawStop eredetinek és előremutatónak tekinthető fejlesztésének az alkalmazását, ami a teljes fordulatszámmal forgó körfűrészlapot a másodperc milliomod része alatt képes az asztalba visszarántani – megakadályozva ezzel a balesetet. Igaz, az amerikai cég szabadalmaztatott technológiáját volt már olyan cég, aki meg akarta kerülni, s így a kialakult jogi huzavona sok kellemetlenséget okozott. (Bővebben erről és a teljes technológiáról a Magyar Asztalos 2018. januári számában olvashat.) Mindenesetre van olyan gép (a Griggio gyár Unica Safe névre hallgató lapszabászgépe), amelyik 2017 óta alkalmazza ezt a szabadalmat.

PONTOSABB MUNKAVÉGZÉS

A munkadarab csúszóasztalhoz történő leszorítása biztonságosabb és pontosabb munkát eredményez – legyen szó nagy táblákról, vastag fűrészáruról, vagy kisebb méretű munkadarabról. Erre többen többféle választ is igyekeztek adni. A hagyományos, kézi leszorítást a szánban kialakított vájatokba rögzíthető pillanatszorítók végezhetik. Az Altendorf vákuumszorító rendszert épített a csúszóasztalba. Ennek eredményeképpen a 100 mm szélesnél nagyobb munkadarabok szilárdan a helyükön maradnak a vágási művelet során. A rendszer a vezérlőegységen keresztül hozható működésbe. A Paoloni szorítógerendás lapszabászgépe valójában a táblafelosztók megoldásának alkalmazása, hiszen itt is a fűrészegység mozog, nem pedig a szán, illetve teljes anyaghosszban történik a leszorítás.


Vákuumos leszorítás a mozgó szánhoz

Ami miatt ez a kombinált megoldás mégis a lapszabászgépek között van említve és nem a táblafelosztók között, az a jóval kisebb méret (a táblafelosztók közel kétszer akkora helyet foglalnak el), a dönthető körfűrészlap, valamint, hogy tömör fa vágására is alkalmas.

Érdemes körülnézni a gépgyártók kínálatai között annak, aki az ár-érték arányokkal is tisztában szeretne lenni. Mi most ilyen vizsgálatot nem végeztünk, ezt legutóbb 2017 áprilisában, a Magyar Asztalosban megjelentetett lapszabászgépekről (és az akkori képességeikről) szóló összehasonlító táblázatunk mutatta.

Képek:
www.felder-group.com
woodtech.biz
thekiltedwoodworker.com
martin.info
www.altendorf.com


Tetszett a cikk?