Innováció a formatizáló szerszámoknál

A Bionika egy technikai kifejezés, amikor az ember a természetből néz ki példát, és abból új, technikai jellegű fejlesztéseket hajtanak végre. Egy állat ebben a tekintetben különösen sokat kínál, ez az állat a bagoly. Hogy a ragadozó állat ne riassza el a zsákmányát, a bagoly egy különleges tollstruktúrát fejlesztett ki, ami majdnem teljesen zajmentes repülést tesz lehetővé.

A legtöbb zajt a turbulencia okozza a szárny hátsó szélén. A „bagolyszárny” koncepció a hullámos szárnyvégek által elsimítja a légáramot, és ezáltal csökkenti a zajt, ami egy hangmentes közeli repülést tesz lehetővé és nincs negatív hatással az aerodinamikára.

PÉLDA A TERMÉSZETBŐL

A LEUCO ezt a koncepciót vette át a természetből, hogy a szerszámokat még aerodinamikusabban alakítsa ki, és további megoldásokkal a zajcsökkentést célozta meg. A „mindig egy szárnycsapással előre” mottó szerint lesznek a szerszámok egy teljesen új, különleges felülettel kialakítva. Ilyen konstrukció még soha nem volt a faiparban, és ez egy mérföldkő az élmarók előállításánál.

A szerszámok forgása során felmerül a levegő turbulenciája – különösen a zavaró éleknél –, mint például az élmarók lapkái előtt a forgácstérben. Ezeken a pontokon a légáram a legerősebb és a legkontrolláltalanabb. Ez a kavargó légáram az üresjárat és a megmunkálás során zajemissziót okoz, ami a munkakörnyezetet kedvezőtlenül befolyásolja.


LEUCO Diamax airFace                                                                                                                                 LEUOCO Diarex airFace

A BAGOLYSZÁRNY  A PÉLDAKÉPE AZ ÚJ „LEUCO AIRFACE” DIZÁJNNAK

A LEUCO felismerte a bagolyszárny felépítésének előnyeit, és figyelembe vette az új élmaró-generáció tervezésénél. A cél az volt, hogy a levegőt a gyémánt- (DP) lapka körül irányítottan vezessék és ezáltal a turbulenciát csökkentsék. A tapasztalt mérnökök intenzív kutatási és fejlesztési munkával kialakították az ún. „LEUCO airFace”-felületet az élmarók teljes alaptestén. 

A forgácstér „bagolyszárny éllel” fő hatása, hogy a levegőt ezen a ponton megvezesse.


LEUCO SmartJointer airFace

AZ AIRFACE A GÉPHASZNÁLÓKÉRT LETT FEJLESZTVE

A LEUCO DIAMAX airFace üresjáratban 1 dB zajcsökkentést ért el. A nagytestvér, a LEUCO DIAREX airFace üresjáratban 2 dB-lel lett csendesebb – összehasonlítva a már egyébként is csendes elődjével. Ez egy jelentős zajcsökkentés az ipar számára. Ezek a szerszámok a legcsendesebb acéltestű élmarók.

Az új DIAMAX és DIAREX élmaró mellett a zajcsökkentési koncepciót a „LEUCO SmartJointer airFace”, a gyémánt cserélhető lapkás élmarók esetében is alkalmazták. A zaj további csökkentése egy fontos kritérium a LEUCO-mérnökök számára a szerszámok fejlesztésénél.

Az új „LEUCO SmartJointer 
airFace” élmaró cserélhető lapkákkal még stílusosabban néz ki, számos géptípushoz elérhető.

Smart: rozsdamentes cserélhető lapkák, újrahasznosítható alumínium szerszámtest. A forgácstér a cserélhető lapkában van kialakítva, így a forgácsolás során a szerszámtest nem áll koptató hatás alatt. Lapkacsere esetén a forgácstér is megújul.

SmartJointer – a vevőknek, akik függetlenek szeretnének lenni.

A lapkacseréhez nem kell élezőszervizt igénybe venni, mindenki önmaga el tudja azt végezni. Fontos, hogy csak teljes lapkacserét szabad végezni. Nagy előny, hogy a szerszám élettartamát lehet növelni a szerszámon belüli lapkacserével. A kevesebbet használt éles lapkák szabadon áthelyezhetők az életlenebb lapkák helyére. Különböző élezésű lapkákat tilos összekeverni.

Már ismert, hogy a HOMAG gépgyártó az összes standard élzáró gépét a LEUCO SmartJointer airFace élmaróval szereli fel. 

Oertli Magyarország Kft.
8900 Zalaegerszeg
Hock János út 51.
e-mail: info@oertlikft.hu
web: www.oertli.com
www.leuco.com

Nyugat-Magyarország: 
+36-30/889-1504

Kelet-Magyarország: 
+36-30/902-7232


Kapcsolódó dokumentum:


innovacio-a-formatizalo-szerszamoknal


Tetszett a cikk?