Penge

A japán kézművesség iskolapéldája a szakma iránti elkötelezettségnek, a hagyomány tiszteletének és a precíz kivitelezésnek. Nincs ez másként a japán faipari szakma esetében sem.

A mai japán asztalosmesterség eszköztárában (is) nyilván megtalálhatóak a legmodernebb technológiát képviselő szerszámok és gépek, ám a hagyományaikat nagyon nagy tisztelet övezi, így annak megőrzéséről szinte minden japán mesterember elszántan gondoskodik.

A japán fűrész (nokogiri) az általános kézifűrészeknek az a vállfaja, ami csak húzásra vág, így asztalossatu, vagy pillanatszorító használatára szükség van a fűrészelésnél, hiszen a megmunkáláshoz itt nem igazán lehet kézzel leszorítani a munkadarabot. Bár ez első hallásra nem túl biztató, azért az egyértelműen megállapítható, hogy az ilyen fűrész puhafában hatékonyabban vág, a vágási felülete sokkal tisztább, és kisebb a vágásrés. Az is igaz ugyanakkor, hogy a keményfával másként bánik, mint egy hagyományos, tolás mentén vágó európai fűrész.
További sajátossága ezeknek a fűrészeknek a hosszú nyél, amely az optimális vezetési egyensúlyt adja meg a szerszámnak.

Mindent egybevetve, a japán fűrészek rendkívül népszerűek szerte a világban, ami azt is eredményezte, hogy Japánon kívül számos más helyen is gyártanak japán (stílusú) fűrészeket.

DOZUKI/DOUZUKINOKO

Neve japánul „illesztett fatörzs”. Ez tehát egy passzító fűrész, a fűrészlap gerincén húzódó merevítővel. A nagyon finom fogazás teszi lehetővé a cinkelések, fakötések kialakítását is.

Dozuki és fogazata

RYOBA

Általános felhasználású fűrész, két vágóéllel. Japán elnevezése „dupla penge”. A fűrészlap kétféleképpen van élezve az éleken. A fa rostirányával megegyező, vagyis hosszirányú vágásokhoz a hasító fogazású él (japánul tatebiki) a megfelelő. A fogak itt hegyes szögű háromszög alakúak, vágóélük és homloklapjuk merőleges a vágásirányra. 


Ryoba és kettős fogazata

Ha viszont a vágás iránya keresztezi a fa szálirányát, akkor ez a hasító fogazás már nem megfelelő, mert a fogak nem átvágják, hanem felszakítják a fa rostjait. 

A rostirányra merőleges vágáshoz a keresztvágó fogazás (yokobiki) a megfelelő. Ez a megoldás szálirányban is viszonylag hatékonyan vág.

KATABA

Egy oldalélen fogazott, merevítő gerinc nélküli kézifűrész, amit akár meghajlított állapotban is használhatunk, pl. szintező vágásoknál, nehezebben hozzáférhető helyeken. Ezt a képességét a rendkívül vékony penge teszi lehetővé, ami általában 1 mm körüli vastagságtól indul, de egyes gyártók 0,3 mm vastagságú acélanyagot is képesek gyártani. (Ismert, hogy a tradicionális japán fémművesség szinte tökélyre fejlesztette a kovácsolást a vas edzésével, nyújtásokkal, izzítással-hűtéssel.)


Kataba és fogazata

A fogazás általában a fa rostirányával megegyező és arra merőleges vágásokhoz is alkalmas, de gyártanak kifejezetten hosszirányú vágásokhoz, keresztirányú vágásra, sőt, átlós (diagonál) vágásra alkalmas fűrészt is.

KIGIHIKI

Tiplifűrész. Speciális fogazata révén úgy képes szintben vágni, hogy nem károsítja a környező felületet.


Kigihiki

AZEBIKI

Ez egy kisméretű ryoba. Könnyebben kezdhetünk vágást a lap síkjáról, mintsem az élekről indítva. A konvex, azaz kifelé ívelő felület teszi lehetővé, hogy bárhol megkezdhessük a fűrészelést a lapsíkon, a fogak alakja pedig azt, hogy a fogak közötti forgácsűr ne teljen fel fűrészporral. Az egyik oldal itt is hasító, míg a másik keresztvágó fogazású. A rövid penge a nagyobb rádiuszú ívek fűrészelésére is alkalmas.


Azeibiki és kettős fogazata

MAWASHIBIKI

Egy vékony pengéjű fűrész íves kivágásokhoz, neve is ezt jelenti: fordulva vág. A lyukfűrész japán változata.


Mawashibiki

A japán gyártók nagy gondossággal és kiváló minőségű acélból készítik ezeket a szerszámokat, így ezeknek a professzionális kézifűrészeknek a népszerűsége Európában is komolynak számít. 

Forrás:
www.fine-tools.com
www.japanesetools.com.au
https://en.wikipedia.org/

A cikk a Magyar Asztalos 2018. júniusi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


penge


Tetszett a cikk?