Archív fotók, régi műhelyek


Igaz ugyan, hogy rendkívül ritkán, de még ma is kerülnek elő családi hagyatékok felszámolásakor, bolhapiacokon, esetleg könyvaukciókon vagy internetes fórumokon olyan megsárgult, megbarnult fotók, melyeken 80–120 évvel ezelőtti faipari műhelyeket, üzemeket lehet látni. A szakma írásos emlékeinek speciális területét jelentik ezek a fotók és sokszor igen részletesen mesélik el egy-egy korszak ipari és társadalmi kultúráját.

A közelmúltban került a kezembe egy elhivatott, szakmatörténeti emlékek gyűjtésével foglalkozó barátom kollekciójából származó három, alig 8x10 cm méretű barnult fotó az 1920-as évekből. A közel 100 éves fotók különböző helyszíneken készültek. Sajnos semmi információ nincs arról, hogy hol fotózták őket. Ugyanakkor a műhelyek elrendezése, az ott dolgozó emberek öltözéke és még sok egyéb apróság mesél a korszakról.

Az első fotón egy nagy volumenben dolgozó asztalosműhely vagy üzem szerelő-összeépítő műhelye látható az ott dolgozó 16 munkással. Nem munka közben készült pillanatképről van szó, inkább csoportemlékképről. Néhányan az előtérben állnak, de a csapat nagyobbik része a háttérben csoportosul. Öltözékük a korra jellemző munkásruha: saját szövetnadrág, világos ing és a mindenkin megtalálható asztaloskötény, a „surc”. Fejükön sildes smicisapka vagy hajháló...A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.