Megfelelő eszköz a faforgács és por eltávolítására

A faforgács és a por beszennyezi a munkahelyet, a légköri oxigénnel robbanásveszélyes keveréket képezhet, mindemellett a dolgozó szakemberek egészségét is veszélyeztetik. Az anyag megfelelő, biztonságos kezelése érdekében szükség van néhány alapvető intézkedésre – erre hívta fel a figyelmet a Kӓrcher szakértője.

Az olyan eszközök, mint az ipari, nedves és száraz porszívók és porelszívók segítenek eltávolítani a veszélyes szennyeződést a környezetből. A jelentős mennyiségű porral járó munkákhoz a famegmunkáló gépeket és a kézi elektromos szerszámokat csatolt elszívórendszerrel kell üzemeltetni. Ezen kívül a munkaterületen lévő felületeket, gépeket és szerszámokat rendszeresen tisztítani kell.

A famaradványok eltávolításához bevizsgált gépeket (M vagy H porosztálynak megfelelő) célszerű használni, amelyek mérsékelten, vagy fokozottan veszélyes porokat szívnak fel. A fapor okozta robbanásveszély miatt a porszívóknak megfelelő tűz- és robbanásvédelemmel is rendelkezniük kell, s tanácsos felszerelni például elektrosztatikusan disszipatív szívókészlettel.

Ipari és nedves vagy száraz porszívókat, illetve porelszívókat használnak attól függően, hogy a faforgácsot és a port a munka után, vagy a munka közben kell eltávolítani. Utóbbiak, amelyek a munka során elszívják a porkibocsátást, közvetlenül a szívótömlővel csatlakoztathatók a berendezéshez, vagy a szívónyílással a porképződés helyére tehetők. Egy figyelmeztető eszköz jelzi, ha a térfogatáram a minimum alá esik. Az ipari porszívókat, amelyek hagyományosan egy fúvókából és tömlőből álló szívóberendezéssel vannak felszerelve, felületek, munkaterületek vagy szerszámok porszívózására használják, amint a fa megmunkálása befejeződött.

Az M osztályú porszívók zárral ellátott papír vagy vlies (gyapjú) szűrőzsákkal, valamint egy polietilén hulladékgyűjtő zacskóval vannak felszerelve, így a készülékről történő eltávolításkor csak minimális por jut a levegőbe. Másrészt, az egymás mellett elhelyezett szövetgyertyák nagy mennyiségű faport szívnak fel, s azt is biztosítják, hogy a szűrő ne tömődjön el a hosszú rostok eltávolításakor. A gyertyák nagyobb távolsága és nagy mobilitása miatt a szűrőtisztítás is könnyebben történik.

Forrás: dds, www.kaercher.com/de/professional.ht 


Tetszett a cikk?