Többsíkú megmunkálások egyszerűen Alphacam-mel!

Szinte mindennap előforduló probléma CNC-gépek programozása közben, hogy az alkatrészen többirányú megmunkálások találhatóak. Addig nincs is igazán nagy probléma, amíg az adott alkatrész téglalap alakú, és a marások is csak az alapsíkokon helyezkednek el. Ezt a legtöbb vezérlőn is egyszerűen be lehet programozni. Ha viszont az alkatrészen különböző szögekben kell marásokat elvégezni, akkor már bonyolult, akár térbeli síkok létrehozása szükséges. Az Alphacam szoftver ezen a téren is egyszerű és gyors megoldásokat biztosít felhasználói számára.

A geometriákat egyszerűen kiválasztva a program létrehozza a marási alaksajátosságokat, ami alapján el tudjuk készíteni majd a megmunkálásokat, legyenek azok egyszerű fúrások vagy akár bonyolultabb marások. Ez az alaksajátosság tartalmazza a kontúrinformációkat, a mélységeket és a síkinformációkat is. Amint rendelkezésre állnak ezek az információk, már csak ki kell választani a szerszámot és a megmunkálási módot, majd egyszerűen meg kell adni az alaksajátosságot a listából, vagy akár grafikusan a képernyőről. Az Alphacam ilyenkor automatikusan beállítja a megmunkáláshoz szükséges síkot és elkészíti a megfelelő szerszámpályát. Ezt a munkamódszert csak ismételnünk kell a különböző síkokon és alaksajátosságokon, az Alphacam pedig minden szükséges számítást elvégez helyettünk.

A programozás módszere akkor sem változik, ha 5-tengelyes fejjel van felszerelve a szerszámgépünk, vagy akár fix vagy forgatható aggregátokkal tudunk csak dolgozni; de a fúróközpont különböző szögekben álló szerszámait is ilyen egyszerűen lehet programozni.

Megmunkáláshoz használható alaksajátosságok típusai lehetnek zsebek, szigetek, furatok és fűrészelési geometriák, különböző összetettségben. Ezekkel a legtöbb bútoripari szabványos megmunkálás elkészíthető, legyen akár az egy zárhely, zsanérfészek vagy bármilyen téglalap vagy szabad formájú kivágás. Ezeket felismertetve, a megmunkálás pár kattintás alatt elkészíthető.

Tovább egyszerűsíthető a mindennapi munkánk, ha a gyakran ismétlődő elemeket elmentjük Alphacam sablonként, így ezeket a komplex megmunkálásokat bármilyen új alkatrészen gyorsan alkalmazni tudjuk. 


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-marcius-35


Tetszett a cikk?