Fröling biomassza kazánok a Nestrónál

Egy faipari üzemben mindig keletkezik olyan szennyezetlen fahulladék, apríték, forgács, amelynek az egyetlen ésszerű hasznosítása a hőenergia célú eltüzelés. A tüzelőanyag helyben folyamatosan keletkezik, a kérdés, hogy miképp lehet lehetőleg automatikusan, a legtöbb hőenergiát kinyerve, a környezetvédelmi előírásokat is betartva ezt a különböző méretű és különböző nedvességtartalmú anyaghalmazt a legoptimálisabban elégetni?

A Ligno Novum kiállításon a Nestro szakemberei a fenti feladatra kifejlesztett Fröling kazánnal próbáltak választ adni a faiparosok ez irányú igényeire. A kiállított Fröling T4 automata kazán bizonyos értelemben mindenevő, mindegy, hogy apríték, forgács vagy pellet, mindegy, hogy a tüzelőanyag száraz vagy nedves, az új T4-es bármely tüzelőanyagra egy pár gombnyomást követően átáll. Egyedül a hasábfát, a darabos anyagot nem szereti, de arra meg ott vannak a kínálatban a Weima aprítók, amelyek megoldják ezt a problémát. A Fröling T4 a 24–150 kW teljesítménytartományban 9 különböző névleges hő-teljesítmény verzióban érhető el, nevezetesen 24, 30, 40, 50, 75, 90, 110, 130, 150 kW-os kazánok közül választhatunk, figyelembe véve az üzem hőigényét és a rendelkezésre álló energiaforrás mennyiségét. A kazán számos kiemelkedő tulajdonsággal és szolgáltatással próbál a felhasználók kedvében járni, a két legfontosabb tulajdonsága mégis talán az automatizálhatósága és a szabályozhatósága.

A Fröling T4-es lambda-szondával szerelt, így a füstgázadatok alapján az automatika azonnal beavatkozik, ha a kibocsátás eltérne az optimálistól. A kazán 4,3 collos érintőképernyőjén könnyedén manuálisan is beavatkozhatunk a kazán működésébe. A kazánhoz csatlakoztatható szobai „termosztát", ahol szintén lehetőség van a kazán adatainak elérésére és a működés módosítására. De ha ez valakinek nem volna elég, úgy lehetőség van online egy tabletről vagy mobiltelefonról is távolról hozzáférni a kazán állapotjellemzőihez, illetve beavatkozni. A T4-eshez több automata aprítékadagoló rendszer áll rendelkezésre, amelyek a forgácstárolóból problémamentesen, alacsony energiafelhasználással és a bevizsgált tűzvédelmi visszacsapó szelep biztonságában tudják a kazánt folyamatosan és automatikusan táplálni.

H.T.

www.nestro.hu


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-aprilis-32-33


Tetszett a cikk?