MRK. és Ön mivel ragaszt?

Mindannyian ragasztottunk már. Ha felragasztottuk a rágógumit az asztallap alsó peremére, ha ráhúztunk egy matricát a szekrény oldalára, akkor már azt is elmondhatjuk, hogy fára is ragasztottunk. De mégis, milyen messze esik mindez attól a biztos tudástól, ami akár a teherviselő tömörfa tartószerkezetek ragasztásához kell. Aki már használt D1-es és D4-es PVAC ragasztót, megtapasztalhatta, hogy kinézetre semmi különbség nincs közöttük, az érdem valahol belül van. Hasonlóan néznek ki, csakhogy a D1-es nem bírja a vizes áztatást, a D4-es pedig főzésálló. De vajon az-e? Két év óta azok a ragasztók, amelyek tagjai a Minőségi Ragasztók Klubjának, független vizsgálaton is megfeleltek, így biztosan kijelenthető, hogy igen. De vajon mit jelent és mire elég a főzésállóság? Teherviselő tartószerkezet gyártásához, mint pl. a rétegragasztott gerenda, használható-e a D4-es főzésálló ragasztó?


Teherviselő tartószerkezetek ragasztására tartószerkezeti ragasztót kell alkalmazni.


Nem. Egyrészt azért nem, mert a ragasztó vízállósági tesztelése során nem elvárás az, hogy a vízben ázás, illetve főzés után megőrizze eredeti (szárazon tesztelt) ragasztási szilárdságát, másrészt egy szemmel nem látható belső tulajdonság: a terhelés hatására bekövetkező jelentős mértékű kúszás miatt sem. A főzésálló D4-es ragasztó ajánlható minden olyan akár kültéri ragasztás céljára, ahol teherviselésre a szerkezet nem lesz igénybe véve. De teherviselő tartószerkezetek
ragasztására a tartószerkezeti ragasztók ajánlottak. Minősítésük A1-től A5-ig történik az erre a célra összeállított EN szabványsorozat alapján. A Minőségi Ragasztók Klubja vállalja a tartószerkezeti ragasztók tesztelését, minősítését is. Ha független szervezet által minősített vízálló vagy tartószerkezeti ragasztásra alkalmasnak minősített faragasztót keres, nézzen szét a Minőségi Ragasztók Klubjának honlapján (www.minosegiragasztok.hu)  és vesse össze az ott találhatóragasztók sorát azzal, hogy Ön milyen ragasztót használ. Hogy milyen célra ragaszt, magas vízállóság vagy teherviselés és vízállóság egyben a cél, azt Önnek kell tudnia, de azt, hogy a szükséges ragasztó valóban megfelel-e a célnak, a független MRK garantálja.

MRK;
minosegiragasztok.hu


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-november-44


Tetszett a cikk?