Okos megoldások mérésekhez

A faiparban, szűkebb értelemben véve a bútorgyártásban, az épületasztalosságban, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó belsőépítészetben, lakberendezésben tevékenykedők számára fejlesztett számítógépes programok, alkalmazások mára nagyon széles kínálattal rendelkeznek. Ráadásul ezeket könnyedén telepíthetjük mobil eszközeinkre, vagyis táblagépekre, okostelefonokra, valamint asztali számítógépekre. Bőséges a kínálat az ingyenes, valamint a fizetős (akár pár száz forintos) alkalmazások között, a platformoktól (operációs rendszerektől) függően (Android, iOS Windows). Ezek közül válogattam.

Vízmérték, centiméter, derékszög, szögmérő nyilván mindenkinek alaptartozék, és használja is azokat, ha felmérésre megy, helyszíni szerelést végez. Ám, ha otthon marad, sincs pánik, hiszen az alábbi ügyes alkalmazásokkal pillanatok alatt felmérheti az igényeket. Sőt, a meglepően ügyes megoldások igazán megkönnyítik a mérési munkát más tekintetben is. Íme néhány megoldás az ilyen esetekre.

VÍZMÉRTÉK
Az alkalmazás segítségével az okostelefont vagy a táblagépet egyszerűen a mérendő felületre állítja vagy fekteti, és máris meghatározható vele az él-, illetve a sík felület függőlegessége, vízszintessége, vagy az ezektől való eltérés, pontos értékkel ellátva. Lehetőségünk van kalibrálni a mérőt egy hiteles eszközön az első használat előtt. Ezt az alkalmazást a fejlesztő ingyenesen kínálja, a hozzá kapcsolható további „mérőeszközt” (szögmérő, vonalzó, függő ón, buborékos szintező) 600 Ft körüli áron (1,99 $) hozzá lehet vásárolni.

HELYSZÍNI FOTÓKRA ILLESZTHETŐ MÉRÉSI ÉRTÉKEK
Felmérés esetén előfordulhat, hogy nincs mire feljegyezni a mért értékeket, esetleg több olyan méretet is rögzítenünk kell, ami rajzot, skiccet kíván. Ez az alkalmazás ebben segít:
▪ a mobileszközön készített fotókhoz azonnal méreteket is hozzárendelhetünk, méghozzá 3D mentén (import képek esetében is);
▪ nagyítási részletek hozzárendelése a fotóhoz a részletgazdag helyeken;
▪ szöveges jegyzetek hozzáfűzése;
▪ képeinket könnyedén rendszerezhetjük, mappákba menthetjük, illetve oszthatjuk meg másokkal.

„EZERMESTER” ALKALMAZÁS
Tucatnyi olyan lehetőséget kínál a program, amelyet barkácsolók, hobbiépítők éppúgy használhatnak, mint a szakemberek.
▪ lépcső kalkulátor a szintmagasság, a kifutási szélesség, valamint az ideális lépésmagasság és mélység alapján;
▪ metrikus/angolszász mértékegységváltó;
▪ pontos derékszög meghatározása a derékszögű háromszög két befogójának ismerete mellett, az átfogó kiszámításával (a2+b2=c2, Püthagorasz-tétel);
▪ csaphornyos padlóburkoló panelek db-számának pontos meghatározása a helyiség alapterületének és a panel méreteinek a megadásával, ráadásul még a veszteségi százalékot is hozzáigazítva;
▪ kerítéselemek meghatározása az elem szélességének, a kívánt köz távolságának a megadásával, a teljes kerítéshossz ismerete mellett.

ESZKÖZÖK ÉS CÉLOK
Mint minden eszköz, szerszám, rendeltetésszerű használatra van kitalálva, és mondanom sem kell, hogy maguk a szerszámok sem egyformán végzik el a nekik rendelt feladatot. Így tehát a jól megválasztott szerszám és a körültekintő használat jelenti csak az eredményes használatot. Ám a célt, vagyis a megelégedettséget (megrendelő és kivitelező részéről egyaránt) már nem ezek az eszközök fogják nyújtani, hanem maga a használója, az ember.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-december-28-29


Tetszett a cikk?